x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Azi incepe campania electorala

Azi incepe campania electorala

08 Mai 2004   •   00:00

Incepand de astazi, timp de 30 de zile, Romania este in campanie electorala pentru alegerea noilor primari si consilieri locali si judeteni in 3.193 de localitati.

DANA PICIU, CARMEN VINTILA

Conform noii legi a alegerilor locale, campania electorala dureaza doar 30 de zile, fata de 45, cat a fost in urma cu patru ani. Potrivit aceleiasi legi, in campania electorala, candidatii si partidele politice au dreptul sa-si exprime opiniile in mod liber prin mitinguri, adunari, emisiuni televizate, de radio si in presa scrisa.

Intalniri cu alegatorii

Candidatilor li se vor asigura spatii in care sa se intalneasca cu alegatorii, in incinta scolilor si universitatilor in perioada cand nu sunt cursuri, la sediul primariei, caselor de cultura si cinematografelor, pe baza de intelegere cu privire la cheltuielile de intretinere. Este interzisa organizarea actiunilor de campanie in unitatile militare. In timpul campaniei, informatiile privind sistemul electoral, tehnica votarii, calendarul campaniei, programele politice, opiniile si mesajele cu continut electoral trebuie sa fie prezentate exclusiv in urmatoarele tipuri de emisiuni gratuite: informative, electorale si dezbateri electorale.

Spoturi electorale

Spoturile publicitare care indeamna electoratul sa voteze un candidat pot fi difuzate numai in interiorul acestor emisiuni. Este interzisa cumpararea de spatii de emisie in vederea difuzarii de clipuri sau emisiuni electorale.

Candidatii partidelor parlamentare primesc timpi de antena proportional cu ponderea lor parlamentara.

Interdictii pentru candidati

Este interzisa contractarea de timpi de antena in scopuri publicitare. Emisiunile si dezbaterile electorale nu pot fi difuzate decat de luni pana vineri. In cadrul emisiunilor care au caracter electoral este interzisa combinarea de culori, semne grafice sau sunete care sa evoce simbolurile nationale ale Romaniei sau ale altui stat.

zReguli si restrictii

Candidatii care au deja functii publice pot aparea in emisiunile informative strict in probleme legate de exercitarea functiei lor. Candidatii vor fi obligati ca in emisiunile electorale sa nu faca afirmatii care sa aduca atingere demnitatii umane sau moralei publice, sa probeze eventualele acuzatii cu incidenta penala sau morala aduse unui alt candidat. Candidatii pot utiliza, de asemenea, locurile special amenajate de primarii pentru afisaj electoral. Pe un panou electoral fiecare partid politic, alianta sau candidat independent poate lipi un sigur afis electoral. In alte locuri decat cele stabilite, afisajul electoral este permis numai cu acordul proprietarului.

In cazul nerespectarii acestor prevederi se aplica amenda de la 3 la 5 milioane de lei. Campania electorala se va incheia sambata, 5 iunie, la ora 7:00.

Mita se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la cinci ani

Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase in timpul campaniei electorale, precum si in scopul determinarii alegatorilor sa voteze sau sa nu voteze o anumita lista de candidati sau un candidat, ca si primirea acestora de catre alegatori constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la sase luni la cinci ani. Si tentativa se pedepseste. Birourile electorale de circumscriptie vegheaza la corecta desfasurare a campaniei electorale in circumscriptia in care functioneaza, solutionand plangerile ce le sunt adresate cu privire la impiedicarea unui partid politic sau candidat de a-si desfasura campania in conditiile prevazute de lege. Inainte cu 48 de ore de ziua votarii sunt interzise prezentarea de sodaje de opinie sau difuzarea de spoturi de publicitate electorala, comentariile privind campania, invitarea candidatilor in programele de radio si televiziune.

