x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Bani pentru primarii PDL cu garanţii de la stat

Bani pentru primarii PDL cu garanţii de la stat

de Adriana Duţulescu    |    01 Noi 2010   •   00:00
Bani pentru primarii PDL cu garanţii de la stat
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

Elena Udrea şi Emil Boc au planificat campania electorală a partidului pe credite cu garanţii de stat. Primarii portocalii recunosc că primesc finanţări în funcţie de numărul de voturi pe care îl aduc la partid.



Jurnalul Naţional a dezvăluit în ediţia din 21 octombrie (Licitaţii de 4 miliarde de euro pentru PDL) că Elena Udrea i-a convocat pe primarii PDL din ţară la Ministerul Dezvoltării pentru a le explica strategia financiară pentru campania electorală a partidului: deschiderea de şantiere în localităţile portocalii pe garanţii de stat, plătibile de guvernele viitoare. Este vorba des­pre Programul Naţional de Dez­vol­tare (PND), care cuprinde trei pa­lie­re de investiţii, unul care se referă la as­faltarea a 10.000 de kilometri de drumuri judeţene şi "de interes local", alimentare cu apă şi canalizare şi proiecte de dezvoltare rurală care nu au mai primit finanţare pe măsura eu­ropeană 322.

Noutatea programului în care vor fi incluse ministerele De­z­voltării, Transporturilor şi Me­diu­lui este angajarea finanţării prin credit-furnizor, ceea ce înseamnă că actualul Guvern face licitaţiile, câş­ti­gătorii licitaţiilor vor apela la credi­te bancare cu garanţii de stat, dar pla­ta va fi făcută de guvernele din 2013-2017. Primarii PDL au fost instruiţi să depună memorii cu necesităţile fi­nan­ciare la ministerele Mediului, Dez­voltării şi Transporturilor până în 15 noiembrie. La începutul lunii oc­tombrie a avut loc o întâlnire la Bra­şov între liderii PDL şi primarii par­tidului, unde Elena Udrea şi Emil Boc le-au promis acestora "în jur de 4 miliarde de euro" pentru des­chi­de­rea de şantiere în localităţile cu edili por­tocalii.


50 DE MILIOANE PENTRU ŞEFUL PDL DE LA BRAŞOV
Întâlnirea parlamentarilor porto­calii şi a primarilor, preşedinţi de organizaţii judeţene ale PDL, cu Ele­na Udrea la Ministerul Dezvoltării s-a soldat pentru judeţul Braşov cu apro­ximativ 50 de milioane de euro pentru primăriile conduse exclusiv de primari ai partidului de guver­nă­mânt. La întâlnirea cu ministrul Dezvoltării au participat parlamentarii bra­şoveni ai PDL, împreună cu primarul George Scripcaru, vice­pre­şe­din­te naţional al partidului. Pentru judeţ, exclusiv municipiul Braşov, au fost obţinuţi în jur de 20 de milioane de euro pentru investiţii în infrastructură, în principal de senatorul bra­şovean Marian Rasaliu. "Am ob­ţi­nut aceşti bani inclusiv pentru proiecte care sunt finanţate şi de Uniu­­nea Europeană. Am intervenit pentru orice proiect din zona Fă­gă­ra­şului şi Rupea, chiar dacă altă dată lo­ca­li­tă­ţi­le erau cu primari PSD, exem­plu, Mândra, Hoghiz, etc., ceea ce voi face şi în continuare", susţine se­natorul PDL Marian Rasaliu.

Interesant este că Elena Udrea a alocat pentru Predeal 4 milioane de euro, cu destinaţia precisă - Consoli­da­re Drum Poiana Susaiului-Clă­bu­cet, adică până la Hotelul Clăbucet, care i-a aparţinut lui Theodor Stolojan, vândut ulterior de acesta. Bra­şo­vul a obţinut finanţări electorale, în jur de 30 de milioane de euro, în principal pentru construirea aerodromului de la Ghimbav, executarea ulti­mului tronson al ocolitoarei mici a Braşovului, construirea pasajului Străzii Independenţei, reabilitarea Pieţeii Unirii, dar şi pentru alte lucrări de reabilitări drumuri municipale, lu­crări ce vor fi executate aproape în to­talitate de prinţul portocaliu al as­fal­tului, Marcel Butuza.
Libiu Ma­teescu


