Guvernul Boc a adoptat înaintea Crăciunului o ordonanţă de urgenţă "privind unele măsuri financiar-bugetare", care prefigurează categoriile sociale de sacrificiu pe altarul crizei şi al FMI. Primii pe lista "tăierilor" sunt pensionarii.
Invocând impunerile FMI, Guvernul arată în preambulul ordonanţei că "se impune adoptarea în regim de urgenţă a unor măsuri cu caracter excepţional, prin care să se continue eforturile de reducere a cheltuielilor bugetare şi în anul 2010". "Neadoptarea acestor măsuri în regim de urgenţă ar duce la pierderea acordurilor cu instituţiile financiare internaţionale, cu consecinţa creării unor dezechilibre macroeconomice de natură să ducă la imposibilitatea relansării economice". Pentru salvarea economiei vor fi astfel sacrificaţi pensionarii şi salariaţii din sectorul de stat, Ordonanţa nr. 114/2009 dând startul la concedireile din sectorul bugetar prin disponibilizarea a 15.000 de persoane angajate în Educaţie.
Totodată, ordonanţa menţionată interzice acordarea de tichete de masă şi tichete de vacanţă în instituţiile publice, dar îi loveşte şi pe pensionari, care nu vor mai primi în 2010 nici un leu în plus la pensie. Astfel, ordonanţa de urgenţă spune că punctul de pensie egal cu cel puţin 45% din salariul mediu brut lunar pe economie, prevăzut în lege conform promisiunilor electorale din anul 2009, nu se va aplica pană în 2011. Pensiile nu vor fi indexate pe parcursul anului pentru a acoperi rata inflaţiei.
În ceea ce priveşte categoriile de pensionari prevăzuţi în legi speciale, Guvernul a menţionat în textul ordonanţei în mod expres că în 2010 pensiile de serviciu pentru personanlul aeronautic civil Navigant nu se vor mai indexa conform cu rata inflaţiei.
SE IA ÎN CALCUL IMPOZITAREA UNITARĂ A PENSIILOR
Guvernul Boc a desfiinţat prin acelaşi act normativ şi ajutoarele acordate familiilor de pensionari sub formă de alimente drept compensaţie pentru tichetele gratuite de transport nefolosite. Tot pentru a face economie la bugetul de stat, Executivul a decis ca pensionarii care au pensii mai mici decât limita impozabilă, adică 1.000 de lei, să nu mai beneficieze de contribuţie la asigurările de sănătate, suportate de bugetul de stat.
Textul ordonanţei spune că aceste contribuţii pentru pensiile aflate sub limita pensiilor impozabile vor fi calculate şi plătite de la bugetul de stat de-abia din 1 ianuarie 2011. Totodată, Guvernul a renunţat la pensiile pentru agricultori, înfiinţate în anul electoral 2009. Ordonanţa de urgenţă 114 spune că înfiinţarea pensiilor pentru agricultori se amână până în 2011, Departamentul de pensii pentru agricultori urmând să fie constituit la nivelul CNPAS la 1 ianuarie 2011, deşi legea prevedea constituirea lui încă de la 1 iulie 2009.
Surse guvernamentale au declarat pentru Jurnalul Naţional că pensionarii sunt unul dintre subiectele de discuţie în cadrul Guvernului ca potenţială sursă de venit la bugetul de stat, prin extinderea impozitării pensiilor. Astfel, ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a fost însărcinat să prezinte un raport în această privinţă.
Totodată, sursele citate suţin că în proiectul legii unice a pensiilor, trimis de Emil Boc la Parlament încă din luna octombrie, se prevede impozitarea globală a pensiilor de stat, de la cea mai mică până la cea mai mare, acest lucru urmând să intre în vigoare, potrivit estimărilor Guvernului, la 1 ianuarie 2011.
CONCEDIERILE, ANALIZATE TRIMESTRIAL
Nici salariaţii din sistemul bugetar nu se simt mai bine, aşteptând concedieri masive anul acesta. După ce salariaţii din Educaţie au fost anunţaţi deja că vor pleca în somaj 15.000 dintre ei, se pregătesc măsuri similare şi la alte ministere, cel al Transporturilor fiind unul dintre cele vizate. Numărul persoanelor concediate nu a fost stabilit încă la nivelul Executivului, el fiind însă estimat de unii dintre membrii Cabinetului la cateva zeci de mii de oameni.
În afară de concedieri, Guvernul a stabilit ca măsură de reducere a cheltuielilor micşorarea salariilor din instituţiile publice. Proiectul legii responsabilităţii fiscale, elaborată de Guvernul Boc şi citat de Mediafax, prevede tăierile de salarii şi concedierile ca măsuri pentru încadrarea în limitele bugetare.
Astfel, legea arată că "Ordonatorii principali de credite au obligeţia să întreprindă toate măsurile pentru economii la cheltuieli de personal", precum şi pentru îndeplinirea ţintelor trimestriale pentru cheltuielile totale, "inclusiv prin reducerea numărului de posturi finanţate şi bugetele acestora şi, respectiv, disponibilizarea unei părţi din personalul încadrat". Ministerul de Finanţe va face trimestrial evaluarea cheltuielor de personal pe fiecare sector în parte.
Statul plăteşte pentru baronii PD-L
Ordonanţa 114/2009, extrem de zgârcită cu alte categorii mai defavorizate de bugetul statului, este foarte darnică atunci când vine vorba despre liniştea unuia dintre liderii cei mai importanţi ai PD-L, Gheorghe Flutur, preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava. Printre măsurile financiar-bughetare de criză adoptate de Guvrenul Boc este menţionată şi achitarea din fondurile alocate de la bugetul statului a unui împrumut contractat de CJ Suceava cu o bancă din Luxemburg.
Citește pe Antena3.ro