x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: Trebuie să fim prudenţi în problema Siriei. Încă avem români pe teritoriul acestei ţări

Băsescu: Trebuie să fim prudenţi în problema Siriei. Încă avem români pe teritoriul acestei ţări

03 Sep 2013   •   20:32
Băsescu: Trebuie să fim prudenţi în problema Siriei. Încă avem români pe teritoriul acestei ţări
Sursa foto: presidency.ro

Preşedintele Traian Băsescu spune că România trebuie să menţină o poziţie prudentă în privinţa Siriei, dat fiind că încă mai există cetăţeni români pe teritoriul acestei ţări, care au nevoie de un consulat funcţional pentru a putea fi repatriaţi.

"Poziţia României legată de Siria se menţine aceeşi pe care am exprimat-o cu ocazia întâlnirii cu ambasadorii români acreditaţi în străinătate. România consideră că în această fază trebuie să aibă o atitudine prudentă, iar la momentul la care aliaţii noştri ar hotărî să dea un semnal Damascului că este de netolerat folosirea gazelor de lupte, România va se va alătura aliaţilor", a declarat Băsescu.

Preşedintele a spus că există zilnic cereri de repatriere la consulatul român din Siria, motiv pentru care ruperea relaţiilor cu acest stat nu ar fi în folosul românilor care trăiesc în această ţară.

"De ce prudenţă. Azi au fost 20 de solicitări de asistenţă consulară la ambasada României la Damasc. Avem o problemă legată de repatrierea cetăţenilor români de pe teritoriul Siriei. Avem nevoie să-i putem ajuta", a spus Băsescu.

Preşedintele a vorbit într-o declaraţie de presă din această seară şi despre proiectul exploatării miniere de la Roşia Montană, afirmând că nu va propune un referendum pe acest subiect decât dacă după dezbaterile din Parlament nu se vor clarifica toate semnele de întrebare.

"În legătură cu scrisoarea pe care am primit-o azi de la domnul preşedinte Zgonea, care întreabă într-un mod foarte politicos dacă declanşez procedura unui referendum pe problema exploatării de la Roşia Montană. Nu am iniţiat un astfel de proces, l-am invocat ca pe o posibilitate, apreciez că o dezbatere în Parlament este de natură să clarifice foarte multe din semnele de întrebare pe care românii le au despre acest proiect şi consider că dezbaterea în Parlament este cel mai potrivit lucru. Nu voi lua o măsură care să facă inutilă dezbaterea în Parlament", a spus Băsescu.

"Aş decreta un referendum dacă în urma dezbaterilor din Parlament, societatea românească ar fi fragmentată pe tema Roşia Montantă, în momentul în care aş primi legea la promulgare şi această lege ar declanşa falii în societate, n-aş promulga legea înainte de un referendum", a spus Băsescu.

Preşedintele a adăugat că va adopta o poziţie neutră faţă de acest proiect, pentru a putea fi un mediator credibil, chiar dacă a fost până acum un susţinător al proiectului de exploatare minieră.

"Sunt nevoit să rămân neutru faţă de acest proiect, chiar dacă l-am susţinut public în trecut. Mi se pare prudent să rămân neutru, pentru a fi un mediator credibil", a spus Băsescu. 

×
Subiecte în articol: traian basescu siria roşia montană