x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu despre raportul comisiei privind prezidenţialele: Sunt atât de ridicoli cu aceste concluzii că nu merită o reacţie

Băsescu despre raportul comisiei privind prezidenţialele: Sunt atât de ridicoli cu aceste concluzii că nu merită o reacţie

09 Sep 2017   •   15:40
Băsescu despre raportul comisiei privind prezidenţialele: Sunt atât de ridicoli cu aceste concluzii că nu merită o reacţie

Preşedintele PMP Traian Băsescu a afirmat sâmbătă că nu a avut curiozitatea să citească raportul Comisiei parlamentare de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 pentru că ştie că scrutinul nu a fost fraudat în favoarea sa. 

"Eu cred că sunt atât de ridicoli cu aceste concluzii încât nu merită o reacţie a mea, dar voi reflecta dacă o să reacţionez sau nu. Gândiţi-vă că la ora asta eu nici măcar nu am avut curiozitatea să citesc raportul, pentru că ştiu foarte bine că alegerile nu au fost fraudate în favoarea mea. Iar acest lucru este dovedit de faptul că, în timp ce noi am avut un singur om în secţiile de votare, deci PDL, ei au fost reprezentaţi de şase partide, toţi împotriva candidaturii mele, susţinători ai lui Geoană. Cum putea acel om să fure buletine de vot? (...) Sunt speculaţii de cea mai proastă calitate", a spus Băsescu, la Neptun, unde a participat la Şcoală de vară a tinerilor populari. 

Raportul Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, votat miercuri, precizează că s-au constatat acţiuni concrete ale instituţiei prezidenţiale reprezentate de Traian Băsescu şi ale Guvernului condus de Emil Boc pentru favorizarea fraudării alegerilor în avantajul candidatului Traian Băsescu. 

Potrivit raportului, "aceste acţiuni ale celor două instituţii au fost perfect sincronizate, dovedind astfel că făceau parte dintr-un plan amplu şi bine pus la punct, acţiunile fiind premeditate". 

"În realizarea planului privind fraudarea alegerilor prezidenţiale, reprezentanţii celor două instituţii au acţionat în forţă, cu rea credinţă, în total dispreţ faţă de lege. Pe cale de consecinţă, ţinând cont de faptul că diferenţa dintre cei doi candidaţi a fost doar de 70.321, care reprezintă aproximativ 0,68% din voturile valabil exprimate, şi acţiunile de natură a determina fraudarea alegerilor fiind în favoarea candidatului Traian Băsescu, concluzionăm că amploarea acţiunilor a fost de natură a schimba rezultatul alegerilor", se menţionează în raport. 

În document sunt precizate ca infracţiuni posibile constituirea unui grup infracţional organizat în vederea comiterii de infracţiuni electorale, fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu. 

Preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă, Oana Florea, a declarat că raportul pe care l-a elaborat acest for este parţial, pentru că unul dintre obiective nu a fost atins, şi anume nu s-a putut afla dacă se susţine acuzaţia publică de implicare a SRI şi DNA în favorizarea fraudării alegerilor. Ea a adăugat că vor fi înaintate copii ale raportului comisiei la Parchetul General, la Consiliul Superior al Magistraturii şi la Administraţia Prezidenţială, aceste instituţii fiind cele care, potrivit legii, se pot autosesiza cu privire la persoanele şi posibilele fapte constatate de comisia de anchetă. AGERPRES

×