x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu nu vrea bugetul lui Boc

Băsescu nu vrea bugetul lui Boc

de Aniela Nine    |    12 Noi 2009   •   00:00
Băsescu nu vrea bugetul lui Boc
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

Senatul a modificat legea de funcţionare a Guvernului pentru ca proiectul de buget să poată fi trimis în Parlament, dar demersul pare a nu avea finalitate, căci preşedintele Băsescu a sugerat că nu va promulga această lege. Încercând să mai dreagă imaginea Guvernului fără puteri al lui Boc, PD-L a încercat să forţeze mâna majorităţii şi să strecoare o prevedere care să permită Executivului să trimită Parlamentului şi legea pensiilor, atât de lăudată de Emil Boc.



După ce marţi deputaţii au adoptat, în calitate de primă cameră, modificarea legii de funcţionare a Guvernului astfel încât Executivul Boc să poată trimite Legislativului proiectul de buget pe 2010, premierul demis Emil Boc a ieşit public şi le-a cerut senatorilor, camera decizională, să extindă modificarea astfel încât Guvernul să poată trimite şi legea responsabilităţii fiscale, dar şi pe cea a pensiilor. Prin urmare, ieri, la prima oră a dimineţii, pedeliştii au demarat negocieri telefonice cu colegii senatori de la PSD şi PNL pentru ca aceştia să accepte introducerea celor două noi modificări. Negocierile au continuat apoi în cadrul şedinţei de plen. Dacă în cazul referirii la legea responsabilităţii fiscale PD-L a propus o formulare clară, referirea la legea pensiilor a fost făcută pe ocolite. Mai precis, modificarea propusă spunea că în situaţii extraordinare a căror reglementare nu suportă amânare  Executivul demis poate iniţia proiecte de lege "privind punerea în aplicare a unor tratate internaţionale". "Formularea aceasta permitea Guvernului Boc să iniţieze proiectul de lege privind pensiile, ca punere în aplicare a acordului cu FMI", ne-au explicat surse parlamentare implicate în negocieri. Stratagema PD-L a fost însă devoalată la discuţiile dintre liderii de grup din Senat din timpul şedinţei de plen, astfel încât PSD şi PNL au acceptat numai introducerea precizării privind legea responsabilităţii fiscale. În urma înţelegerii liderilor de grup, votul dat de senatori la modificarea legii de funcţionare a Guvernului a fost unul în unanimitate. Cum Senatul a fost cameră decizională la acest proiect de lege, pentru a intra în vigoare mai este necesară promulgarea lui de şeful statului.

SURPRIZA PREŞEDINTELUI
Numai că tocmai aici s-ar putea să apară surprize. Invitat la o emisiune electorală la TVR marţi seară, deci înainte de votul din Senat, preşedintele Traian Băsescu a sugerat că nu va semna decretul de promulgare a legii, susţinând că nu va intra în jocul de a ţine un Guvern fără puteri depline. "Mai există camera superioară, Senatul, care trebuie să aprobe şi el modificarea legii şi mai există promulgarea. Dacă aceşti oameni îşi imaginează că fac din preşedinte un partener al jocului lor de a ţine pentru România un Guvern fără puteri depline, se înşală. Eu nu voi intra în jocul lui Voiculescu şi al lui Hrebenciuc, sunt şeful statului în funcţie, cu responsabilităţi faţă de români", a comentat Băsescu la postul public. El a adăugat că totuşi speră că Parlamentul va da un vot favorabil Guvernului Negoiţă, pentru ca acesta să elaboreze proiectul de buget. "Eu încă sunt optimist că în ţara asta există responsabilitate la nivelul Parlamentului, acest lucru îmi dă un oarecare optimism. (...) Până la urmă, la forţa de vot pe care o au, nu văd de ce n-ar instala Guvernul acum, pentru că avem obligaţii de rezolvat, ca trimiterea bugetului în Parlament şi legea răspunderii fiscale. La alianţa pe care au constituit-o cu domnii Voiculescu, Iliescu, Crin Antonescu, Geoană, Hrebenciuc, pot dărâma Guvernul după alegerile prezidenţiale", a mai spus preşedintele.

×
Subiecte în articol: politic