Preşedintele Traian Băsescu a semnat azi decretele privind amnistia fiscală în cazul mamelor, pensionarilor şi a personalului plătit din fonduri publice. Astfel, şeful statului a semnat, potrivit Administraţiei Prezidenţiale, decretele pentru promulgarea Legii privind unele măsuri referitoare la veniturile de natură salarială ale personalului plătit din fonduri publice; pentru promulgarea Legii privind scutirea de la plata unor debite provenite din pensii şi pe cel privind promulgarea Legii pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în vederea recuperării debitelor înregistrate cu titlu de indemnizaţie pentru creşterea copilului.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat pe 9 septembrie cele trei proiecte.
Deputaţii au admis cererea de reexaminare a preşedintelui Băsescu şi au adoptat proiectul de lege privind exonerarea de la plata unor sume pentru salariaţii plătiţi din bani publici.
Iniţial, legea se referea la profesorii din localităţile Lupeni, Petroşani şi Vulcan, judeţul Hunedoara, care ar fi trebuit să restituie anumite sume ca urmare a deciziilor de impunere emise de angajatori drept consecinţă a constatării de către Curtea de Conturi sau alte organisme de control a unor prejudicii.
Parlamentul a modificat însă acest proiect şi a extins amnistia fiscală la toţi bugetarii.
De asemenea, la acea dată deputaţii au adoptat amnistia pentru pensionari.
Potrivit unui amendament admis, prin derogare de la prevederile Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, debitele constituite sau care urmează a fi constituite în sarcina pensionarilor aflaţi în evidenţa sistemului public de pensii la data intrării în vigoare a prezentei legi, reprezentând sume încasate necuvenit cu titlul de pensie, indemnizaţia socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor, nu se recuperează.
De asemenea, sumele cu titlul de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor provenite din debite şi recuperate de la pensionari, începând cu 1 ianuarie 2011 şi până la data intrării în vigoare a prezentei legi, se restituie eşalonat, pe o perioadă de cinci ani calendaristici, începând de la data de 1 ianuarie 2015, prin plăţi anuale egale.
Contribuţia de asigurări sociale de sănătate sau, după caz, impozitul aferent debitelor scutite la plată nu se recuperează, iar scutirea de la plată a debitelor precum şi restituirea se aplică indiferent de categoria de pensie de care beneficiază sau a beneficiat pensionarul, la momentul constatării existenţei debitelor, potrivit unor amendamente admise.
În plus, parlamentarii au adoptat amnistierea mamelor. Potrivit ministrului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb, în ceea ce priveşte mamele care au beneficiat de indemnizaţii pentru creşterea copilului calculate în mod eronat, cuantumul restituirilor este de 50 milioane lei