UPDATE 14:15 - Guvernul condus de Mihai Razvan Ungureanu a obtinut votul Parlamentului. 237 de parlamentari au votat pentru investirea noului Cabinet. Doi dintre alesi au votat impotriva Guvernului. "Avem Guvern!", a anuntat Oltean pe holurile Parlamentului. Pentru investirea noului Executiv, erau necesare 232 de voturi "pentru".
Premierul Mihai Razvan Ungureanu a multumit parlamentarilor pentru votul de investitura si a afirmat ca spera sa nu dezamageasca, sustinand ca stie cat de grea poate fi misiunea sa.
Hotararea Parlamentului privind acordarea votului de incredere a fost semnata de presedintii Camerelor si inaintata presedintelui Romaniei pentru numirea Guvernului.
UPDATE 13:45 - A inceput votul in Parlament. Pentru a fi investit de Parlament noul Executiv trebuie sa intruneasca voturile majoritatii deputatilor si senatorilor, respectiv 232 de voturi. Votul este secret, cu bile.
UPDATE 13:30 - Mihai Razvan Ungureanu a revenit la tribuna Parlamentului pentru a-i raspunde lui victor Ponta la cateva dintre intrebarile adresate. "Sunt printre cei care sprijina rolul de principal legiuitor al Parlamentului. Domnul Ponta a avut un sir lung de intrebari adresate membrilor guvernului si primului ministru desemnat. Le vom cauta raspunsuri, dar ii spun ca aceasta cooperare transpartinica de care vorbea nu se poate realiza printr-o absenta si o prezenta. Domnul Ponta a facut pledoarie pentru un guvern de tehnocrati. Este o experienta destul de delicata. Eu cred ca un guvern asumat politic este unul care justifica democratia parlamentara insasi. Ma va bucura faptul ca PSD sa participe in momentul in care are solutii, altele decat cele pe care le va propune Guvernul. In acest fel, ceea ce pare sa fie tehnocratie este de fapt participare politica responsabila. Acest program de guvernare se adreseaza cetatenilor romani din Romania, dar voi cauta sa aiba consecinte pentru toate comunitatile de romani din afara granitei", a spus Ungureanu.
UPDATE 12:20 - Co-presedintele USL, Victor Ponta s-a adresat premirului desemnat Mihai Razvan Ungureanu, in plenul Parlamentului, cerandu-i sa nu continue politica Guvernului Boc si a salutat demisia acestuia din functia de director al SIE.
"Noi am considerat ca alegerile anticipate si demisia presedintelui Traian Basescu sunt solutiile pentru criza actuala politica. Demisia lui Boc si a fostului Guvern este un lucru bun, un prim pas necesar sper o revenire a politicului fata de cei care-l voteaza. Domnule prim-ministru desemnat, nu continuati politica Guvernului Boc! Este important ca schimbarea sa nu fie de fatada. Nu uitati ca fostul Guvern a plecat din functie avand o cota de incredere de 8% in fata populatiei si ca aproape 7 milioane de romani traiesc intr-o stare grava de saracie. Ne aflam intr-un punct in care discursurile triumfaliste nu-si mai au locul si una dintre criticile care au fost aduse fostului guvern se referea la faptul ca Emil vorbea de cifre, PIB, deficit, o multime de termeni care nu inseamna nimic pentru un roman obisnuit. Intelegeti ca guvernarea nu este pentru cifre, este pentru cei care sunt guvernati. Romanii nu doresc doar o schimbare de forma, ci una de fond. Incercati sa fiti conectat la realitatile acestei tari. Autismul fostului guvern a dus la caderea acestuia. Ma bucur ca nu ati acceptat in Guvern fosti ministri, nume cu totul indizerabile, dar regret ca nu va aflati in fata Parlamentului pentru a cere votul Parlamentului pentru un guvern de tehnocrati. Ar fi fost o solutie de deblocare a conflictelor care ne-au macinat in ultima perioada", a spus Ponta.
