Președintele Traian Băsescu a vorbit din nou, azi, de un eventual raport de țară nefavorabil al Comisiei Europene, reluând temele legate de nerespectarea statului de drept menționate în discursul de ieri și răspunzându-i președintelui PNL, Crin Antonescu, care l-a acuzat că a denigrat țara.
”Cred că s-a creat o confuzie. Am văzut-o în reacțiile unor politicieni care m-au acuzat că am denigrat România. O să vă citez din raportul Comisiei Europene: ”Cel mai important dintre pașii următori va fi acela ca Guvernul și instituțiile esențiale din România să-și demonstreze angajamentul față de pietrele de temelie ale statului de drept. Acest lucru impune adoptarea unor măsuri urgente de către Guvern și Parlament”. La pagina 27, la recomandări, scrie mare: ”Respectarea statului de drept și a sistemului judiciar”. Și mai jos la recomandări: ”Invitarea tuturor partidelor politice să respecte independența sistemului judiciar”, a declarat Băsescu.
Președintele a continuat, afirmând că fostul președinte interimar, Crin Antonescu, ar fi o cauză a îndoielilor legate de nerespectarea statului de drept din România.
”Din păcate, fostul președinte interimar al României n-a citit nici măcar raportul Comisiei cu privire la evenimentele din această vară. El a avut o contribuție esențială la punerea sub îndoială a statului de drept. Din păcate efectele nu le suportă fostul președinte interimar, ci românii. Ei sunt cei care suportă consecințele nerespectării criteriilor statului de drept”, a spus Băsescu.
Acesta a adăugat că declarațiile sale nu sunt declarații de campanie electorală, ci doar îngrijorări exprimate într-un moment de ”maximă alertă”.
”Declarația mea de ieri a fost un semn de maximă alertă. Sunt îngrijorat de raportul din luna decembrie. Atâta timp cât ți se subliniză în precedentul raport nevoia de a respecta statul de drept, iar după acest raport tu votezi în Senat împotriva unei hotărâri definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție, menții în funcții miniștri declarați incompatibili de ANI, exact pe ministere cum sunt cele ale Transporturilor sau Dezvoltării, unde fondurile sunt suspendate, printre altele, pentru conflicte de interese”, a spus Băsescu, adăugând că România nu are de câștigat din suspendarea președintelui.
”La raportul din decembrie riscăm să avem o mențiune că România nu mai respectă criteriile asumate la Copenhaga. Nu este o delcarație de presă politicianistă, este o îngrijorare profundă pentru că sunt convins că dacă nu reacționăm corect la respectarea părerii că România și-a reintrat în cadența respectării statului de drept, riscăm foarte mult. Nu politicienii, ci românii, care vor suporta factura. Cei care mai cred că este esențială suspendarea președintelui pentru a pune sub control justiția, instituțiile de securitate a statului se înșeală. Nici vor reuși și nici nu vor putea negocia cu mine subordonarea instituțiilor”, a spus Băsescu.
”Impresia mea e că ieri s-au creat niște confuzii. Nu am intrat în campanie. Actualul Parlament își va înceta activitatea în decembrie, iar raportul Mecanismului de Cooperare și Verificare riscă să fie dezastruos pentru România. Consecințele le vor suporta românii, fie că vorbim de Schengen, fie că vorbim de fonduri europene”, a mai spus președintele.