x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: Am promulgat legea reducerii CAS, deşi nu este sustenabilă în condiţiile actuale

Băsescu: Am promulgat legea reducerii CAS, deşi nu este sustenabilă în condiţiile actuale

18 Sep 2014   •   19:46
Băsescu: Am promulgat legea reducerii CAS, deşi nu este sustenabilă în condiţiile actuale

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat într-o declaraţie de presă că a promulgat legea privind reducerea contribuţiilor la asigurările sociale (CAS) cu 5%, afirmând însă că legea nu este una sustenabilă şi va avea efecte negative în anii care vor urma.

Iată mai jos declaraţia preşedintelui:

* Un singur subiect pentru această declaraţie de presă, legat de reducerea CAS. Mi se pare cel mai important subiect, nu numai al zilei, dar un subiect care, după ce va deveni realitate, va avea un impact foarte mare pe viaţa românilor în special în 2015. Aş începe cu sfârşitul. Am promulgat legea reducerii CAS cu 5%. Nu pot însă să o promulg fără explicaţii.

* După cum ştiţi, am întors această lege la Parlament, considerând că deşi este bună, nu este sustenabilă în condiţiile actuale şi în condiţiile anului 2015, în mod deosebit. Rezultatul retrimiterii la Parlament a fost un vot aproape unanim, doar cu delcaraţii ale PMP, că nu este sustenabilă, altfel, atât puterea, cât şi ACL au votat şi a doua oară această lege. De asemenea, vă aduceţi aminte că am precizat, legea este extrem de simplă şi nu pune nicio problemă de constituţionalitate. Nu m-aş hazarda să trimit la Curtea Constituţională o lege despre care ştiu că este constituţională. Deci am promulgat-o.

* Asta înseamnă că probabil anul acesta Guvernul nu va avea probleme să acopere deficitul creat la fondul de pensii, mai ales că e beneficiarul taxei pe infrastructură, a taxei pe stâlp, a accizei pe combustibil, dar pe anul 2015 deficitul va creşte de la 12,4 miliarde de lei la 17,5 miliarde de lei, ceea ce înseamnă un efort bugetar de 5 miliarde de lei. În afară de acest deficit pe care legea îl crează, România mai are câteva obligaţii, una care decurge din tratatul fiscal. Pentru anul viitor trebuie să facem o reducere a deficitului bugetar de 0,8% - 0,9%. Asta înseamnă 5 miliarde. Pentru cheltuielile de apărare trebuie să mai contribuim cu 2,5 miliarde.

* O altă cheltuială este de a asigura contribuţia autohtonă la creditele externe şi pentru programele de coeziune. Aici se mai întâmplă două lucruri. Suprapunerea a 2 programe, cel pentru 2007 - 2013, care s-a prelungit un an şi cel pentru 2014 - 2020, ceea ce înseamnă că trebuie cofinanţate simultan două programe. În cazul în care acordul cu FMI va continua, el se va termina în mai 2015, ceea ce înseamnă că mai pierdem 10% din cofinanţare, că trebuie să creştem cu 10% cheltuielile de cofinanţare pentru programele 2007 - 2013 cât şi 2014 - 2020.

* Evaluarea mea e că la cofinanţare trebuie să avem o creştere de minim 2,5 miliarde de lei. Dacă le luăm pe toate la un loc înseamnă 15 miliarde de lei noi. Din experienţă afirm că acest lucru nu este posibil, 15 miliarde de lei noi înseamnă 3,2 miliarde de euro în plus la bugetul de stat, ceea ce mi se pare greu de atins. Presupun că până la sfârşitul anului, guvernul are câteva soluţii.

* Una, foarte probabilă, este anularea reducerii CAS, imediat după alegerile prezidenţiale. A doua, creşterea taxelor. Nu există soluţie. Nu există alternativă la una din aceste două măsuri. Dacă ai fantezie, îţi poţi imagina o revenire parţială, revenirea la o creştere de 3% la CAS şi creşterea unor taxe.

* Mai sunt soluţii. Ele contravin flagrant cu miciunile guvernamentale, dar îmi fac datoria să le spun. Prima minciună care arată incompentenţă profundă este legată de faptul că nu este treaba Guvernului să creeze locuri de muncă, citez din doamna ministru a finanţelor susţinută de premierul Victor Viorel Ponta. Vreau să le spun că mai ales în siutaţii dificile, când economia nu este într-o creştere naturală, generată de o piaţă foarte favorabilă, singura soluţie este intervenţia statului pentru creare de locuri de muncă. Acest lucru nu-l spun că l-am citit în cărţi, că l-am auzit la radio sau la televizor. Sunt discuţiile care sunt în Consiliul European, toţi şefii de state caută soluţii de a interveni pentru a crea locuri de muncă. Nu suntem nici în 2007, nici în primele trimestre ale lui 2008, când creştea economia şi nu ştiam de ce. Azi nu mai suntem în acea situaţie. Intervenţia guvernamentală este obligatorie. Susţinerea faptului că nu e treaba Guvernului arată că Guvernul nu ştie ce face. Avem un Guvern profund incompetent, fie că vorbim de primul ministru, fie că vorbim de ministrul de Finanţe.