Sever Voinescu: Suntem in saptamana smereniei. Recunoastem ca n-am fost prea deschisi cu Opozitia
UPDATE 11:55 - Premierul desemnat, Mihai Razvan Ungureanu, a prezentat in fata camerelor reunite ale Parlamentului echipa si programul de guvernare. Ungureanu a cerut votul de investitura pentru noul Guvern, propunand un mod de guvernare pragmatic, onest si modern, in care fiecare cetatean sa se poata recunoaste. "Nu vin in vremuri grele sa prezint promisiuni nerealiste", a spus Ungureanu.
Cele mai importante declaratii ale premierului desemnat Ungureanu:
- Primul mare obiectiv al noului guvern este consolidarea stabilitatii economice
- Vom respecta in continuare angajamentele pe care le-am asumat cu FMI, cu Banca Mondiala si UE
- mentinerea deficitului bugetar in limita de 3% din PIB in anul 2012
- adoptarea unor politici salariale responsabile in sectorul public, inlocuirea treptata a subventiilor de la buget acordate sectorului agricol, cu fonduri primite din partea UE si introducerea unui nou regulament al UE, ce va permite reducerea temporara a cotei de cofinantare cu zece puncte procentuale
- asigurarea unui nivel de 4 procente din PIB in anul 2012 al cheltuielilor de capital, corespunzator investitiilor cofinantate din fonduri ale UE, inclusiv din imprumuturi externe
- continuarea eforturilor de combatere a evaziunii fiscale si pe eficientizarea colectarii veniturilor
- majorarea prudenta a salariilor din sectorul public si a pensiilor, in cazul in care conditiile economice vor permite acest lucru
- stimularea cresterii economice si crearea de noi locuri de munca, prin impulsionarea investitiilor, printre altele, prin absorbtia fondurilor europene
cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene, cu obiectivul atingerii unui nivel de circa 20 de procente la finele acestui an, prin atragerea a 6 miliarde de euro din fonduri europene.
UPDATE 11:30 - Sedinta Parlamentului in care se dezbate si se voteaza echipa si programul de guvernare a inceput. Pentru a fi investit de Parlament noul Executiv trebuie sa intruneasca voturile majoritatii deputatilor si senatorilor, respectiv 232 de voturi. Votul va fi secret, cu bile.
La intrarea in sala de plen, Mihai Razvan Ungureanu a declarat ca nu are emotii in privinta votului, ci pentru ca isi asuma o responsabilitate enorma.
UPDATE 11:02 - Grupul parlamentar al minoritatilor nationale a anuntat ca sustine Executivul desemnat cu doua conditii: pensiile si salariile sa fie majorate din luna mai si sa fie imbunatatit mediul de afaceri. In caz contrar, parlamentarii Minoritatilor sunt dispusi sa voteze prima motiune de cenzura.
Premierul desemnat Mihai Razvan Ungureanu propune, astazi, Parlamentului un Cabinet cu doi independenti, patru reprezentanti ai UDMR, doi ai UNPR si noua democrat-liberali.
In sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, in care Ungureanu isi va prezenta echipa si programul de guvernare, vor vota doar reprezentantii coalitiei, acestia putand insa asigura majoritatea. Asta in cazul in care nu vor fi surprize din parte Miniritatilor. Potrivit unor surse Antena3, se pare ca 8 deputati ai minoritatilor nu vor vota Guvernul, care are nevoie de 232 de voturi pentru a fi investit. Grupurile din arcul guvernamental au, impreuna, 244 de deputati si senatori.
Grupul parlamentar al minoritatilor nationale, alcatuit din 17 deputati, va anunta in aceasta dimineata decizia privind sustinerea Guvernului. Nicolae Mircovici, deputat al Uniunii Bulgare din Banat, a declarat, in aceasta dimineata, ca sunt membri ai Minoritatilor care vor vota cu Guvernul, iar altii nu. "Noi nu facem parte din Guvern, dar sprijinim Coalitia. Pe o serie de probleme, insa, punctul nostru de vedere nu a fost ascultat. Drept urmare, noi nu vreme sa mai avem responsabilitatea unor decizii luate pe niste probleme in care noi nu am fost consultati sau punctul nostru de vedere nu a fost ascultat. Am sustinut masurile de austeritate, dar sub rezerva luarii unor contramasuri economice cum ar fi Legea holdingului, dar acestea nu au fost luate", a mai spus reprezentantul Minoritatilor. Grupul parlamentar al minoritatilor nationale este alcatuit din 17 deputati.