GORJ:  "PRIMUL-MI­NISTRU NE-A CHE­MAT, AM AVUT ŞI CA­MERĂ REZERVATĂ!"
Primarii PDL din Gorj confirmă faptul că în urmă cu trei săptămâni au fost chemaţi la Bucureşti pentru a se întâlni cu primul-ministru, Emil Boc. Scopul întâlnirii: un proiect privind infrastructura pe care Guvernul îl pre­găteşte pentru 2011, în cadrul că­ruia se vor asfalta 10.000 de kilometri în România. Deşi neîncrezători în promisiunile propriilor colegi de partid, primarii din Partidul Democrat Liberal de la Gorj susţin că au depus totuşi memorii de finanţare în care au trecut necesităţile din comunitate. Iniţial, discuţiile s-au purtat la nivelul organizaţiei, acolo s-au şi adunat şi memoriile, pentru ca apoi să existe întâlniri cu membrii Guvernului privind acest proiect.

"Am dat o listă conducerii PDL Gorj cu necesităţile de finanţare din co­mună, câţi kilometri de drum avem n­evoie pentru asfaltare şi care sunt priorităţile. S-a făcut, practic, o simu­lar­e pentru un proiect pregătit pentru 2011 de ministerul doamnei Udrea, pentru realizarea celor 10.000 de kilometri. Eu am dat lista, la fel ca şi colegii mei. Am avut apoi o dis­cu­ţie la Braşov, când m-am întâlnit cu doamna Udrea în cadrul şedinţei cu primarii PDL din toată ţara. Am vorbit despre aceste investiţii pe care le pregăteşte Guvernul, dar i-am cerut să finanţeze proiectele deja începute şi nefinalizate. Asta a fost la Braşov, apoi la Bucureşti, acum două-trei săptămâni ne-am întâlnit cu primul-ministru. Am fost cam majoritatea primarilor PDL de la Gorj, cred că toţi 15 am fost şi la fel noi ne-am plâns de lucrările începute şi nefinanţate. Eu mai am nevoie de 40 de miliarde de lei vechi ca să le termin", a explicat primarul PDL al comunei Negomir, Ion Gruiescu. Primarul explică faptul că n-a mai fost chemat apoi la Bucureşti şi, din discuţiile purtate cu ceilalţi membri de partid, a înţeles că de aceste probleme se va ocupa şeful organizaţiei PDL Gorj.

Un alt primar PDL, supărat chiar pe propriii colegi de partid spune că a fost chemat la discuţii pentru proiectul de investiţii pregătit de Guvern, dar că nu s-a dus. "Drumurile mele sunt făcute praf, şi cele comunale, şi cele judeţene. M-au chemat la Braşov, am avut şi cameră rezervată, dar nu m-am dus. M-am săturat de discuţii. De nenumărate ori m-am plâns că mi se degradează lucrările începute, pentru că nu au mai acordat finanţare. Nu am vrut să mai merg, se vorbea despre un par­te­neriat cu bani de la Guvern. Asta înseamnă că trebuie să coparticip şi eu şi nu vreau să-mi îndatorez comuna. Am nevoie de 20 de miliarde de lei vechi să-mi termin lucrările de consolidare a malurilor", a explicat primarul comunei Cătunele, Florinel Ţuilă. Primarii au confirmat că la aceste discuţii nu au participat decât edilii din PDL.
Gabriela Mladin


LA IAŞI SE ÎMPART FINANŢĂRILE ÎN FUNCŢIE DE VOTURI

Reprezentanţii PDL din judeţul Iaşi au confirmat că invitaţia adresată pentru participarea de la 8 octombrie la o întrunire cu miniştrii de resort şi privitoare la necesităţile locale de finanţare a fost făcută doar reprezentanţilor locali PDL. "Întrunirea a fost la 8-9 octombrie, la Braşov, acum două săptămâni. Au fost informaţii punctuale, pe capitole, la care au participat doar primarii PDL, a fost ca o şedinţă de partid", a spus Benone Moruzi, primarul comunei ieşene Aroneanu. "O să se dea prioritate şantierelor deschise, urmând ca în funcţie de posibilităţile financiare să se deruleze noi proiecte. Se încearcă sprijinirea pentru terminarea lu­cr­ă­rilor, iar proiectele europene sunt importante, dată fiind lipsa banilor pentru cofinanţare în special în zonele rurale. La întrunire au fost prezenţi şi miniştri de resort, inclusiv doamna Udrea. Şi eu am un proiect pe care-l derulez prin Ministerul Dezvoltării Regionale. Doamna Udrea ne-a spus că 2011 va fi un an al investiţiilor, dacă până acum s-au făcut tot felul de lucruri pentru a se acoperi cheltuielile curente, începând cu cele de personal şi terminând cu pensiile şi alte cele", a mai spus edilul.