Parlamentarii - candidati

La alegerile locale din 6 iunie vor intra in cursa si o serie de parlamentari. Printre acestia se numara deputatul PUR Petre Naidin (Primaria Calarasi), deputatii PD Liviu Negoita (Primaria Sectorului 3 Bucuresti), Anca Boagiu (Primaria Sectorului 2), Emil Boc (Primaria Clujului), deputatii PRM Nicu Vasilescu (Primaria Sectorului 4), Daniela Buruiana (Primaria Sectorului 1), Mitica Dragomir (Primaria Capitalei), deputatul UDMR Szilagyi Zsolt (Primaria Oradea), deputatii PNL Viorel Coifan (Primaria Timisoara), Cornel Popa (Consiliul Judetean Bihor), Ion Sarbulescu (Primaria Drobera Turnu-Severin), Victor Dobre (Primaria Galati), senatorii PSD Ion Seche, Ion Cristolovean (Consiliul Local Brasov), Viorel Balcan (Primaria Braila), Dionisie Bucur (Primaria Medias), Nicolae Sin (Primaria Giurgiu), Fevronia Stoica (Consiliul Judetean Vrancea), Ion Honcescu (Primaria Suceava). Senatorul PD Maria Petre va candida la Primaria Slobozia, iar liberalul Gheorghe Flutur la Consiliul Judetean Suceava. Senatorii PRM Nicolae Iorga si Dan Rahau vor candida si ei pentru Primaria Brasov, respectiv Primaria Constantei, iar colegul lor Corneliu Bichinet la Consiliul Judetean Vaslui.

Pe perioada campaniei electorale, parlamentarii vor lucra la Senat si Camera Deputatilor numai trei zile pe saptamana. Deputatii care vor dori concediu fara plata pentru zilele in care vor absenta de la lucrarile Camerei trebuie sa depuna, in fiecare saptamana, o cerere in acest sens la secretarul Camerei, Gheorghe Albu. Secretarul Camerei Deputatilor, Tudor Mohora (PSD), a declarat ca deputatilor care vor solicita concediu fara plata pentru anumite zile din campania electorala li se vor retine din salariu pentru zilele in care absenteaza de la dezbaterile in comisiile parlamentare sau in plenul Camerei. (Carmen Vintila)

Rus si Geoana, in concediu fara plata

Ministrul pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, Eugen Bejinariu, a declarat ieri ca nu exista nici un impediment legal in ceea ce priveste participarea lui Ioan Rus si Mircea Geoana la campania electorala, in calitate de candidati la Primaria Capitalei, respectiv cea a municipiului Cluj-Napoca. Bejinariu a precizat ca, in prezent, cei doi ministri se afla in concediu fara plata. Seful SGG a spus ca unele din atributiile curente ale celor doi ministri vor fi preluate, potrivit legii, de alti demnitari din cadrul ministerelor respective. Berinariu a adaugat ca ministrul delegat pentru Administratie Publica, Gabriel Oprea, va prelua atributiile presedintelui Comisiei tehnice centrale, in urma demisiei din aceasta functie a lui Ioan Rus.(Silviu Sergiu)

Oprea cere o campanie decenta

Ministrul delegat pentru administratia publica, Gabriel Oprea, a facut ieri apel la „decenta in campania electorala". „Nu dorim sa dam sfaturi celor care s-au angajat in aceasta competitie in legatura cu modul cum sa-si prezinte programele si candidatii. Dorim o campanie electorala civilizata, o lupta corecta a ideilor, fara atacuri la persoana si fara incidente. Sa respectam litera si spiritul legii, pana la capat", a spus Oprea in cadrul videoconferintei cu prefectii. Ministrul le-a solicitat celor implicati in organizarea alegerilor „sa vegheze ca locurile de afisare sa fie folosite in mod civilizat si corect, asigurand fiecarui candidat posibilitatea expunerii afiselor electorale". Potrivit lui Oprea, pregatirea alegerilor este aproape finalizata, in toate judetele, potrivit programului de organizare a scrutinului din vara. (Silviu Sergiu)

Concurenta acerba

La alegerile locale din 6 iunie se anunta o concurenta acerba. Numai partidele parlamentare au aruncat in lupta la primarii si consilii judetene si locale pentru toate cele 3.193 de localitati ale tarii aproximativ 180.000 de candidati. Singurul partid care are candidati la primariile tuturor localitatilor, 3.193, este PSD. PD si PRM au cate 3.100 de candidati la primarii, ele nedepunand liste in localitatile cu populatie majoritara maghiara. PNL are 3.190 de candidati la primariile tarii. Pentru functiile de consilieri PSD are aproape 50.000 de candidati, PRM - 31.900, PNL - 46.000, PD - 39.000. Partidul Umanist a depus liste complete de consilieri in 90 la suta din localitatile tarii. Tuturor acestora li se adauga candidatii partidelor neparlamentare, ai organizatiilor minoritatilor nationale si independentii.
×