Razboiul dintre Palatele Cotroceni si Victoria si-a reluat atacurile directe. Acuzat ca ar fi impiedicat numirea lui Ticu Dumitrescu la sefia CNSAS, presedintele Traian Basescu a iesit ieri la rampa pentru a invinovati PNL de o campanie murdara impotriva sa. Pe de alta parte, el a confirmat public ca a refuzat numirea lui Victor Paul Dobre ca ministru.
Traian Basescu respinge acuzatia - venita din partea unor oameni pe care ii considera "responsabili", spune el - cum ca esecul desemnarii lui Ticu Dumitrescu, presedinte al CNSAS, i-ar apartine lui. "S-a lansat o campanie publica fara acoperire, demagogica si lipsita de responsabilitate, cum ca presedintele Romaniei ar dori sa nu fie deconspirata securitatea. Faptele mele contrazic aceasta afirmatie", s-a aparat Basescu, enumerand hotararile CSAT initiate de el de la inceputul mandatului prin care 1,3 milioane de dosare din arhivele SRI au fost transferate la CNSAS, arhivele Dunarea transferate de SIE Arhivelor Nationale, iar cele ale Pactului de la Varsovia si CAER sunt si ele in proces de predare de catre MApN si MAE. PNL, RESPONSABIL DE ONISORU. Aceasta campanie ar fi fost instrumentata de PNL, a sugerat presedintele. "Marturisesc ca virulenta liberalilor la adresa presedintelui ma dezamageste in primul rand pentru ca are aspectul unei batalii pentru imagine si nu are substanta. Si nu are substanta, pentru ca CNSAS a fost condus timp de sase ani de un liberal, domnul Onisoru, si nu s-a facut nimic pentru deconspirarea securitatii", a contraatacat Basescu, sustinand ca el unul este determinat fara rezerve sa faca acest lucru. COMANDANTUL LUSTRAT. Pe de alta parte, Basescu, acuzat ca ar fi fost informator al Securitatii, a dat o replica acida si in legatura cu includerea in Legea lustratiei a comandantilor de nave si aeronave care au facut politie politica. "In sfarsit - a continuat el declaratia de presa - un lucru vesel. Am inteles ca toti comandantii de nave si aeronave sunt nomenclaturisti. E spectaculos, mai ales cand ti-o spun oameni care au trait la uscat. Propunerea Parlamentului ma obliga sa cer scuze colegilor mei comandanti de nave, pentru ca din politicianism, parlamentari ai Romaniei au considerat ca nu trebuie sa fie fosti comandanti de nava in functii politice. Sigur, sunt singurul comandant de nava intr-o inalta functie politica. Propun parlamentarilor sa scrie in lege Traian Basescu. Nu are rost sa jigneasca 250 de comandanti de nave maritime pe care Romania ii are", a persiflat Basescu, promitand ca, daca vor face asta, nu va contesta legea la Curtea Constitutionala. El a tinut insa sa declare ca parlamentarii nu vor gasi un comandant de nava care sa isi fi turnat colegii sau echipajul, pentru ca principala obligatie a lor este sa-si apere echipajul.APRECIERE. Seful executivului vrea sa-l avanseze pe Dobre |
Citește pe Antena3.ro
CONDITIE
|
Traian Basescu a raspuns ieri si scrisorii celor 500 de intelectuali care ii cer condamnarea comunismului. El a aratat ca a purtat in urma cu un an aceasta discutie cu Ticu Dumitrescu, caruia i-a cerut sa constituie o comisie de istorici care sa intocmeasca o analiza din care sa reiasa daca trebuie condamnate crimele comunismului sau toti cei 50 de ani de comunism in Romania, dupa modelul comisiei conduse de Elie Wiesel, in baza careia Ion Iliescu a condamnat holocaustul. "Marturisesc ca nu imi este clar in momentul de fata daca trebuie condamnata fara discriminare intreaga epoca sau doar crimele comunismului. Imi trebuie o astfel de analiza, pentru ca actul de condamnare a istoriei unei tari e un act de responsabilitate", a spus Basescu, asigurand ca, daca o astfel de comisie va da verdictul, va lua decizia fara ezitari.
|
AMENINTARI
|
Anterior declaratiilor oficiale ale presedintelui privind respingerea lui Dobre, liberalii erau nemultumiti ca seful statului a invocat, potrivit unor surse, necesitatea consultarii intre palate in cazul unui post vacant de ministru, in Constitutie neexistand o astfel de prevedere. Surse liberale afirma ca nu au de gand sa renunte la propunerea lor si catalogheaza atitudinea sefului statului drept "sicane". Liberalii sunt dispusi chiar sa mearga pana la a face apel la Curtea Constitutionala pentru solutionarea diferendului dintre Presedintie si Guvern. Conform articolului 146, lit. e din Constitutie, Curtea Constitutionala este institutia abilitata sa solutioneze conflictele juridice de natura constitutionala dintre autoritatile publice, la solicitarea presedintelui, premierului sau a unuia din sefii celor doua Camere ale Parlamentului. (Aniela Nine)
|