Mulţumiţi mai mult sau mai puţin, unii dintre primarii PDL au dat de înţeles că agenţii economici care participă la lucrările în infrastructură vor fi în continuare şantajaţi pentru a li se da de muncă. Primarul PDL Moruzi este îngrijorat nu pentru localnicii care nu se vor putea bucura de facilităţi de trai civilizat, ci mai mult de soarta firmelor preferate, care ar putea da faliment. "S-a arătat că o să se găsească bani şi pentru inves­ti­ţiile care stau şi aşteaptă. Sunt proiecte contractate, în derulare. Oamenii care au făcut lucrări si sunt la limita falimentului ne-au făcut drumuri, şcoli şi aşteaptă banii noştri, e o nebunie. Sunt şcolile noastre, făcute de alţi oameni, dar învaţă copiii noştri", a mai spus Moruzi. Acesta a arătat că are un proiect de canalizare. "Am restanţe la un proiect cu apa într-un sat, am întârzieri la plată totale de aproape trei milioane. La Braşov ne-au dat o programare cam pe 12 luni, ca să ştim la ce să ne aşteptăm anul viitor. Din păcate, s-au deschis multe lucrări, în unele comune s-a făcut canalizare, dar nu s-a branşat nimeni la canal. Eu merg o dată pe săptămână la Bucureşti, sunt tot felul de probleme ba la Mi­nisterul Mediului, ba în altă parte", a completat Moruzi. După spusele domniei sale, din judeţul Iaşi au participat la întrunirea cu Udrea de la Braşov cel puţin 12 primari. "Noi suntem 22 de la PDL, dar a venit fiecare cum a putut. Acelaşi lucru s-a întâmplat la nivelul întregii ţări. Pro­babil au fost cam la 600 de oameni acolo din 900, câţi avem la nivelul României. E un lucru bun cu această întâlnire că măcar acum s-au reglementat anumite lucruri", a precizat Benone Moruzi. Pe de altă parte, primarul PDL al comunei ieşene Horleşti, Mihai Cadar, se arată pesimist. "Drumurile arată jalnic, asistenţii personali îi plătim din buget. Ai noştri (PDL - n. red.) sunt de mâna a doua. Cei de la PNL s-au ajutat. Acum totul e pe interes. S-a promis că o să ne dea câte un proiect la fiecare să-l executăm până la următoarele alegeri. S-a vorbit pe linie de partid ", a spus Cadar. "Doamna ministru a fost la Braşov, dar eu n-am fost. Au fost colegii mei din comunele Miroslava, Butea, Aroneanu... Eu am apa în execuţie pe HG 577 (realizare de aducţiuni de apă printr-un program guvernamental iniţiat pe timpul Guvernului Năstase - n.r.), e posibil să vină câteva miliarde (lei vechi - n.r.) anul ăsta. Dar mai trebuie 45 miliarde, iar de proiectul ăsta ar be­ne­ficia Miroslava, Voineşti, Horleşti. Şi mai este o grădiniţă, e dată în fo­lo­sinţă, dar trebuie să plătim trei mi­liarde, că executantul abia mai poate. Şi n-am bani nici de drumuri, deşi sunt la pământ", spune Cadar, care e scep­tic în ce priveşte comunele mici. "În general se preferă să fie ajutate co­­munele mari, cu 10.000 de vo­tanţi, ce­le mici n-au nici o trecere, pentru că nu aduc voturi. Interesul de­­pu­ta­tului sau senatorului PDL e în co­munele unde poate primi mulţi sus­ţinători. El se gândeşte: «Dacă ajut primarul ăsta, obţin 60%, dacă nu-l ajut, am 40%. 20% înseamnă vreo 200 de voturi, cum ar fi în lo­ca­li­­­tă­ţile rurale mici»", mai adaugă Cadar.

