Administraţia Prezidenţială a făcut publice ieri documentele legate de dotarea companiei ROMAVIA, după ce şi secretarul general al PD, Vasile Blaga, a arătat că Tăriceanu este cel care a susţinut strategia companiei.
Dispută - Guvernul a propus CSAT achiziţionarea de aeronave
Administraţia Prezidenţială a făcut publice ieri documentele legate de dotarea companiei ROMAVIA, după ce şi secretarul general al PD, Vasile Blaga, a arătat că Tăriceanu este cel care a susţinut strategia companiei.
Acuzat că vrea să-şi cumpere un "Air Force One" compatibil cu cel al lui George W. Bush jr, preşedintele Băsescu a decis ieri să pună pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale planul privind redotarea companiei ROMAVIA pentru a arăta că "buba" e la Tăriceanu, nu la el. Sau e cel puţin comună, intrucăt discuţia din Consiliul Suprem de Apărare a Ţării s-a purtat in consens. Sau nulă, intrucăt nici unul din ei nu işi cumpără deocamdată avion, planul Romavia prevăzănd achiziţii abia intre 2008 şi 2016, nefiind incă inclus in nici un buget. "Concepţia de redotare a Companiei ROMAVIA, subordonată Ministerului Apărării, a fost intocmită de compania respectivă şi avizată de Guvern, prin semnătura primului-ministru. Documentul a fost introdus pe ordinea de zi a şedinţei CSAT la propunerea Ministerului Apărării şi a fost prezentat şi susţinut de ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, şi de primul-ministru, Călin Popescu Tăriceanu.
Administraţia Prezidenţială consideră ca fiind descalificant modul in care lideri ai PNL au propus şi susţinut in CSAT conceptul de redotare a Companiei ROMAVIA, pentru ca, ulterior, reprezentanţi ai aceluiaşi partid, dar şi ai PSD să folosească tema pentru atacuri politice nejustificate impotriva preşedintelui Romăniei, in condiţiile in care iniţiativa a aparţinut Guvernului", se arată in comunicatul Preşedinţiei, care se inchide cu o statistică cu trimitere tot către Tăriceanu: "In perioada 2005-2007, ROMAVIA a efectuat 57 de zboruri speciale pentru Guvern şi 43 pentru Administraţia Prezidenţială".
ACUZAŢIILE. Replica lui Băsescu vine pe fondul acuzaţiilor pe care i le-au adus pe această temă chiar membri ai PNL. Subiectul a fost deschis de ministrul Finanţelor, Varujan Vosganian, membru al CSAT, miercurea trecută in emisiunea Sinteza Zilei, in care il acuza voalat pe preşedinte că manifestă grijă pentru pensii, dar işi cumpără avioane. Mai direct, deputatul PNL George Scutaru l-a acuzat pe preşedinte de "ipocrizie". Şi liderul PSD, Mircea Geoană, a arătat că valoarea aeronavelor pe care intenţionează să le cumpere Preşedinţia, estimată la 300 de milioane euro, este aproape egală cu suma necesară de la bugetul pe 2008 pentru majorarea pensiilor, de 400 milioane de euro. In replică, secretarul general al PD, Vasile Blaga, a ieşit primul ieri pentru a-l apăra pe Băsescu, acuzănd "jocul mediatic de doi lei" pe care l-au făcut peneliştii, el avănd "date" că documentul a fost semnat de Tăriceanu.Â
"Jocul mediatic" are la bază o aeronavă actuală cu care zboară atăt şeful statului, căt şi premierul, cu o diferenţă: din cauza uzurii şi a zgomotului pe care il face, la Bruxelles, de exemplu, aeronava are interdicţie de a ateriza sau decola după ora 23:00, iar singurul care primeşte aprobarea exepţională este preşedintele.
In replică, Guvernul a precizat că orice propunere a ministerelor pentru CSAT trebuie avizată, conform legii, de primul-ministru, fără ca avizul să insemne şi aprobarea documentului, Executivul arătănd totodată că achiziţionarea aeronavelor pentru Romavia se poate realiza doar dacă disponbilităţile bugetare permit.