x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu vrea sondaje in campanie

Băsescu vrea sondaje in campanie

de Carmen Vintila    |    Monica Iordache Apostol    |    07 Noi 2007   •   00:00
Băsescu vrea sondaje in campanie
Sursa foto: Gabi Boholt/

Preşedintele Traian Băsescu (foto) e nemulţumit că parlamentarii au interzis publicarea sondajelor de opinie in timpul campaniei electorale.

REEXAMINĂRI


Preşedintele Traian Băsescu (foto) e nemulţumit că parlamentarii au interzis publicarea sondajelor de opinie in timpul campaniei electorale. El a trimis la reexaminare legea referitoare la unele măsuri in vederea euroalegerilor, propunănd ca difuzarea sondajelor in campanie să fie interzisă doar cu 48 de ore inainte de scrutin, şi nu cu 30 de zile. Un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale justifică solicitarea preşedintelui prin faptul că noile prevederi adoptate de parlamentari sunt "excesive şi neconstituţionale" şi că regulile de campanie electorală pentru alegerile parlamentare şi prezidenţiale nu interzic publicarea sondajelor decăt cu 48 de ore inainte de scrutin.

TERTIPURI. Şeful statului a mai trimis la Parlament spre reexaminare şi legea care interzice suprapunerea unui referendum pe orice fel de alte alegeri, parlamentare, prezidenţiale sau pentru Parlamentul European. Legea, iniţiată de deputatul PSD Eugen Nicolicea, a fost adoptată de Parlament inainte ca şeful statului să decidă convocarea referendumului pentru votul uninominal in aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare, dar a amănat pănă acum promulgarea ei. Dacă legea ar intra in vigoare pănă la 25 noiembrie, alegerile pentru PE ar trebui amănate din nou, dar şeful statului a recurs la un tertip pentru a evita promulgarea. A retrimis legea la Parlament pentru reexaminare, pe motiv că "limitează prerogativele constituţionale ale preşedintelui in materia consultării prin referendum a poporului" şi "ingrădeşte dreptul poporului de a-şi exercita suveranitatea". Nicolicea a declarat insă că legea a mai fost o dată trimisă de Băsescu la reexaminare şi că va cere in Biroul Permanent sesizarea Curţii Constituţionale, pentru că preşedintele nu are dreptul să ceară decăt o dată rediscutarea unui act normativ. "E clar că nu vrea decăt tergiversarea legii, a comentat Nicolicea. In acelaşi timp insă, conducerea Camerei Deputaţilor a cerut punctul de vedere al Consiliului Legislativ in legătură cu refuzul preşedintelui de a promulga această lege pănă acum, deşi termenul legal, de zece zile, a expirat.

Şeful statului a promulgat totuşi o lege, cea privind vănzarea spaţiilor destinate sediilor partidelor, după ce Parlamentul i-a respins cererea de reexaminare.

×
Subiecte în articol: politic