x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Barna, despre şedinţa suspendată: Sala Camerei Deputaţilor era plină; PSD a boicotat votul

Barna, despre şedinţa suspendată: Sala Camerei Deputaţilor era plină; PSD a boicotat votul

08 Oct 2019   •   13:38
Barna, despre şedinţa suspendată: Sala Camerei Deputaţilor era plină; PSD a boicotat votul
Sursa foto: Lucian Alecu

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat marţi, după ce şedinţa Camerei Deputaţilor a fost suspendată din lipsa cvorumului necesar la votul pentru vacantarea unui mandat, că sala era în realitate plină şi că PSD ar fi boicotat votul.

"În momentul în care s-a cerut vot, s-a văzut că nu există cvorum, deşi exista. Era foarte clar. Sala Camerei Deputaţilor era plină, exista cvorum. PSD a decis să boicoteze, pentru a apăra un penal condamnat. (...) Miza este foarte clară. În locul acestui deputat, următorul deputat de la PMP ar fi votat pentru moţiunea de cenzură. Este miza de a mai ciupi un vot din blocul celor care vor ca moţiunea de cenzură să treacă", a arătat liderul USR, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Parlamentului.

El a opinat că modul în care s-a desfăşurat şedinţa de marţi demonstrează că PSD "a rămas acelaşi partid care apără infractorii, care face tot ce poate să păstreze în structura Parlamentului o persoană condamnată".

"Astăzi am avut încă o dovadă, a 'n'-a dovadă, că această majoritate parlamentară, PSD, a făcut bloc, blocând pur şi simplu votul de invalidare a unui condamnat penal, a unui condamnat dovedit, care nu mai are calitatea de parlamentar. Dar cei din PSD au preferat să sacrifice întreaga şedinţă de vot final, unde era pentru prima dată, după multe luni, şi o lege pentru protecţia victimelor infracţiunii, o lege care punea în acord legislaţia naţională cu cea europeană. Au preferat să blocheze întreaga şedinţă, să suspende întreaga şedinţă, pentru a face încă o dată bloc în jurul unui condamnat penal", a precizat Barna.

Pe de altă parte, el s-a declarat optimist în ce priveşte rezultatul votului la moţiunea de cenzură. Barna a menţionat că, în cazul în care aceasta va fi adoptată, USR va merge la consultările de la Cotroceni, susţinând varianta alegerilor anticipate, prin nominalizarea a doi premieri în mod formal.

"Preşedintele trebuie să demareze acest proces pentru anticipate. Întoarcerea la popor este soluţia corectă şi normală pentru ieşirea din această criză. Orice altă variantă este una care continuă de fapt criza guvernamentală. (...) Şi doamna Dăncilă şi PSD au spus că nu se tem de alegeri anticipate şi că este o variantă. PNL spune acelaşi lucru. Noi spunem acelaşi lucru de doi ani. Sunt toate premisele să putem ajunge la alegeri anticipate", a declarat Barna.

Totodată, Barna a reamintit că USR va sprijini un guvern minoritar non-PSD, în condiţiile în care acesta se va angaja să susţină o serie de obiective precum: alegerea primarilor în două tururi, fără penali în funcţii publice, repararea efectelor Ordonanţei 114.

Şedinţa de vot a Camerei Deputaţilor a fost suspendată, marţi, de preşedintele forului, Marcel Ciolacu, din lipsa cvorumului necesar la votul asupra proiectului de vacantare a mandatului de deputat al lui Octavian Goga.

Deputatul Octavian Goga, care a intrat în Parlament în anul 2016 pe listele Partidului Mişcarea Populară (PMP) Covasna, a fost condamnat definitiv la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare în septembrie 2018 pentru săvârşirea infracţiunilor de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice şi conducere fără permis. Din iunie 2017 a activat în grupul PSD.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Dan Barna octavian goga