x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Boc: România susţine proiectul Nabucco, dar nu exclude participarea la South Stream

Boc: România susţine proiectul Nabucco, dar nu exclude participarea la South Stream

28 Mai 2009   •   00:00

România susţine proiectul Nabucco, dar nu exclude participarea la alte proiecte europene, precum South Stream, în funcţie de susţinerea Uniunii Europene pentru aceste investiţii energetice, a declarat, astăzi, premierul Emil Boc.

"În privinţa perspectivei proiectelor de finanţare a petrolului, gazelor şi energiei în spaţiul Mării Negre, România urmăreşte cu prioritate realizarea proiectului Nabucco, a conductei Constanţa-Trieste şi construirea la Constanţa a unui terminal de gaze naturale lichefiate. Sunt pe agenda noastră, fără ca prin aceasta să neglijăm celelalte proiecte europene aflate în dezbatere. România are avantajul strategic de a deţine o poziţie importantă în oricare dintre ele, de aceea România îşi va flexibiliza politica putând fi parte componentă şi la alte proiecte europene", a declarat Boc, citat de Mediafax.

Întrebat dacă printre aceste proiecte europene la care România doreşte să participe se află şi South Stream, Boc a spus că se poate lua parte la oricare dintre proiecte.

"M-am referit la toate culorile: White Stream, Blue Stream, South Stream. Putem fi parte la oricare din aceste proiecte, evident trebuie să vedem modul în care UE şi ceilalţi parteneri vor fi înclinaţi în susţinerea unui sau altuia dintre celelalte proiecte. Important este să jucăm un rol strategic cu oricare dintre ele", a arătat premierul.

El a mai spus că discuţia este încă la un nivel general pentru că ţine de contextul internaţional şi de politica energetică a României.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei Tudor Şerban, întrebat la conferinţă ce va face România dacă proiectul Nabucco nu va fi urgentat, a afirmat că în această situaţie autorităţile se vor orienta spre alt proiect care să asigure surse de energie.

"România poate să aştepte, pentru că a demonstrat asta în această iarnă, dar nu mai poate să aştepte mult. Dacă Nabucco nu se va materializa, este clar că va intra în discuţii pentru un proiect, nu pot spune care", a spus Şerban.

Nabucco, sprijinit de Uniunea Europeană şi SUA, vizează legarea zonei centrale a Asiei, bogată în gaze naturale, de Europa. Gazoductul este dezvoltat de un consorţiu la care participă Transgaz Mediaş, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), BOTAS (Turcia) şi RWE (Germania) şi va tranzita Azerbaidjan, Georgia, Turcia, România, Ungaria şi Austria, ocolind Rusia şi Ucraina. Începerea construcţiilor a fost programată pentru 2010, iar inaugurarea a fost stabilită pentru 2014. Furnizorii potenţiali sunt Azerbaidjan, Iran, Turkmenistan şi Irak.

South Stream este dezvoltat de Gazprom şi grupul italian ENI şi are ca obiectiv livrarea de gaze naturale ruseşti către Europa, ocolind Ucraina. (V.A.)

×
Subiecte în articol: politic romania stream