Preşedintele Traian Băsescu a secretizat şedinţa Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) de ieri pentru a elimina riscul unui "nou blam" la adresa sistemului de Justiţie.
După aproape două ore de şedinţă cu uşile închise, în care, potrivit surselor noastre, şeful statului nu doar a vorbit, dar a şi ascultat părerile împărţite ale membrilor CSM, urmărindu-i "ca la tenis", preşedintele Băsescu a făcut o declaraţie de presă prin care a încercat să tempereze "atacul generalizat" la adresa Justiţiei. El s-a exprimat împotriva "distribuirii oprobriului public pe întreg sistemul", criticând presa fie pentru nedocumentare temeinică, fie pentru "pasiunea de a blama întreg sistemul". "Şedinţa a fost fără presă pentru a elimina riscul pentru un nou blam", a spus preşedintele Traian Băsescu. De asemenea, şeful statului a dat ca termen pentru adoptarea şi promulgarea celor patru Coduri ale Justiţiei data de 20 mai, însă a arătat că acest lucru nu e suficient pentru a scăpa de monitorizare, din moment ce, "de fiecare dată când se bat doi oameni, presa spune că avem o problemă cu clanurile în România". El a criticat şi intenţia unor parlamentari de a "desfiinţa pedepsele pentru oamenii politici". Băsescu a atras atenţia şi asupra pericolului de a rămâne cu tot mai puţini magistraţi, peste 1.100 de magistraţi îndeplinind condiţiile de pensionare, iar dacă ar pleca toţi la termen sistemul s-ar bloca, după cum a avertizat şi şeful CSM, Virgil Andreieş.
OBSERVAŢII PENTRU MAGISTRAŢI
La începutul şedinţei CSM, Traian Băsescu a făcut observaţii legate de cele patru obiective pe care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) le are de îndeplinit pentru a respecta standardele impuse de Comisia Europeană şi a putea obţine ridicarea monitorizării Justiţiei române. Preşedintele a abordat în primul rând strategia de resurse umane în domeniul Justiţiei, apoi a susţinut necesitatea adoptării rapide a unei noi proceduri clare, de selectare a inspectorilor Inspecţiei Judiciare (IJ) a CSM, a publicării rapide a hotărârilor judecătoreşti pe site-urile instanţelor şi a cerut ca magistraţii de la Consiliul Superior al Magistraturii şi Înalta Curte de Casaţie să urgenteze unificarea practicii judiciare. Băsescu a criticat faptul că în doi ani s-a reuşit doar obţinerea a unui milion de dolari proveniţi de la Banca Europeană de Investiţii, deşi sistemul Judiciar poate accesa fonduri de 110 milioane de dolari pentru dotarea instanţelor şi a Parchetelor.
Pensionări pe bandă rulantă
Preşedintele Traian Băsescu s-a declarat însă optimist în privinţa realizării de către CSM a obligaţiilor prevăzute în raportul Comisiei Europene despre justiţia din România. "Punctul meu de vedere este că CSM îşi va realiza obligaţiile, fie că vorbim de cele legate de modernizarea sistemului de inspecţie sau de găsirea unui alt mod de recrutare a inspectorilor CSM. Sunt optimist şi în ceea ce priveşte uniformizarea practicii judiciare unde nu numai CSM, ci şi Înalta Curte are atribuţii", a spus Băsescu. El a atras însă atenţia asupra unei probleme a cărei rezolvare nu ţine doar de CSM ci de întreaga societate, în ansamblul său. "Probabil că atmosfera creată în jurul sistemului a îndemnat ca foarte mulţi judecători şi procurori să se pensioneze imediat ce îndeplinesc condiţiile să o facă. Este pentru prima dată când numărul de magistraţi scade deşi intră în sistem peste 200 de magistraţi anual. Aici trebuie găsite soluţii", a spus Traian Băsescu.În prezent 1.100 de magistraţi îndeplinesc condiţiile de pensionare şi tot mai mulţi dintre ei îşi depun la CSM cererile de plecare din magistratură pe această cale. Numai ieri, spre exemplu, CSM a avut pe rol 37 de cereri de pensionare, dintre care 12 pentru procurori şi 25 pentru judecători.
APEL LANSAT DE MINISTRUL JUSTIŢIEI
Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a atras şi el atenţia că avem de-a face cu un fenomen pe care nu-l putem ignora. Predoiu a lansat un apel către magistraţi cerându-le să aibă încredere în CSM şi în Ministerul Justiţiei. "Eu adresez magistraţilor un mesaj de îndemn la responsabilitate şi la încredere atât în CSM, cât şi în Ministerul Justiţiei, că nu vom lua măsuri intempestive, abrupte sau care să destabilizeze situaţia din sistem. Mă aştept la această responsabilitate astfel încât să oprim acest val de cereri de pensionare adresate CSM", a afirmat Cătălin Predoiu. Ministrul a subliniat că problema resurselor umane este prioritate ce va trebui rezolvată în mod coerent în lunile care urmează.
Şi Kovesi e contra generalizării
Critica formulată de preşedintele ţării la adresa presei, apropo de existenţa clanurilor, a fost într-un fel continuată de procurorul general al României Laura Codruţa Kovesi. Aceasta a subliniat ideea că nu trebuie să generalizăm problema grupărilor infracţionale. Kovesi a invocat ca argument bilanţul DIICOT din datele structurii reieşind faptul că de cele mai multe ori a fost vorba despre "conflicte spontane". "Nu trebuie să generalizăm atunci când sunt situaţii particulare, conflicte spontane, să spunem că sunt conflicte ale clanurilor", a spus Kovesi.Citește pe Antena3.ro