x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu şi i-a pus în cap pe europarlamentari

Băsescu şi i-a pus în cap pe europarlamentari

de Adriana Duţulescu    |    01 Iul 2010   •   00:00

Socialiştii şi liberalii europeni pregătesc o rezoluţie în apărarea presei din România



Grupurile politice ale Socialiştilor Europeni şi liberalilor (ALDE) in­ten­ţionează să introducă în Parlamentul European (PE) o rezoluţie îm­potriva atacului la adresa libertăţii presei din România adus de Preşe­din­ţie şi CSAT prin calificarea campaniilor mass-media drept ame­nin­ţări la adresa siguranţei naţionale.

Europarlamentarul PSD Ioan Enciu a declarat pentru Jurnalul Naţional că se pregăteşte o acţiune comună a celor două mari familii politice, si­milară cu cea din toamna anului trecut, când socialiştii europeni şi ALDE au susţinut o moţiune în plenul PE împotriva premierului italian, Silvio Berlusconi, acuzat de faptul că în­gră­deşte libertatea şi pluralismul presei din Italia.

Europarlamentarii ro­mâni, cu excepţia firească a celor de la PDL, au reacţionat deja la Bruxe­l­les, cerând Comisiei Europene (CE) să ia atitudine faţă de tendinţele dictatori­a­le ale regimului Băsescu. Eurodeputatul PSD Ioan Enciu a in­ter­pelat CE, cerându-i "să ur­mă­reas­că îndeaproape de­mer­surile Pre­şe­din­ţiei României prin care libertatea presei este «grav» lo­­vi­tă". En­ciu a cerut CE să ia "măsuri concrete în vederea protejării presei şi a dreptului de liberă exprimare în Ro­mâ­nia".

De asemenea, europarlamentarul PNL Renate Weber susţine că grupul liberalilor din PE, ALDE, va protesta la CE faţă de "atacul fără precedent la adresa presei în România". Renate Weber consideră că "poliţia politică în România se face şi mai mult simţită", introdu­ce­­rea campaniilor de presă pe lista vul­nerabilităţilor statului fiind "o in­vi­taţie făcută instanţelor de judeca­tă de a condamna presa pentru in­frac­­ţiunea de comunicare de informaţii false, o infracţiune extrem de discu­ta­bilă".

×
Subiecte în articol: politic