Preşedintele Băsescu a declarat, astăzi, că România cere ca aderarea sa la Spaţiul Schengen să se facă în baza regulilor convenite prin tratatele UE şi să nu fie tratată discriminatoriu, subliniind că nu există nici cel mai mic indiciu că România ar genera riscuri privind fluxurile migratorii ilegale.
Şeful statului a precizat, la întâlnirea cu diplomaţii acreditaţi la Bucureşti, că, pentru România, aderarea la Spaţiul Schengen rămâne obiectivul major.
El a subliniat că, "într-o uniune de state democratice, aşa cum este Uniunea Europeană, regulile stabilite unanim prin reprezentanţii lor trebuie respectate de toţi membrii".
Traian Băsescu a precizat că România este la fel de interesată ca toate celelalte state ale UE de asigurarea securităţii frontierelor Spaţiului Schengen.
Preşedintele a adăugat că "România şi-a îndeplinit şi continuă să îşi îndeplinească obligaţiile", aşa cum au constatat şi vizitele de evaluare a îndeplinirii angajamentelor pentru aderarea la Schengen.
"Nu există nici cel mai mic indiciu că odată intrată în Spaţiul Schengen România ar genera riscuri privind fluxurile migratorii ilegale", a mai susţinut preşedintele Băsescu, potrivit Mediafax.
Şeful statului a precizat că România cere ca aderarea sa la Spaţiul Schengen să se facă în baza regulilor convenite prin tratatele Uniunii. "România nu poate fi tratată de o manieră discriminatorie", a adăugat el, apreciind că orice altă abordare ar crea un precedent periculos şi ar avea consecinţe negative.
Ne propunem ca anul 2011 să fie în politica externă "anul românilor"
Evocând împlinirea în acest an a 100 de ani de la naşterea lui Emil Cioran, "reprezentant de seamă al diasporei", şeful statului a anunţat că autorităţile de la Bucureşti îşi propun ca 2011 să fie în politica externă "anul românilor".
Preşedintele a explicat că acest lucru înseamnă că autorităţile vor urmări acele obiective de politică externă cu consecinţe asupra vieţii de zi cu zi a oamenilor. El a precizat că este vorba despre obiective precum libera circulaţie a cetăţenilor, liberalizarea accesului pe piaţa muncii, întărirea identităţii culturale a românilor din străinătate.
Traian Băsescu a menţionat că atingerea acestor obiective nu se poate realiza decât prin cooperare cu celelalte ţări, ceea ce presupune deschidere, consideraţie faţă de celelalte părţi şi respectarea celor convenite anterior.
El a subliniat, în acest context, că Uniunea Europeană este un spaţiu al libertăţii de care trebuie să se bucure toţi cetăţenii săi.
România va sprijini Republica Moldova şi în 2011
"Anul 2010 a fost caracterizat de dinamizarea, extinderea şi aprofundarea legăturilor noastre cu Republica Moldova. Ne-am îndeplinit angajamentul de implementare a Acordului privind micul trafic de frontieră. Am semnat Tratatul privind regimul frontierei de stat. Am inaugurat consulatele generale de la Cahul şi Bălţi, iar Republica Moldova şi-a deschis un consulat general la Iaşi. Am sprijinit energic demersurile autorităţilor de la Chişinău pentru o perspectivă europeană, iar această încredere a fost confirmată de rezultatele foarte bune pe care le-a obţinut pe linia integrării europene, progrese care au stat la baza victoriei obţinute în alegerile din toamna anului trecut şi a deciziei de menţinere a Alianţei pro-europene", a declarat Traian Băsescu.
El a mai spus că România va continua politica de solidaritate şi sprijin şi în 2011.
"Vom insista, ca şi până acum, pe includerea Republicii Moldova în grupul ţărilor balcanice, în cadrul procesului de aderare la UE. Dimensiunile sale reduse, poziţia geografică şi angajamentul actualei conduceri de la Chişinău sunt argumente solide în acest sens. Republica Moldova, prin tradiţie şi identitate, îşi are locul în familia europeană, iar oferirea unei perspective clare de integrare îi va consolida eforturile de democratizare şi va contribui la stabilizarea sa durabilă, politică şi economică, devenind un partener credibil al UE", a conchis şeful statului.