x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: 2014 să fie anul în care să afirmăm deschis că Moldova este pământ românesc

Băsescu: 2014 să fie anul în care să afirmăm deschis că Moldova este pământ românesc

de Mediafax    |    31 Dec 2013   •   23:37

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că îşi doreşte ca anul 2014 să fie ”anul în care să afirmăm deschis că Moldova este pământ românesc”. 

Şeful statului a mai spus că Moldova nu a apărut odată cu Pactul Ribbentrop-Molotov.

”Mi-aş dori ca nu numai câţiva politicieni, dar şi românii să gândească la relaţia noastră viitoare cu Moldova”, a spus preşedintele Traian Băsescu.

El a arătat că, din punctul său de vedere, 2014 trebuie să fie ”anul în care să afirmăm cinstit şi deschis că Moldova este pământ românesc şi că nu s-a născut odată cu pactul Ribbentrop-Molotov această ţară, ci are o istorie, cultură, limbă, legate de România şi de poporul român”Preşedintele Băsescu a făcut această declaraţie în contextul în care vorbea despre ce îşi doreşte în anul 2014.

Republica Moldova are nevoie de mesaje de susţinere pentru integrarea în UE care să consolideze societatea, nu de declaraţii ca ale preşedintelui Traian Băsescu care să scindeze societatea, a declarat în 23 decembrie premierul moldovean, Iurie Leancă, precizând că problema unirii cu România nu este pe agendă.

Aflat la Bucureşti, Leancă a afirmat, la Antena 3, că declaraţii de genul celor ale preşedintelui Băsescu privind unirea cu România creează probleme suplimentare şi şi-a exemplificat afirmaţia prin faptul că, imediat după ce preşedintele a lansat această idee, au existat poziţii din partea minorităţii găgăuze din sudul Moldovei, precum şi din partea Dumei ruseşti privind o consolidare militară.

Leancă a insistat că Republica Moldova are nevoie de mesaje de susţinere în jurul ideii de integrare în Uniunea Europeană şi a adăugat că speră ca, pe viitor, declaraţiile şi acţiunile "să se axeze pe această dimensiune".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la 27 noiembrie, înaintea summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, că "următorul proiect de ţară pentru România este unirea cu R. Moldova". Ulterior, premierul Victor Ponta a afirmat că "declaraţia le dă apă la moară comuniştilor moldoveni". Declaraţia a fost criticată şi în presa rusă.

 

×