x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: Ar fi o greşeală imensă ca romii să-şi schimbe denumirea în ţigani

Băsescu: Ar fi o greşeală imensă ca romii să-şi schimbe denumirea în ţigani

de Carmen Vintila    |    14 Dec 2010   •   09:36
Băsescu: Ar fi o greşeală imensă ca romii să-şi schimbe denumirea în ţigani
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul National

142413-.jpgDacă în septembrie, preşedintele Traian Băsescu se săturase de confuzia dintre romi şi români şi cerea revenirea la denumirea de ţigani, luni preşedintele declară într-un interviu publicat de Financial Times (FT) că nu va promulga legea deputatului PDL Silviu Prigoană, care prevede ca în documentele emise de instituţiile din România cu referire la persoane de etnie romă denumirea utilizată să fie de ţigan/ţigancă. „Cred că este o mare greşeală, nu voi promulga niciodată o astfel de lege. O voi trimite înapoi”, a declarat Băsescu pentru Financial Times. „Politic, în România, s-a făcut o mare greşeală – o realizez şi eu acum – când s-a schimbat numele acestei minorităţi din ţigan în rom. (...) În momentul de faţă, la mulţi dintre cetăţenii europeni este o confuzie dacă romi înseamnă românii, toţi 22 de milioane, sau e vorba de o etnie”, susţinea acelaşi Traian Băsescu, pe 9 septembrie, la postul public de radio. Acum, şeful statului le cere politicienilor „să se concentreze pe crearea unor oportunităţi educaţionale mai bune şi a unor modalităţi prin care să arate bogăţia moştenirii culturale a minorităţii rome”.

Preşedintele a mai susţinut în interviul acordat Financial Times că iniţiativa lui Prigoană intervine într-un moment sensibil pentru România, care speră să adere la zona Schengen anul viitor. „A pune pur şi simplu (romii) în avion şi a învinui România, spunând «OK, nu intraţi în  Schengen din cauza minorităţii rome», nu este o soluţie”, a declarat preşedintele pentru Financial Times. „Am vrea să cooperăm pentru a găsi o soluţie împreună cu statele europene”, a adăugat el. „Nu le dau dreptate francezilor, dar în acelaşi timp nu putem pasa responsabilitatea numai la ei. Avem şi noi o respon­sabilitate, dar cea mai mare responsabilitate o au înşişi ţiganii. Ţigani, da, nu romi, ca să nu ne confundăm unii cu alţii”, spunea Traian Băsescu la TVR, în septembrie, când Prigoană îşi depunea legea la Parlament. 

Potrivit FT, surse apropiate preşedintelui au insistat că sugestiile potrivit cărora acesta ar sprijini iniţiativa erau simple supoziţii şi au adăugat că guvernul nu o sprijină.

×
Subiecte în articol: ţigan în loc de rom