Iata lista ministrilor propusi in Guvernul Ungureanu:
- Vice prim-ministrul propus, Marko Bela (UDMR)
- Cristian Petrescu, ministrul PDL propus al Dezvoltarii Regionale si al Turismului
- Alexandru Nazare, ministrul PDL propus al Transporturilor si Infrastructurii
- Stelian Fuia, ministrul PDL propus al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
- Serban Razvan Mustea, ministrul PDL propus al Comunicatiilor si al Societatii Informationale
- Lucian Nicolae Bode, ministrul PDL propus al Economiei, Comertului si al Mediului de Afaceri
- Gabriel Berca, ministrul PDL propus al Administratiei si Internelor
- Bogdan Dragoi, ministrul PDL propus al Finantelor Publice
- Catalin Ovidiu Baba, ministrul PDL propus al Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului
- Claudia Boghicevici, ministrul PDL propus al Muncii, Familiei si al Protectiei Sociale
- Cristian Diaconescu, ministrul UNPR propus al Afacerilor Externe
- Gabriel Oprea, ministrul UNPR propus al Apararii Nationale
- Ladislau Ritli, ministrul UDMR propus al Sanatatii
- Kelemen Hunor, ministrul UDMR propus al Culturii si Patrimoniului National
- Laszlo Borbely, ministrul UDMR propus al Mediului si al Padurilor
- Catalin Marian Predoiu, ministrul independent propus al Justitiei
- Leonard Orban, ministrul independent propus al Afacerilor Europene
Ministrii desemnati au fost audiati, ieri, in comisiile parlamentare de specialitate, doar de catre parlamentarii Puterii, reprezentantii opozitiei absentand. Unii dintre ei au primit avizul favorabil al comisiilor, altii doar o "recomandare" catre plen, in situatia in care cvorumul de sedinta nu a putut fi intrunit. Avizul comisiilor este consultativ.
La sedinta de plen astazi, candidatul desemnat pentru functia de prim-ministru urmeaza sa isi prezinte programul si lista Guvernului. La cererea reprezentantilor grupurilor parlamentare, presedintele le da acestora cuvantul pentru exprimarea punctelor de vedere. Dupa incheierea dezbaterilor se supune la vot propunerea de acordare a increderii Guvernului. Votul este secret si se exprima prin bile.
Hotararea Parlamentului privind acordarea votului de incredere se semneaza de presedintii Camerelor si se inainteaza presedintelui Romaniei pentru numirea Guvernului. Primul-ministru si membrii Cabinetului depun apoi juramantul, individual, in fata presedintelui. Guvernul isi exercita mandatul incepand de la data depunerii juramantului.
In cazul neacordarii votului de incredere pentru formarea Guvernului, Parlamentul aduce de indata aceasta situatie la cunostinta presedintelui, in vederea desemnarii unui alt candidat pentru functia de prim-ministru.
La votul din plenul Parlamentului vor participa doar grupurile parlamentare ale coalitiei. Conducerea PNL a confirmat, ieri, decizia ca parlamentarii liberali sa nu participe la sedintele Legislativului pentru investitura noului Guvern.
Si liderul PSD Victor Ponta a spus ca decizia politica a USL de a nu participa la procedurile parlamentare de investire a noului Guvern ramane neschimbata. El a precizat insa ca va fi prezent, joi, la sedinta comuna a Parlamentului, in care se va da votul de investitura, pentru a explica pozitia USL si a expune asteptarile opozitiei de la noul guvern. Ponta va fi prezent in plen impreuna cu cei patru lideri ai grupurilor PSD si PNL de la Camera Deputatilor si de la Senat. (V.M.)