x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Au inventat jobul perfect: stai și câștigi

Au inventat jobul perfect: stai și câștigi

de Maria Alifantis    |    20 Mai 2016   •   10:30
Au inventat jobul perfect: stai și câștigi

Să fii deputat sau senator pare meseria perfectă. Aleșii poporului sunt renumerați pentru simplul motiv că sunt prezenți la ședințele celor două Camere. Cei care lipsesc nemotivat plătesc 1% din indemnizaţia lunară pentru fiecare zi chiulită. Asta înseamnă că rămân cu două salarii medii chiar dacă nu vin deloc la muncă.

O zi lipsită fără justificare de către parlamentari înseamnă 1% din indemnizația lunară brută. Un simplu calcul arată că, din indemnizația de 5.000 de lei pe lună, o absență i-ar costa pe aleşi 50 de lei pe zi. Prin absurd, dacă un senator sau deputat nu ar păși deloc în Casa Poporului într-o lună, el ar fi penalizat cu suma de 1000 de lei și tot ar rămâne cu două salarii medii pe economie. Chiar dacă se regăsește în Statutul aleşilor de multă vreme, „tăierea de salariu” nici măcar nu a fost pusă în aplicare vreodată, lucru recunoscut chiar de parlamentari. „Actualul Statut prevede sancționarea parlamentarului cu reținerea a 1% din indemnizația lunară, însă această prevedere, chiar dacă este de-a dreptul caraghiosă, nu a fost aproape niciodată aplicată”, dezvăluia anul trecut deputatul UNPR Florin Gheorghe. Cu toate acestea, sancțiunea prevăzută în Regulament se referă strict la prezența în plenul celor două camere, nicidecum la activitatea pe care o desfășoară un ales la locul de muncă. Cu alte cuvinte, parlamentarii sunt plătiţi să stea pe scaun şi să-şi înregistreze prezenţa. Nimeni nu ia în calcul inițiativele legislative înregistrare în cursul mandatului, câte dintre propuneri au devenit legi sau câte întrebări şi interpelări au adresat deputații și senatorii miniștrilor referitoare la problemele cetăţenilor pe care îi reprezintă în teritoriu. Asta în condiţiile în care există aleşi care termină patru ani de mandat vorbind doar la depunerea jurământului.

Nicky Scorpion, chiulangiul din arest

La începutul săptămânii, mai mult deputați chiulangii au primit absențe nemotivate pentru luna martie și au fost sancționați potrivit Regulamentului. Printre ei se regăsesc fostul premier Victor Ponta și Daniel Fenechiu, cu zece absențe, Sebastian Ghiță, cu 12 absențe, dar și deputatul Nicolae Păun cu 18 absențe. Cum în Regulament se vorbește de absențele nemotivate, în cazul deputatului Păun situația este neclară: Nicky Scorpion a fost arestat preventiv toată luna martie, neavând cum să fie și în plen și în Arestul Poliției Capitalei în același timp.

 

 

×