x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu s-a jurat că nu a manevrat votul la CCR

Băsescu s-a jurat că nu a manevrat votul la CCR

de Adriana Duţulescu    |    05 Noi 2010   •   00:00
Băsescu s-a jurat că nu a manevrat votul la CCR

Două zile de nervi, tensiuni şi negocieri - asta a primit ieri Traian Băsescu drept cadou la sărbătorirea celor 59 de ani. A fost foarte aproape să primească - tot pe post de cadou - şi demisia lui Emil Boc, însă acesta s-a răzgândit înainte ca preşedintele să ajungă la Palatul Victoria, miercuri seară.



Surse din Coaliţia de guvernare susţin că, după ce liderii UDMR au ameninţat că vor ieşi de la guvernare, Emil Boc şi-a exprimat, în cadrul şedinţei de guvern, intenţia de a-şi depune mandatul. Colegii săi, care şi-ar fi pierdut şi ei, laolaltă cu premierul, funcţiile, l-au rugat să renunţe, şi astfel s-a încheiat un nou episod în care Emil Boc şi-a pus pe masă demisia pentru a o retrage imediat.

După şedinţa de guvern, Traian Băsescu a sosit la Palatul Victoria, venind dintr-o vizită în Slovenia, pentru a discuta cu premierul şi mai ales cu liderii UDMR, care acuzau în principal o conspiraţie a partenerilor de guvernare, pentru a le bloca revendicările cuprinse în Legea educaţiei. Asta în contextul în care judecătorul de la CCR care a votat împotriva asumării responsabilităţii guvernamentale pe Legea educaţiei a fost Petre Lăzăroiu, desemnat la Curte chiar de Traian Băsescu.

Senatorul Gyorgy Frunda a declarat de altfel public că votul dat de CCR a fost unul politic şi că Petre Lăzăroiu a fost "îndrumat" să voteze în felul în care a votat. Traian Băsescu a ţinut să îl asigure pe Marko Bela că nu el a dat dispoziţie judecătorului desemnat de Preşedinţie să voteze împotriva legii, explicând că "a aflat" că Lăzăroiu avea de fapt un interes personal, el fiind cadru didactic la o universitate particulară şi, potrivit noii legi, ar fi fost în pericol să îşi piardă dreptul de a profesa din cauză că nu şi-a susţinut examenul de doctorat.

A doua acuzaţie concretă legată la "trădarea" operată de cei de la PDL faţă de UDMR a fost cea referitoare la fostul ministru al Educaţiei, senatorul PDL Mihail Hărdău, care, în calitatea sa de preşedinte al Comisiei de învăţământ a Senatului, ar fi tergiversat dezbaterile asupra Legii educaţiei şi, mai mult decât atât, a permis Opoziţiei să îşi impună amendamentele prin care solicitările UDMR privitoare la învăţământul în limba maghiară să fie anihilate. În plus, Hărdău a avut o izbucnire de fericire în clipa în care s-a făcut public votul de la CCR, aplaudând decizia în public, alături de PSD şi de PNL. Marko Bela a declarat ieri că "domnul Hărdău, în mod iresponsabil, a sărbătorit alături de Opoziţie votul de la CCR".

Această nemulţumire a maghiarilor a fost mai uşor de rezolvat, Boc promiţând că senatorul Hărdău va fi demis de la conducerea Comisiei de învăţământ. Cea mai dificilă problemă prezentată de UDMR este cea a lipsei unei majorităţi stabile la Senat, unde Legea educaţiei nu are practic nici o şansă să fie adoptată aşa cum doreşte Guvernul.
Traian Băsescu s-a deplasat şi ieri, chiar de ziua sa, la Palatul Victoria, pentru a-i îndupleca pe liderii UDMR să nu părăsească guvernarea. Marko Bela a declarat după această întâlnire că "trebuie să afirm că în acest moment Coaliţia nu funcţionează aşa cum ar trebui" şi a ameninţat din nou cu ieşirea de la guvernare: "Din partea UDMR se pune cu semnul întrebării inclusiv prezenţa în această coaliţie".

Şi Traian Băsescu a recunoscut că nu a găsit deocamdată o soluţie, spunând, la postul public de radio, că "temperatura este crescută în interiorul Coaliţiei". El a spus că decizia Curţii Constituţionale privind asumarea răspunderii pe Legea educaţiei, care în opinia sa este "încă neclară", a creat "o oarecare emoţie", dar că el aşteaptă publicarea motivării, pentru a vedea dacă procedura asumării răspunderii se opreşte. Băsescu a spus că nu ştie dacă CC "îşi poate asuma" decizia opririi unei proceduri care deja a avut loc.

Preşedintele insistă însă ca UDMR să nu ducă la căderea Guvernului Boc, pe motiv că România nu ar mai primi următoarea tranşă de împrumut de la FMI şi "am avea dificultăţi în a plăti pensiile şi salariile în ianuarie".

×
Subiecte în articol: politic