Agenţia pentru Strategii Guvernamentale (ASG) a organizat o licitaţie de proiecte printre ai cărei câştigători se numără, coincidenţă?!, organizaţii conduse de foşti colegi de catedră ai şefului Agenţiei, Gabriel Bădescu, şi apropiaţi ai premierului Boc, toţi clujeni.
Dintre cele nouă proiecte care au câştigat licitaţiile organizate de Agenţia de Strategii Guvernamentale, patru au fost propuse şi adjudecate de ONG-uri din Cluj Napoca. Este vorba despre Asociaţia Folclorică "Someşul Napoca", condusă de folcloristul Zamfir Dejeu, pentru proiectul de participare la "Festivalul Internaţional de Diversitate Culturală Barquisimeto - Venezuela" (valoare neprecizată), Asociaţia Absolvenţilor Universităţii Babeş-Bolyai Cluj pentru proiectul "Săptămâna multiculturalismului la UBB" (valoare neprecizată), Centrul pentru Politici Publice pentru proiectul "Consolidarea transparenţei în instituţii ale administraţiei publice locale judeţene" în valoare de 69.746 lei şi Fundaţia Civitas pentru Societatea Civilă - Cluj pentru proiectul "Strategiile de dezvoltare locală: efecte probabile şi soluţii posibile", în valoare de 85.996 de lei. Banii alocaţi pentru aceste proiecte sunt destinaţi, conform anexei Hotărârii de Guvern 328/2009, pentru: cazare, transport, masă, trataţii, taxe de participare şi vizitare, taxe poştale, comunicaţii telefonice, premii în obiecte, consultanţă, achiziţii de bunuri, închiriere, editare, tipărire, difuzare, realizare de sondaje de opinie şi studii, traduceri şi alte servicii, operaţiuni de multiplicare/printare multimedia, materiale promoţionale, abonamente, chirie, consultanţă, onorarii şi alte servicii.
COINCIDENŢE
Unul dintre câştigătorii licitaţiei - Asociaţia Folclorică "Someşul Napoca" - este şi un client al Primăriei clujene conduse până nu de mult de Emil Boc. Din fondurile stabilite pe anul în curs susţinerii activităţilor instituţiilor culturale şi ONG-urilor locale, Primăria Cluj Napoca a alocat 3.000 de lei acestei asociaţii pentru "promovarea imaginii României în lume prin spectacole folclorice şi workshop-uri - editarea unor lucrări de specialitate în domeniu". De asemenea, Asociaţia Folclorică "Someşul Napoca" este şi beneficiara unor fonduri de la Institutul Cultural Român (instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică, finanţată de la bugetul de stat, sub autoritatea preşedintelui Traian Băsescu), care a ales-o de două ori: o dată pentru participarea la International Folk Festival - FOLKMOOT, asigurându-i o finanţare de 47.250 lei în 2007, proiectul fiind însă retras ulterior, şi în 2008 pentru participarea la Circuitul Folcloric Internaţional din sud-estul Columbiei, finanţând-o cu 57.250 lei.
Un alt câştigător al licitaţiei ASG este Asociaţia Absolvenţilor Universităţii Babeş-Bolyai Cluj, printre ai cărei membri fondatori se numără şi premierul Boc. Celelalte două câştigătoare ale licitaţiei îl au ca numitor comun pe şeful AGS, Gabriel Bădescu. Centrul pentru Politici Publice din Cluj este condus de Daniel Pop, coleg de catedră cu Gabriel Bădescu la Universitatea Babeş-Bolyai, iar vicepreşedinte este Kolumban Gabor, fost preşedinte CJ Harghita. Tot Kolumban Gabor conduce şi Fundaţia Civitas pentru Societatea Civilă, coleg de catedră cu Gabriel Bădescu la UBB. Până la numirea în fruntea ASG, Bădescu a fost conferenţiar la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi Comunicare din UBB.
ALEŞI DE OAMENII LUI BĂDESCU
Potrivit prezentării de pe propriul site, ASG este organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Guvernului şi în coordonarea primului-ministru, printr-un consilier de stat, finanţată prin bugetul Secretariatului General al Guvernului. ASG face studii şi analize privind starea socială, oportunitatea sau impactul politicilor guvernamentale; analize, strategii şi proiecte de comunicare internă şi externă; campanii de informare publică; acordă asistenţă, training şi monitorizează accesul la informaţie şi transparenţă decizională; colaborează cu organizaţii neguvernamentale.
Pe acelaşi site, ASG publică şi o anexă la Metodologia privind finanţarea în cursul anului 2009 a acţiunilor cu caracter ştiinţific şi social-cultural. Prin prisma informaţiilor furnizate de acest document, la prima vedere, câştigarea licitaţiilor de cele patru ONG-uri clujene poate fi considerată o pură coincidenţă. Numai că punctul 4 al acestei metodologii prevede că "evaluarea eligibilităţii şi selectarea proiectelor vor fi realizate de o comisie desemnată prin ordin al preşedintelui Agenţiei pentru Strategii Guvernamentale, în condiţiile legii". Cu alte cuvinte, cei care dau sau nu OK-ul pe proiectele propuse sunt aleşi de Gabriel Bădescu, nimeni altul decât clujeanul adus de Boc în fruntea Agenţiei.
CLUJENI LA PALATUL VICTORIA
Gabriel Bădescu a fost numit preşedinte al Agenţiei pentru Strategii Guvernamentale (ASG), cu rang de secretar de stat, prin decizie a premierului Boc în februarie anul acesta. Gabriel Bădescu vine de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi Comunicare din Universitatea Babeş-Bolyai, acolo unde premierul Emil Boc, în calitate tot de conferenţiar universitar doctor, a susţinut cursuri de Drept Constituţional pentru studenţii de anul I. Decanul Facultăţii a fost Cătălin Baba, numit şi el şef al Cancelariei premierului, desfiinţată între timp.
Lista clujenilor aduşi de Emil Boc în Guvern este completată de Ştefania Ferencz - numită şef de Cabinet al premierului Boc, Cynthia Curt - consilier de stat, Peter Pal - secretar personal al premierului, Raluca Ilofti şi Darius Pintilie - consilieri personali ai lui Boc, Călin Emilian Hintea, Dan-Tudor Lazăr - secretari de stat la Cancelaria prim-ministrului, Marius Buze, consilier personal al premierului, fost şofer personal al lui Emil Boc timp de opt ani la PD-L Bucureşti.
De asemenea, Boc şi-a mai angajat la Guvern şi nepoata, pe Mihaela Eugenia Boc, fost inspector de specialitate la Primăria din Cluj-Napoca. Şi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Maria Muntean, vine tot de la Cluj, fiind absolventă a Facultăţii de Psihologie. Boc a renunţat la propunerea iniţială pentru acest post - Rareş Niculescu, tot din Cluj - după ce europarlamentarul PD-L a fost implicat într-un scandal dintr-un bar clujean. Angajările făcute de Boc şi impunerea semnării unui angajament de loialitate noilor veniţi au generat numeroase critici, fostul premier Tăriceanu acuzându-l pe Boc de "epurare politică". "Vrea să-şi facă o gardă pretoriană de fideli în jurul său care să execute fără crâcnire ordinele sale", conchidea Tăriceanu.
Citește pe Antena3.ro