x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu a cerut locuinţă de protocol

Băsescu a cerut locuinţă de protocol

de Gabriela Antoniu    |    20 Oct 2014   •   20:02
Băsescu a cerut locuinţă de protocol
Sursa foto: Victor Stroe
Premierul Victor Ponta a primit cererea acum două săptămâni şi îl bănuieşte pe şeful statului de presiuni
Preşedintele Traian Băsescu a trimis o cerere Secretariatului General al Guvernului pentru a-i atribui o locuinţă după ce i se va termina mandatul de preşedinte, la 21 decembrie.
Întrebat duminică seara la România TV dacă a primit o cerere de la Băsescu pentru a-i atribui o reşedinţă, conform legii, premierul Victor Ponta a confirmat, precizând că a primit o astfel de cerere în urmă cu două săptămâni. "E în lucru (n.r. - cererea lui Băsescu). Probabil pentru că nu am răspuns rapid la solicitare a sărit cu ofiţerul acoperit. Nu-i acord eu, Victor Ponta, o casă, i-o acordă Guvernul în baza legii care prevede pentru foştii şefi de stat dreptul la o reşedinţă, însă eu nu cred că suntem în poziţia să acordăm o reşedinţă foarte luxoasă, cred că o reşedinţă normală, din câte ştiu şi domnul Iliescu şi domnul Constantinescu stau în nişte condiţii decente, dar nu... Vorbim de decenţă. Nu o garsonieră la etajul 10, dar nici palate", a adăugat premierul. El a mai spus că preşedintele nu a vorbit cu el despre acest subiect, dar probabil că a discutat cu cei de la RA-APPS. "Secretariatul General al Guvernului primeşte astfel de cereri. Dacă vine o cerere semnată de Traian Băsescu, sigur că aflu, aş fi nostim să vă spun că nu ştiu, cum să nu ştiu, nu este direct în atribuţia mea", a arătat Ponta. Premierul a mai spus că, dacă va câştiga mandatul de preşedinte, va rămâne să locuiască în apartamentul în care stă şi acum, iar dacă va fi nevoit să se mute, probabil că va folosi una dintre locuinţele care i se pun la dispoziţie de RA-APPS, dar nu aceea pe care o ocupă acum Băsescu, pentru că nu se simte comod.

Imobile renovate şi cu pază pe malul lacului Snagov
La sfârşitul lunii septembrie, în cadrul emisiunii “Ediţie specială” de la Antena 3, Oana Stancu dezvăluia că, după încheierea mandatului la Cotroceni, şeful statului ar vrea să se retragă într-o zonă de lux, a RAAPPS, pe malul lacului Snagov, locul ales confirmând constatările Jurnalului Naţional: Băsescu suferă de boala metrilor pătraţi.

Conform informaţiilor Antena3, este vorba despre două imobile de pe marginea lacului Snagov, Vila nr.1. A şi Vila nr.1.B, cu un teren de peste 37 de mii de metri pătraţi, pe care Băsescu le va solicita după încheierea mandatului la Cotroceni, având dreptul prin lege la o locuinţă de la stat şi o sumă de bani pentru funcţionarea unui cabinet propriu. Cele două vile păzite de SPP şi terenurile aferente sunt evaluate la 4,5 milioane de euro, fiind situate în cea mai luxoasă zonă a lacului Snagov. Vila 1 A are un teren de 25.360 mp, iar Vila 1 B, un teren de 12.271 mp.

O echipă a Antena 3 care dorea să afle mai multe despre acest domeniu, aflat în plin proces de renovare, şi s-a deplasat la faţa locului, a fost întâmpinată de agenţii SPP, serviciu secret din România care are atribuţii în ceea ce priveşte siguranţa naţională, precum şi în asigurarea protecţiei demnitarilor români sau străini. “Aici este un obiectiv militar”, răspunde uşor încurcat un agent SPP, întrebat fiind de jurnalişti ce anume păzeşte. În mod normal, paza unor obiective este asigurată de Jandarmerie, dar în acest caz jandarmii au fost retraşi, iar cele două vilele au intrat sub aripa SPP.

Cele două vile au fost renovate de curând şi din informaţiile Antenei 3, ele ar urma să fie solicitate de Traian Băsescu la încheierea mandatului în baza legii privind drepturile foştilor şefi de stat. La vremea respectivă, în urma unor întrebări adresate de Antena 3, RAAPPS a răspuns că cele două imobile nu au fost solicitate de Băsescu în baza Legii 406/2001 şi că şeful statului nu făcuse nici o solicitare pentru o locuinţă de protocol în baza acestei legi.

×