x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: Îmi asum responsabilitatea politică a întârzierii accesului în Spaţiul Schengen

Băsescu: Îmi asum responsabilitatea politică a întârzierii accesului în Spaţiul Schengen

de Adriana Duţulescu    |    05 Ian 2011   •   12:37
Băsescu: Îmi asum responsabilitatea politică a întârzierii accesului în Spaţiul Schengen
Sursa foto: Karina Knapek /Jurnalul National

Într-o zi foarte plină în care a parti­cipat la bilanţul CSM şi s-a autoinvitat la prima şedinţă de guvern din acest an, Traian Băsescu a anunţat că îşi asumă răspunderea politică pentru eşecul aderării la Schengen. Totodată, a ţinut să-i tempereze pe cei de la PDL, care anunţaseră că au de gând să blocheze anumite interese ale Germaniei, drept răzbunare pentru opoziţia acestei ţări la aderarea României.

„Din păcate, cu sau fără voia noastră, MCV-ul a fost anexat ca o condiţie de acces în spaţiul Schengen. Îmi asum responsabilitatea politică a întârzierii accesului României în spaţiul Schengen, sunt şeful statului, cineva trebuie să-şi asume această responsabilitate, în acelaşi timp este evident că marile noastre probleme sunt cantonate în zona justiţiei şi, sub preşedinte, fiecare trebuie să-şi asume respon­sabilităţile pe care le are”, a susţinut Băsescu la bilanţul CSM pe anul 2010.

Ulterior, la Guvern, Băsescu a spus că, în privinţa problematicii Schengen, România nu poate recurge la câteva măsuri vehiculate: denun­ţarea unilaterală a MCV, blocarea aderării Croaţiei la UE şi neratificarea derogării pentru Germania în privinţa numărului eurodeputaţilor şi a cerut Guvernului să se „bată până în ultima clipă” pentru aderarea la spaţiul Schengen în termenul stabilit, aprilie-mai 2011. „România nu poate denunţa Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

De asemenea, România nu poate condiţiona – poate s-o facă, dar nu este în politica noastră, pentru că am face exact ce ni se întâmplă nouă acum – nu este poli­tica noastră să blocăm accesul Croaţiei. Dimpotrivă, politica noastră externă, de câţiva ani, susţine fără rezerve că statele din Balcanii de Vest trebuie să devină membre NATO şi membre UE. De asemenea, am văzut nişte reacţii la parlamentari legat de aprobarea ca Germania să aibă 99 în loc de 96 de parlamentari, recomandarea mea e să nu facem acest lucru”, a spus preşedintele. Potrivit preşedintelui, cazul Ridzi a creat un mare deserviciu României în procesul de aderare la spaţiul Schengen. „Cazul Ridzi a creat un mare deserviciu, atât ei, cât şi României, nu a fost de natură să ajute. Sper ca alte dosare să obţină un aviz favorabil la începutul sesiunii parlamentare”, a spus Băsescu.

Dar pentru că Justiţia nereformată, una dintre principalele sale marote, a fost invocată drept motivaţie pentru amânarea aderării la Schengen, Băsescu n-a scăpat ocazia de a se răfui din nou cu CSM. El a spus că legea de funcţionare a Consiliului trebuie modificată, lăsând CSM „stăpânul justiţiei”, dar îndreptând instituţia pe un „făgaş care să credibilizeze justiţia”. „Politicul nu mai poate privi la nesfârşit cum, datorită mersului justiţiei, totuşi rămânem într-o zonă extrem de neplăcută, de ţară supravegheată. Nu vreau să spun că avem nici cea mai mică intenţie de a pune justiţia sub control, pentru că nu ne permite Constituţia, în schimb cred că trebuie să analizăm legea de funcţionare a CSM, lăsându-l practic stăpânul justiţiei, dar să vedem ce trebuie făcut, ce trebuie schimbat în legea de funcţionare a CSM pentru ca lucrurile să se îndrepte pe un făgaş care să credibilizeze justiţia”, le-a spus Băsescu membrilor CSM. Preşedintele a spus că nu ştie exact în ce fel trebuie modificată această lege, însă a propus o „autonomie totală” a inspecţiei judiciare.

„Sunt variante şi variante. Una este o autonomie totală faţă de CSM a inspecţiei, să găsim o formulă de selectare a inspectorilor, de subordonare către nimeni a inspectorilor. La fel cum CSM nu este subordonat nimănui, de ce ar fi inspecţia?”, a sugerat Băsescu. El a ţinut să le explice magistraţilor din CSM că, atât timp cât hotărârea Se­natului de validare a listei membrilor Consiliu­lui este atacată la CCR, actul este „îngheţat”, iar CSM trebuie să aştepte decizia Curţii, deoarece nu poate „călca în picioare” CCR.

 

Sugestii de demiteri la Interne
Preşedintele Traian Băsescu i-a su­gerat ministrului de Interne, Traian Igaş, să îi demită pe cei care i-au pro­pus spre decorare pe prim-ad­junc­tul şefului Jandarmeriei Ro­mâ­ne, generalul de brigadă Gheorghe Ni­colaie Rugină, şi pe Adrian Pă­traşcu, fostul director general al Di­recţiei Generale Management Re­sur­se Umane din MAI, găsiţi vino­va­ţi pentru nereguli la angajări în Jan­darmerie.
„Dacă puteţi face ceva cu cei care mi-au fost propuşi spre decorare. Cum au fost pro­puşiĂ Nu există un circuitĂ La ce să stăm cu toată lumea acoloĂ”, l-a în­tre­bat Băsescu pe Igaş în şedinţa de ieri a
Guvernului. Gheorghe Nicolaie Rugină şi Adrian Pătraşcu au fost decoraţi, în decembrie 2010, de şeful statului „pentru rezultatele remarcabile obţinute în activitatea profesională”.

Baconschi, dispus să demisioneze
Ministrul de externe, Teodor Baconschi, a declarat aseară, la TVR1, că este dispus să demisioneze dacă premierul îi va cere acest lucru sau dacă se va ajunge la concluzia că el este vinovat pentru neaderarea României la Schengen. "Dacă primul-ministru îmi cere acest lucru (demisia - n.r.), demisionez fără niciun fel de problemă, dacă eu sunt considerat vinovat pentru problemele legate de MCV şi acum de Schengen”, a declarat ministrul de externe. "Eu am de gestionat, ca membru al guvernului, tot ce ţinea de implementarea aquis-ului Schengen, deci, nu am, ca minister, nici o legătură cu MCV-ul”, a mai spus Baconschi. Ministrul a adăugat că există o coresponsabilitate a întregii societăţi româneşti faţă de întârzierea termenului de acces la Schengen. Despre această posibilitate se discută de câteva zile, după ce liderul PDL Sorin Frunzăverde, a cerut demisia ministrului de externe.

×