* S-au redus investiţiile străine directe datorită instabilităţii clare a mediului de afaceri din România, prin creşteri de taxe, prin declaraţii nepotrivite etc. Dar România are resurse la dispoziţie. Cum o să răspundă premierul şi doamna ministu? Pe programul de dezvoltare avem alocate 3,9 miliarde şi am cheltuit 1,9 milarde. Aici se pot crea locuri de muncă, poate află şi Guvernul că are această pârghie. La programul de mediu avem o alocare de 4,4 miliarde de euro şi am cheltuit 1,5 miliarde. Avem încă 1,9 miliarde de euro pentru îndiguiri, pentru lucrări hidrotehnice să nu mai vină apele peste noi. Dacă s-ar face aceste lucrări s-ar crea locuri de muncă. La transporturi avem 2,9 miliarde. Cheltuiţi 1,5 miliarde. Sunt 1,7 miliarde de euro cu care se pot crea locuri de muncă. Ca să nu vorbim de nepreţuita doamnă Plumb, care a dat un răspuns absolut neprofesionist la afirmaţiile pe care le-am făcut în week-end-ul trecut şi o să vi-l citez apoi şi pe acest "dandy" de la Fonduri Europene.

* La resurse umane avem o alocare de 3,47 miliarde de euro şi s-au cheltuit un miliard. Ca să aveţi o idee de ansamblu, din fondurile de coeziune, aceasta este raportare pe luna septembrie, nu poveştile pe care discotecarul ăsta sau doamna Plumb le spun. Am cheltuit 37,5% din totalul fondurilor europene alocate. Totalul înseamnă 19 miliarde de euro. Poate doamnei Petrescu îi pică ochii pe un tabel cu situaţia absorbţiei şi îşi dă seama că a crea locuri de muncă este o treabă a Guvernului.

* N-am crezut că în România o să aud în anul 2014 un ministru care spune că nu este treaba Guvernului crearea de locuri de muncă în condiţiile în care Guvernul trebuie să deruleze fondurile de coeziune. Dacă nu am fi avut niciun ban de la UE, aş fi zis că Guvernul are resurse. Dar Guvernul are resurse şi numai el poate să cheltuiască aceşti bani.

* La afirmaţiile legate de locuri de muncă pentru tineret a fost o reacţie promtă a băiatului din discotecă, ministru pentru Fondurile Europene. Ne informa că programul operaţional pentru ajutorarea persoanelor defavorizate tocmai a fost trimis la Bruxelles pentru aprobare. Nimeni nu te pune să vorbeşti când nu ştii... Vă rog să vă uitaţi pe acest program, tot programul vorbeşte cum vom cheltui 442 milioane de euro pentru a asigura celor dezavantajaţi alimente, ulei, ghiozdane, nu locuri de muncă. Guvernul României alocă aceşti bani pentru a-şi completa ce face din bugetul de stat în detrimentul investiţiilor. Dăm cadouri celor dezavantajaţi. Nu zic că cei dezavantajaţi nu trebuie ajutaţi. Dar când cineva din Guvern spune că nu e treaba lui să creeze locuri de muncă... Nu ne interesează fondurile pentru replantat păduri, pentru îndiguiri, pe noi ne interesează să dăm ulei şi zahăr la tot poporul. Dacă ar putea sărăci toţi să depindă de Guvern, Guvernul acesta ar fi foarte fericit.

* Nu vreau să folosesc un cuvânt dur, să spun că a fost vorba de o abordare tâmpă. Când tu ai obligaţia să derulezi programe cu fonduri europene şi să ieşi în Parlament să spui că nu e obligaţia Guvernului să creeze locuri de muncă, mi se pare că oamenii ăştia trăiesc în altă lume. România nu va ieşi din dificultate până nu se va face prioritate zero din crearea de locuri de muncă.

* De astăzi, cei care au solicitat un CAS mai mic îl au, dar trebuie să ştii întotdeauna exact ce îţi doreşti. Politicienii care au făcut-o demagogic, mincinos, ştiind că nu există resurse, aş vrea să-l văd la anul. Aş vrea să-i văd în 2015 - 2016. Eu mai mult decât am făcut, nu aveam ce să fac din punct de vedere instituţional.

×
Subiecte în articol: reducere cas traian basescu