x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Boc, trimis să se trateze de schizofrenie

Boc, trimis să se trateze de schizofrenie

de Monica Iordache Apostol    |    23 Mar 2010   •   00:00



Deputaţii au dezbătut ieri moţiunea simplă iniţiată de PNL împotriva ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, intitulată "La sănătate nimic nu este sănătos", iar astăzi au respins-o cu 124 voturi "împotrivă", 95 voturi "pentru" şi şapte abţineri. Textul moţiunii a fost citit de fostul ministru Eugen Nicolăescu, pe care însă Cseke Attila îl acuză că şi el este responsabil de nefuncţionalitatea sistemului de sănătate.


Liberalii au propus, în textul moţiunii, alocarea a 6% din PIB pentru acest domeniu şi depolitizarea conducerilor de spitale. În plus, au cerut direcţionarea a 1% din alocările bugetare către investiţii şi aşezarea profesiei de medic în partea de sus a piramidei salarizării bugetarilor. PNL a mai propus adoptarea unui proiect de lege privind prevenţia în sănătate, începerea construirii de spitale noi pentru care există studii de fezabilitate, continuarea deschiderii de centre SMURD în toate judeţele ţării. "Situaţia reală din sistemul sanitar românesc este, cu siguranţă, cea mai grea din ultimii 20 de ani, întrucât de peste 15 luni guvernul PD-L, guvernul Băsescu-Boc-Udrea, a demonstrat că sănătatea nu mai reprezintă decât o lozincă utilizată în campania electorală", se arată în document. "Dl «cosaş-şef» Boc ne-a demonstrat că mânuieşte bine coasa, numai că sistemul de sănătate are nevoie de măsuri care se rezolvă cu bisturiul, nu cu coasa", a declarat Nicolăescu, adăugând că repetarea sloganurilor electorale de către actualul Guvern face necesar "un consult de specialitate psihiatric". "Nu de alta, dar o afecţiune cunoscută şi destul de frecventă în România este schizofrenia, numai că pentru ea tratamentul conform ghidurilor este medicamentos şi nu cel aplicat cu coasa sau cu rindeaua", au susţinut liberalii. În replică, ministrul Cseke Attila a întors responsabilitatea şi spre predecesorii săi. "Cel mai lung mandat de ministru al Sănătăţi din ultimii 15 ani l-a avut unul dintre iniţiatorii acestui document. Domnule ex-ministru Nicolăescu, permiteţi-mi să consider că astăzi aţi dat singur un răspuns pentru situaţia sistemului sanitar", a spus ministrul Sănătăţii.

Luni seară a fost dezbătută şi moţiunea simplă iniţiată de PSD+PC împotriva ministrului Muncii, intitulată "Şeitan, un tsunami PD-L care înghite salariile, pensiile şi locurile de muncă ale românilor", iar astăzi a fost respinsă cu 121 voturi "împotrivă", 100 "pentru" şi şase abţineri. Moţiunea a fost depusă de 52 de deputaţi PSD-PC.


MOŢIUNILE PE MUNCĂ ŞI SĂNĂTATE AU FOST VOTATE ŞI DE DEPUTAŢI AI PD-L
Moţiunile pe Muncă şi Sănătate, respinse, marţi, de Camera Deputaţilor, au fost votate şi de deputaţi PD-L, moţiunea împotriva lui Şeitan fiind susţinută de doi democrat-liberali, iar cea împotriva lui Cseke numai de unul din cei doi parlamentari ai puterii.
Conform votului electeonic afişat pe site-ul Camerei Deputaţilor, deputaţii Lucian Bode şi Adrian Gurzău au votat în favoarea moţiunii iniţiate de PSD împotriva ministrului Muncii, Mihai Şeitan. Pentru moţiune au votat 100 de deputaţi, printre care doi de la PD-L, 20 de la PSD şi 15 de la PNL. În plus, din lista nominală a deputaţilor rezultă că şi-au exprimat votul doar 93 de deputaţi, deşi s-a afişat că au votat 227 de deputaţi. Şi moţiunea pe sănătate, iniţiată de PNL şi intitulată "La sănătate nimic nu este sănătos", a fost votată, conform votului electornic afişat pe site-ul Camerei, de un democrat-liberal, Adrian Gurzău. Rezultatul votului electronic a fost şters, ulterior, de pe site-ul Camerei.

×
Subiecte în articol: politic