x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Atacul lui Ion Iliescu

Atacul lui Ion Iliescu

de Lavinia Dimancea    |    07 Sep 2005   •   00:00
Atacul lui Ion Iliescu

Ion Iliescu acuza coalitia de guvernamant ca doreste anihilarea opozitiei si "singularizarea Romaniei".

Ion Iliescu a lansat ieri un atac dur la adresa actualei puteri. El a acuzat coalitia de la guvernare ca doreste anihilarea opozitiei si "singularizarea Romaniei" si a cerut presedintelui Traian Basescu sa intervina ca mediator pentru stingerea conflictului.

Intr-o declaratie de presa, sustinuta in calitate de fost sef al statului, senatorul PSD Ion Iliescu a pus la zid actuala putere. "Ne confruntam cu o situatie absolut inacceptabila, in care vointa electoratului este ignorata, fiind invocata doar ca pretext pentru justificarea unor flagrante incalcari ale Constitutiei si legilor tarii. Din dorinta de a detine «puterea definitiva», asa cum declara un sef de partid din actuala coalitie guvernamentala, liderii acesteia au semnat un protocol care, in esenta lui, este un plan de anihilare a opozitiei politice, atat in Parlament, cat si la nivel local si judetean", si-a inceput pledoaria fostul sef al statului. El a criticat astfel intentia puterii de decapitare a presedintilor celor doua Camere, precum si cea de modificare a Legii administratiei publice locale cu privire la schimbarea sefilor de consilii judetene. Intr-un discurs foarte dur, Iliescu a aratat ca Parlamentul este acum "paralizat de efortul de a modifica reglementarile de functionare, cu unicul scop de a reduce la tacere opozitia si de a-i schimba pe cei doi presedinti ai Camerelor". "Am ajuns in situatia in care ni se cere sa acceptam ca un regulament de functionare, fie el si cel referitor la Parlament, sa poata prevala in fata Constitutiei Romaniei, sa devina sursa de drept. In acest fel, prevederile Constitutiei devin relative si respectarea ei, facultativa", a declarat Iliescu, acuzand puterea ca doreste "cu orice pret singularizarea Romaniei prin intoleranta fata de opozitie, prin incalcarea Constitutiei si prin ignorarea criteriilor politice de aderare".

CONSULTARI. Pentru a stinge conflictul politic si social, cum l-a numit Iliescu, dar si pentru normalizarea vietii politice si degajarea unui consens privind prioritatile politicii externe, fostul sef al statului i-a cerut presedintelui Traian Basescu sa declanseze de urgenta consultari cu toti actorii politici, la care ar trebui invitati, in opinia sa, si fostii sefi de stat, alti fosti demnitari cu experienta politica si guvernamentala, precum si personalitati din societatea civila. "Fac apel la ratiune, in primul rand catre seful statului, domnul Traian Basescu, chemat, prin rolul care ii revine in sistemul institutiilor statului de drept din Romania, sa vegheze la respectarea Constitutiei, sa medieze in cazul actualului conflict politic si social, pentru a nu impinge lucrurile catre o stare de «razboi politic», care ar deschide calea unei grave instabilitati politice, sociale si institutionale, ar diviza si mai mult societatea, radicalizand pozitiile celor angrenati in acest conflict", a spus Iliescu, avertizand ca "nu de incrancenare, intoleranta, ura si sete de revansa are nevoie tara acum, ci de reconciliere si de spirit de solidaritate".

REFERENDUM. Din vizorul fostului sef al statului nu au scapat nici masurile promovate de Guvern. El a criticat introducerea cotei unice de impozitare si chiar a propus organizarea unui referendum pentru aprobarea acesteia. "Decizii ca aceea privitoare la generalizarea cotei unice de impozitare, care, asa cum s-a vazut pana acum, are darul de a accentua in mod grav discrepantele sociale, penalizandu-i pe cei cu venituri mici si medii, dar favorizandu-i pe cei bogati, necesita dezbateri ample, lamuritoare, cu implicarea tuturor celor interesati si, de ce nu, chiar aprobarea ei printr-un referendum, nu doar prin votul unei majoritati politice parlamentare incerte si efemere", a spus Iliescu.

PRO SI CONTRA PE REFORMA POLITICA
"Nu sunt suparat. Eu sunt om care nu tine la suparare", a marturisit Ion Iliescu, referindu-se la Congresul PSD din aprilie. El nu este hotarat inca sa participe, in calitate de lider al grupului senatorial PSD, la sedintele Biroului Permanent National. Pe de alta parte, Iliescu nu pare sa agreeze intru totul propunerea anuntata de presedintele partidului, Mircea Geoana, de trecere la Parlament unicameral si introducerea votului uninominal. El a spus ca "nu este bine sa ne tot schimbam" in privinta sistemului cameral al Parlamentului, iar in chestiunea votului uninominal a pledat pentru o analiza atenta a avantajelor si dezavantajelor. "Votul uninominal are avantajul ca cetateanul il cunoaste mai direct pe candidat, dar si pericolele sale: oameni cu parale multe si minte putina sa promoveze, si cu o anumita carisma care prinde, dar care nu inseamna si profunzime, si pregatire, si calificarea necesara pentru a indeplini un mandat de parlamentar", a declarat Iliescu. In replica, Mircea Geoana, a spus ca cine nu are curajul sa se uite si la neimplinirile, si la ceea ce nu functioneaza in democratia romaneasca este condamnat sa ramana intr-un proiect al trecutului.
×
Subiecte în articol: politic iliescu