x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Blaga, impins spre sefia PD

Blaga, impins spre sefia PD

05 Mai 2005   •   00:00

Presedintele Traian Basescu i-a chemat miercuri la Cotroceni pe Adriean Videanu, Emil Boc si Vasile Blaga pentru a sugera cam de ce are nevoie PD, partidul pe care a incetat formal sa-l conduca o data ce a devenit seful statului.



  • de OANA STANCU

  • MOTIUNI. Radu Berceanu e deschis modificarilor la statut
    Mai intai, spun surse din PD, inspirat din cursa de la vecinii PSD, Basescu a sugerat ca nu e bine sa fie o singura motiune cu care sa se candideze la sefia partidului. Asta in conditiile in care liderii PD se intelesesera deja pentru formula Videanu - presedinte, Boc - prim-vicepresedinte, iar Blaga - secretar general. In felul acesta ar fi fost desfiintat postul de presedinte executiv pe care il ocupa Boc in prezent. Boc nu a dat pana acum declaratii ferme ca nu va candida la Conventia din iunie, insa sansele acestuia erau reduse in conditiile in care Videanu ii avea de partea sa pe mai toti greii partidului: Vasile Blaga, Radu Berceanu, Cezar Preda, Alin Albu etc. Primul dintre acestia, omul cu cea mai mare forta in partid, facea in schimb declaratii ferme ca nu va candida. Surpriza provocata de Basescu a fost tocmai impingerea lui Blaga catre o candidatura pe care acesta nu a refuzat-o ferm, invocand doar neplacerea de a candida impotriva lui Videanu, sustin sursele citate.

    DOCTRINA. O a treia lovitura a venit prin dorinta lui Basescu de a sprijini o noua orientare doctrinara a PD, prin depunerea unei motiuni populare. Cel care a facut pana acum diligentele pe langa Partidul Popular European este vicepresedintele PD Sorin Frunzaverde, insa acesta nu s-a aratat prea dornic sa se arunce in cursa fara a fi sustinut ferm de la Palat. La Colegiul Director de astazi, liderii PD vor decide daca sa elimine din statut obligativitatea depunerii unei motiuni social-democrate, pentru ca in urmatoarele saptamani sa vada si cine cu ce program va candida. Lui Traian Basescu ii place competitia. Pentru altii insa (Boc - Videanu - Blaga), pentru ca atunci cand a candidat el insusi impotriva lui Roman, s-a asigurat ca toata conducerea PD a fost de partea sa.

    FUZIUNE
    Liberalii nu mai sunt atat de convinsi ca pot fi varful de lance al guvernarii. Ultimele sondaje ii arata a fi sub procentul democratilor. Pentru a nu fi pus in situatia ca el si partidul sau sa ajunga singurii responsabili ai guvernarii, presedintele PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu, a ridicat marti seara, in sedinta conducerii liberale, din nou, problema oportunitatii unei fuziuni cu PD. Vicepresedintele PD Radu Berceanu spune insa ca aceasta problema a fost transata de congresul PNL din februarie, cand liberalii au respins ideea unei fuziuni rapide, si ca acum "nu mai are rost": "Nu cred ca se poate. S-a incheiat. Probabil ca au vazut ultimele sondaje de opinie. Atunci (la congres - n.r.) erau pe cai mari si nu voiau fuziunea, acum sunt pe cai mici si doresc fuziunea. Ei, si nu noi, au decis sa abandoneze subiectul. Deocamdata nu am luat act de vreo schimbare, ci am auzit doar niste lucruri din culise". Berceanu s-a declarat insa deschis modificarii statutului, in sensul eliminarii obligativitatii depunerii unei motiuni social-democrate: "Daca tinem problema sub capac, prin metode administrative, nu o rezolvam. Aceasta problema nu se rezolva inchizitorial". (Arthur Suciu)

    ×
    Subiecte în articol: politic