Însă PDL-iştii au şi primari ceva mai izolaţi. Sunt aceia fără experienţă, care au câştigat recent ale­ge­ri­le. Un astfel de edil este şi Pamfilică Brânză, şef al comunei ieşene Cu­cu­teni. O localitate mică, ce nu aduce voturi prea multe şi, în consecinţă, căreia nu i se prea dă importanţă. "Dintre problemele cotidiene, remarc lipsa banilor necesari plăţii inde­m­ni­zaţiilor pentru persoanele cu handi­cap sau însoţitori, o bubă prezentă la majoritatea primăriilor. Pe lângă aceasta, cele mai importante ar fi că nu avem apă şi canalizare. Aş avea nevoie de bani pentru două drumuri comunale, care sunt nenorocite... S-au desfiinţat şcolile din trei sate şi dacă plouă rămân cu elevii în drum. Dacă a fost pe aici un ministru de resort sau dacă m-a chemat doamna Udrea? N-a fost nimeni. Poate o să merg să-mi depun proiectul pentru apă şi canalizare. Nu m-am întâlnit cu nici un ministru, ce, ei au timp de mine! Eu sper ca proiectul meu să fie bun şi să prind finanţare. Majoritatea celor din partidul meu şi-au rezolvat problemele prin măsura 322 (din programul naţional de dezvoltare rurală - n.r.) şi prin OG 7 (ce vizează programul de dezvoltare a infrastructu­rii - n.r.). Inclusiv în Horleşti, Da­gâţa... ştiu că ei au primit fonduri prin OG 7. Şi la Ion Neculce s-a rezolvat cu finanţarea, la Todoreşti, Hăr­mă­neşti... La mine nu s-a rezolvat, pentru că de puţin timp am intrat primar, iar fostul primar a ezitat să cheltuiască banii statului", spune Pamfi­lică Brânză. Totuşi, partidul de gu­vernământ este cel din care face parte şi el... "Nu-ţi dă nimeni bani... N-am în derulare nici un proiect. O să de­pun proiect ca toată lumea! Sunt în curs de depunere la 322  sau la... nu ştiu unde, trebuie să-mi vină avizele!", mai spune primarul cu ceva amă­ră­ciune în glas.
Cristinel C.Popa


ÎN JUDEŢUL ARGEŞ, PRIMARII PDL ŞI-AU FĂCUT SOCOTELILE

"Am fost convocaţi, într-adevăr, în­să eu nu am ajuns, pentru că am avut şedinţă de Consiliu Local. Nu am făcut deocamdată un calcul, în­să doar pentru asfaltarea satelor, fără cartiere ar fi necesară suma de 150 de miliarde de lei vechi. O să fa­cem şi o solicitare în comun, la nivel de judeţ şi cu alţi primari, de altă culoare politică", ne-a declarat Ion Baicea, primarul oraşului ar­ge­şean Costeşti. La rândul său, Ion Nafta­nailă, primarul comunei Al­beştii de Muscel, recunoaşte că a fost che­mat la Bucureşti. "Am fost chemaţi mar­ţea trecută. În două săptămâni trebuie să prezentăm situaţiile. Noi avem proiecte de­pu­se pentru 4 km de asfalt, dar şi pentru canalizare şi apă într-un sat. Avem deja studiile făcute. Să ve­dem ce se va întâmpla", ne-a a de­cla­rat primarul. "Dar ce nu are nevoie o comună... Ni s-a sugerat să facem studii de fezabilitate pentru asfaltare, apă şi canal, acestea fiind priorităţi. Astea au şan­se mai mari să fie finanţate. Du­pă data de miercuri, o să fie prezentat un nou proiect de lege. Toate proiectele depuse până acum şi ca­re nu au fost eligibile se vor transforma într-un nou program cu fi­nan­ţare privată. Va fi vorba de un parteneriat public semnat între constructor şi o bancă, urmând ca investiţiile să se facă anul acesta sau la anul, iar constructorul să îşi primească banii în doi-trei ani de la ban­că. O să fie o da­to­rie a constructorului care îşi va primi banii de la bancă printr-o garanţie a statului. Eu cred că este o idee foarte bună. Nu au fost pre­zenţi doar primari PDL, ci şi primari de la alte partide", ne-a de­cla­rat lorin Frătică, primarul co­mu­nei Bradu. Cornel Berevoianu, pri­ma­rul de la Nucşoara, ne-a spus la rândul său că are "poiecte depuse şi la 577, şi pe Ordonanţa 7. Pentru alimentarea cu apă am mai avea ne­voie de 170.000 de lei. Pentru ce­le­lalte proiecte am nevoie de cofinanţare. Este foarte greu. Noi ne-am prezentat doleanţele şi aş­tep­tăm să ve­dem ce se va întâmpla. Am văzut şi colegi de la PSD şi chiar un coleg primar de la PRM". Ion Du­mi­trache, primarul comunei Poiana Lacului, recunoaşte că a fost la în­tâl­nire, dar  că nu a depus nimic deo­­camdată. "La mine în comună ga­ze­le sunt ga­ta, cu apa ne aprop­iem de final. Deo­camdată nu avem nevoie de nimic", ne-a declarat Du­mitrache. În schimb, Liviu Poşircă, prima­rul de la Vultureşti, spune că "eu nu am fost chemat, nici nu am ştiut. Sunt multe de făcut. Vom ve­dea ce va fi cu ordonanţele astea... Eu am doar trei luni de admini­s­tra­ţie. Ce să spun... că sunt în România şi sunt la ţară".
Elly Cîrstea


