Traian Băsescu le-a transmis liderilor USL că declaraţiile pe care le-a făcut în legătură cu respectarea rezultatului referendumului din 2009 nu înseamnă scandal sau mahalagism. Preşedintele a precizat că "românii trebuie să ştie ce li se pregăteşte".
"Declaraţiile mele în legătură cu respectarea rezultatului referendumului din 2009 au fost etichetate de liderii USL ca fiind scandal şi mahalagism. Discuţia despre democraţie şi respectarea rezultatului unui referendum nu înseamnă scandal. Invitaţia mea este la un dialog civilizat chiar dacă avem puncte de vedere diferite. Românii trebuie să ştie ce li se pregăteşte şi dacă votul lor validat de Curtea Constituţională are valoare pentru majoritatea parlamentară sau nu. Eu cred că trebuie să aibă. referendumul este expresia suveranităţii poporului român", a declarat Traian Băsescu.
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat miercuri că la întâlnirea cu premierul Victor Ponta de la Senat nu s-a discutat despre Parlamentul unicameral, teză avansată de şeful statului, susţinând că "aventurile, episoadele" lui Traian Băsescu "nu stau nici în atribuţiile şi nici în preocupările" USL.
"Noi discutăm despre soluţiile USL în domeniul guvernării, în domeniul proiectului constituţional, în domeniul regionalizării, adică lucrurile care îi interesează pe oameni şi care stau în responsabilitatea noastră şi pe care ne-am angajat să le facem. Aventurile, episoadele domnului Băsescu nu stau nici în atribuţiile noastre, nici în preocupările noastre", a spus preşedintele Senatului.
"Nu mai sunt dispus să comenteze toate elucubraţiile domnului Băsescu. Are declaraţii deviante, nu mă interesează, sunt dispus să discut, o fac de câte ori aveţi disponibilitatea dumneavoastră. Despre atribuţiile preşedintelui, despre modificările Constituţiei în sensul acesta, despre sensul lor, despre semnificaţie lor. Asta da discut. Dacă domnul respectiv poate considera 'paiaţă' un preşedinte indiferent care va fi acela, care este şef de stat, care are atribuţii directe şi fixe în domeniul politicii externe sau politicii de securitate naţională, înseamnă că desconsideră fundamental aceste domenii de responsabilitate şi până la urmă această naţiune pe care preşedintele o reprezintă. Dacă domnul Băsescu şi toţi ceilalţi care fac aceste comentarii au înţeles că rolul, puterea unui preşedinte şi misiunea lui sunt să dezvolte mereu intrigi prin care să submineze majorităţile parlamentare, să distorsioneze sau să încalce votul cetăţenilor, să se suprapună peste puterile explicite ale Executivului noi nu am înţeles asta, noi am reproşat asta mandatelor prezidenţiale ale lui Traian Băsescu şi nu suntem decât consecvenţi şi corecţi cu propriul nostru proiect politic. În rest astfel de etichete nu ne interesează", a mai spus Antonescu.
Traian Băsescu a declarat, aseară, că a declanşat procedura pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral şi maximum 300 de parlamentari. El a precizat că va emite decretul în funcţie de modul în care Parlamentul va respecta voinţa poporului exprimată în 2009.
Preşedintele a spus că atitudinea Parlamentului, a majorităţii USL, privind modificarea Constituţiei, este una "care nu este compatibilă cu statul de drept şi care creează un precendent extrem de periculos, în care se refuză punerea în aplicare a voinţei liber exprimate de popor".