Liderul PD, Traian Basescu, a rasfoit listele de candidati trimise de filialele sale pana cand a gasit solutia pentru a-si pune in practica anuntata innoire a generatiei pe care o trimite in Parlament - adoptarea criteriilor cerute de societatea civila: inlaturarea coruptilor, securistilor, traseistilor si trantorilor din Parlament.
OANA STANCU
La venirea din concediu, Basescu a luat la puricat candidaturile propuse de filialele partidului. Trebuie sa isi fi pus palmele in cap, din moment ce ieri a venit cu o serie noua de criterii pe care le-a impus celor care vor sa ajunga in Parlament.
Initial, liderul PD a vorbit de nevoia unei noi generatii de
politicieni, de retragerea celor peste care si-au pus amprenta compromisurile politicii facute dupa 1989 si guvernarile postdecembriste. In sprijinul acestei idei a anuntat chiar ca el se va retrage de la sefia PD la Conventia de la inceputul anului viitor, pentru a da sansa unui politician tanar sa preia conducerea. Colegii de generatie nu s-au inghesuit sa-i impartaseasca elanul, asa ca Basescu a trebuit sa caute metode prin care sa le injecteze "elanul". A cerut fisa fiecarui candidat, sperand ca se poate folosi de punctele acordate fiecarui candidat la criteriile de cariera politica stabilite de doi ani in partid: cate intalniri a avut cu cetatenii, cate conferinte de presa a tinut, cati militanti a adus in partid, cu cati bani si-a sustinut activitatea etc. Dar cum sa verifici daca "Ixulescu" a dat trei interviuri sau 100 in presa locala, daca organizatia iti spune astfel?
UN PARLAMENT CURAT. Solutia a venit din partea mai multor organizatii ale societatii civile, reunite in Coalitia pentru un Parlament Curat - printre care Societatea Academica din Romania, Asociatia Pro Democratia, Agentia de Monitorizare a Presei, Alianta Civica, APADOR-CH, Centrul pentru Jurnalism Independent, Freedom House, Transparency International. In urma discutiei purtate miercuri cu Alina Mungiu Pippidi, liderul PD decide sa adopte criteriile cerute de societatea civila inca de acum doua luni, cand, in timp ce PNL declansa vanatoarea de corupti si securisti intre propriii candidati, PD raspundea ca nu are nevoie de exigente noi, pentru ca ele se regasesc in criteriile sale de cariera politica. Basescu va propune adoptarea lor Biroului Permanent National, insa rezultatul este previzibil. "Vor fi aplicate criteriile, va garantez!", a promis el. Ca atare, listele propuse de filiale se vor intoarce in judete, urmand sa revina la centru si sa fie definitivate in jur de 15 septembrie.
CORUPTII
"Nu va putea intra pe listele PD un bugetar care are trei
vile", este al treilea criteriu. Basescu spune ca nu vor putea candida cei ale caror averi nu pot fi justificate de venituri. Organizatiile judetene vor avea, ca atare, sarcina sa prezinte sefului si felul in care a facut avere candidatul, ba chiar si bilantul contabil al firmelor pe care le conduce, dupa cum a confirmat liderul PD.
TRASEISTII
"De asemenea, vom introduce criteriul antitraseism. Parlamentarii care s-au plimbat de la un partid la altul nu vor avea loc pe liste, pentru ca asemenea persoane modifica votul electoratului", a anuntat Basescu, precizand ca masura nu se va aplica celor care au schimbat partidele fara sa fie parlamentari. Cu alte cuvinte, pe lista neagra pot figura un Aurel Pana, plecat putin pe la PRM si revenit in PD, un Valentin Ionescu, plecat de la PUNR la PSD, si de la PSD la PD, unde a devenit un personaj implicat in campania pe Bucuresti, dar nu si un Cozmin Gusa, care a trecut de la PSD la PD fara sa fi "modificat optiunea electoratului".
"ILUSTRII"
Al cincilea criteriu nu mai este unul al societatii civile, ci pare inspirat dintr-un articol recent al Jurnalului National: ilustrii necunoscuti din Parlament. "Sunt foarte multi parlamentari care se incadreaza la categoria «baieti buni». Au fost ca apa sfintita. Au avut un mandat, doua, dar activitatea lor ca oameni politici nu s-a simtit. Ca oameni politici sunt foarte aproape de zero. Trebuie sa profesionalizam viata politica, sa o scoatem din zona amatorismului", a declarat Basescu.
Liderul PD a refuzat sa dea nume fiecarei categorii, precizand ca nu e frumos
sa-si anunte colegii prin presa ca nu vor mai fi pe liste. Printre cei vizati se pot numara insa Vasile Bran, Costica Canacheu, Ion Carstoiu, Teodor Cladovan, Sorin Lepsa (foto), Radu Vasile, Aurel Pana, Iuliu Pacurariu, Mircea Man, Alexandru Mera, Nicolae Nan, Vasile Nistor, Alexandru Peres. Unii dintre acestia sunt lideri de organizatii, ba Nistor e chiar vicepresedinte PD la nivel national.
TURNATORII DA, SECURISTII NU
"Vom avea o atitudine extrem de dura fata de cei care au fost turnatori!", a enuntat Basescu primul criteriu. PD va cere de la CNSAS verificarea candidatilor sai, activitate pe care institutia o va presta oricum, potrivit legii. In schimb, in privinta ofiterilor fostei securitati, seful PD spune ca "e de discutat" si ca se va analiza serios ce a facut fiecare. In atare situatie se regaseste seful cancelariei PD, Silvian Ionescu. Recent, celebrul disident Liviu Turcu dezvaluia in Jurnalul National ca Ionescu a fost seful Serviciului tari francofone din cadrul Departamentului Europa al CIE (Centrul de Informatii Externe) si ca, "fiind cu unitatea operativa acoperita in imediata apropiere a sediului PCR, a devenit instantaneu unul dintre cei mai ardenti «revolutionari»".
AFACERISTII CU STATUL
"Sa nu aiba datorii la stat!", e a patra porunca, motiv pentru care sefii filialelor trebuie sa ceara de la directiile financiare judetene informatii legate de firmele pretendentilor la Parlament si sa consulte site-ul Ministerului Finantelor, unde este publicata lista datornicilor. "Nu vom accepta pe listele noastre oameni care provin din mediul de afaceri dar au datorii la bugetul de stat, la bugetul asigurarilor sociale, atat timp cat noi am criticat mereu Guvernul pe aceasta tema!", a intarit Basescu, declarandu-se bun-platnic. Totodata, el promite sa verifice si situatia celor care au fost membri in asociatiile actionarilor sau in consiliile de administratie ale unor firme care au facut afaceri cu statul, aratand ca PD nu va tolera conflictul de interese.