Cererea preşedintelui de reexaminare a Codului Fiscal pune în încurcătură atât puterea, cât şi opoziţia. Cum alegerile parlamentare din 2016 se apropie, Codul capătă o uriaşă miză electorală întrucât relaxarea fiscală este o promisiune pe care şi PSD şi PNL au făcut-o, iar acum trebuie să arate cât de fideli sunt promisiunii.
Președintele Klaus Iohannis a întors în Parlament noul Cod Fiscal, votat unanim de deputați și senatori la sfârșitul sesiunii parlamentare. Codul prevede reducerea TVA la 19%, începând cu 1 ianuarie 2016, dar și elimi-narea taxei pe stâlp și a accizei suplimentare la carburant. De asemenea, dacă ar fi fost promulgat de președinte, impozitul pe dividende ar fi fost diminuat la 5%. Iohannis reclamă faptul că noul cod nu ține cont de responsabili-tatea fiscal-bugetară și că nu sunt asigurate premisele pentru reducerea unor taxe și impozite. În această situaţie, PSD riscă să nu-şi poată onora promisiunea de a implementa de la 1 ianuarie 2016 un Cod Fiscal care să reducă povara fiscală asupra românilor şi asupra companiilor. Pe de altă parte, PNL se găseşte în postura delicată de a critica un guvern de stânga pentru că ia măsuri de dreapta, anume reducerea nivelului impozitării. În acelaşi timp, liberalii s-au trezit că mai au un motiv să atace Guvernul, dar trebuie să fie atenţi ca ata- curile să nu se întoarcă împo-triva lor întru-cât nimeni nu e mulţumit cu actualul nivel al impozitării. Reacțiile nu au întârziat să apară. Primul care a comentat decizia președin-telui a fost premierul Victor Ponta. Acesta l-a acuzat pe Iohannis că vrea să blocheze activitatea economică a Guvernului și că retrimiterea Codului Fiscal este o decizie luată împotriva intereselor țării. O soluție ar putea fi adoptarea codului prin ordonanță de urgență sau prin angajarea răspunderii în fața Parlamentului. Rovana Plumb este de părere că ar trebui organizată o sesiune extraordinară a Parlamentului, la jumătatea lunii august, pentru adoptarea Codului Fiscal. De partea cealaltă, opoziția s-a aliniat deciziei luate de Klaus Iohannis, deși parlamentarii PNL au votat Codul Fiscal, iar măsurile aduse se regăsesc şi în programul de guvernare al liberalilor. Liderii partidului au dat de înțeles că măsurile ar trebui implementate de un alt Guvern. Singurul lider liberal care s-a detaşat de atitu-dinea partidului a fost Ludovic Orban. „PNL nu poate să facă altceva decât să sprijine în continuare Codul Fiscal. Înţeleg îngrijorările preşedintelui […] dar nu cred că trebuie pedepsiţi românii, mediul de afaceri şi toţi cei care operează pe piaţă pentru incapacitatea Guvernului. România are nevoie pentru re- lansarea economică de adop- tarea acestui Cod Fiscal”, a declarat Orban.
Preşedintele interimar al PSD, Rovana Plumb, a declarat că „Guvernul Ponta are toată legimitatea deciziilor, plecând de la ordo-nanţă la asumarea răspunderii în Parla-ment, să promoveze şi să implementeze mă surile cuprinse în Co dul Fiscal” întrucât Codul creează premi-sele unei dezvoltări economice solide în 2016. Plumb a mai spus că o întâziere a aplicării Codului ar putea afecta competiti-vitatea economiei româneşti şi perspecti-vele ei de dezvoltare.
„Pirueta” PNL
Din convingere sau nu, liberalii au sprijinit într-o proporţie covârşitoare adoptarea iniţială a Codului, însă ieri spuneau că discuţia privind reexaminarea arată „iresponsabilitatea unui prim-ministru care vrea să-şi pună în ramă un Cod Fiscal doar de dragul de a mai căpăta un titlu de glorie”.
O falsă rezolvare
Victor Ponta a invocat posibi- litatea angajării răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului pentru Codul Fiscal, însă este îndoielnic faptul că acest lucru este posibil din punct de vedere constituţional. Codul este deja în proces legislativ, iar reexaminarea cerută de Klaus Iohannis nu poate fi ignorată în favoarea asumării. În plus, Guvernul îşi poate asuma răspunderea pe un proiect de lege. Codul Fiscal, deja adoptat, este considerat o lege, chiar dacă nepromulgată de preşedinte. Lui Ponta îi rămân astfel doar reexaminarea în Parlament sau o ordonanţă de urgenţă ce are efecte imediate.