ÎN DÂMBOVIŢA, ASFALTUL SE OPREŞTE UNDE ÎNCEPE COMUNA CU PRIMAR PSD

Dâmboviţa, un judeţ condus de un apropiat al Elenei Udrea, Florin Popescu, preşedinte al CJ, a fost privilegiat la împărţirea banilor primarilor PDL. De altfel, aceştia au fost chemaţi printre primii la Bucureşti, la instrucţia pentru Programul Naţional de Dezvoltare. Primarii portocalii au fost instruiţi şi să spună că programul nu este de­dicat în exclusivitate PDL. Florea Muşat, edilul comunei Băleni, susţine că "a zis chiar doamna mi­nistru Udrea că nu contează cu­loa­rea politică a primarului ca să primească fonduri". Cu toate acestea, preşedintele PSD Dâm­boviţa, Ioan Stan, declară că nici unul dintre primarii social-de­mo­craţi nu a fost convocat la Bu­cu­reşti, şi mai mult, că în judeţ există comune administrate de primari PSD care nu au drumuri asfaltate, asfaltul oprindu-se la intrarea în localitate, la graniţa cu cele conduse de primarii PDL.
Adriana Duţulescu


UDREA SE LAUDĂ CU PROIECTE CE NU-I APARŢIN

Nici nu s-a terminat bine şedinţa de vineri a Consiliului General, că oa­me­nii din zona Drumul Taberei au şi primit fluturaşi de la doamna Elena Udrea, de data asta în calitate de preşedinte PDL Bucureşti. Udrea nu vrea să mai rateze nici o ocazia în care să se laude cât de gos­podină este şi cât de mult este preocupată de binele cetăţeanului. Totul a pornit de la faptul că aleşii locali au aprobat Planul Ur­ba­nis­tic Zonal al linie 5 a me­trou­lui, care va străbate car­tie­rul Drumul Taberei. Linia va avea trei tronsoane. Primul: Drumul Taberei - Răzoare - cu staţiile de me­trou Râul Domnei, Valea Ia­­lomiţei, Brâncuşi, Romancierilor, Drumul Taberei 34, Favorit şi Orizont; al doilea: Răzoare - Eroilor cu staţiile de metrou Academia Militară şi Eroilor şi al treilea: Eroilor - Universitate, cu staţiile Haşdeu, Cişmigiu şi Universitate. "În noiembrie 2008 v-am promis metrou în Drumul Taberei, împreu­nă cu echipa PDL Bucureşti am transformat dorinţa Dvs. în realitate. Mult aşteptatul proiect a fost aprobat. M-am ţinut de cuvânt", aşa suna mesajul Ele­nei Udrea către popor. Ceea ce omite ea să spună este faptul că proiectul a fost aprobat de majoritatea aleşilor locali, ceea ce înseamnă că nu doar colegii ei de la PDL au contribuit la acest lucru.
Monica Andrei Capatos

×
Subiecte în articol: politic