x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu spune că raportul CE pe Justiţie este corect şi acuză presa de manipulare

Băsescu spune că raportul CE pe Justiţie este corect şi acuză presa de manipulare

20 Iul 2011   •   11:10
Băsescu spune că raportul CE pe Justiţie este corect şi acuză presa de manipulare

Presedintele Traian Basescu a facut astazi declaratii pe tema raportului Comisiei Europene pe Justitie. Basescu a apreciat ca raportul este unul corect si releva progresele pe care le-a facut Romania in ultima perioada.

"Raportul facut public astazi este o consolidare a raportului pozitiv pe care Romania l-a avut in februarie, anul acesta. El certifica progresele pe care tara noastra le-a facut in ultima perioada", a declarat Basescu.
"Nu voi ezita sa mentionez aprecierea extrem de consistenta la adresa Guvernului, care in opinia celor care au adoptat raportul, a dovedit determinare si angajament in procesul de reforma. Faptul ca Guvernul si-a asumat raspunderea pe cele patru coduri, a revenit cu o formula acceptabila pentru ANI - elemente care au convins CE ca exista o deplina determinare a Guvernului de a crea un cadru pentru lupta anti-coruptie", a spus presedintele Romaniei.

Citeste si Raport CE: Lupta impotriva coruptiei ar trebui sa ramana o prioritate majora pentru Romania

Basescu a enumerat si institutiile care au primit aprecieri pozitive. Este vorba despre DNA, Parchetul General, Directia Anticoruptie din MAI, Directia Antifrauda din Inspectoratul General al Politie Romane si ANI. Cele neconvingatoare sunt Inalta Curte de Casatie si Justitie, Consiliul Suprem al Magistraturii si Parlamentul Romaniei. "Sustin fara rezerve si aprecierile pozitive, dar si aprecierile legate de activitatea neconvingatoare a ICCJ si CSM", a spus Basescu.

Presedintele a facut si un apel catre jurnalisti: "Apelul meu la dvs. este ca presa sa faca o prezentare echilibrata a raportului. Dragi jurnalisti, am rugamintea sa intelegeti ca institutiile despre care am vorbit, ANI, DNA si Parchet General, nu mai sunt cele din 2004. Ele functioneaza autonom. Toata incercarea dvs. de a discredita aceste institutii nu fac decat sa va penibilizeze si pe voi si pe politicieni. Nu va mai crede nici macar CE, care lauda exact ce desfiintati dvs. Intelegeti ca cei sase ani de la instituirea mecanismului au insemnat un efort comun al Guvernelor care s-au perindat pentru ca institutiile care tin de aplicarea legii sa devina autonome. Avem confirmarea ca o serie de institutii au devenit autonome si au un singur stapan: legea. Uitati mentalitatle din 2004!".

In ceea ce priveste achizitiile publice, presedintele Basescu a spus ca a propus Guvernului "sa aiba o abordare serioasa. Riscam o mare problema si ceea ce am discutat cu premierul si cu membri ai Cabinetului este ca, pentru moment, Romania sa inceteze sa mai trimita facturi la decontare la Bruxelles, pe lucrari de orice natura".

Presedintele a mai spus ca, in domeniul sanatatii, Romania are probleme serioase privind achizitiile de medicamente, mentionand ca arieratele din acest sector vor fi, cu siguranta, o prioritate in discutiile pe care delegatia FMI sosita la Bucuresti le va purta cu autoritatile.

Potrivit lui Basescu, nu trebuie platit niciun leu din aceste arierate pana cand nu se reglementeaza sistemul de achizitii de medicamente atat in spitale, cat si prin farmacii.

×