x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Călin Popescu-Tăriceanu: "De ce nu s-a cerut suspendarea lui Dragnea în mandatul pe care tocmai îl încheie?"

Călin Popescu-Tăriceanu: "De ce nu s-a cerut suspendarea lui Dragnea în mandatul pe care tocmai îl încheie?"

18 Dec 2016   •   14:48
Călin Popescu-Tăriceanu: "De ce nu s-a cerut suspendarea lui Dragnea în mandatul pe care tocmai îl încheie?"
Sursa foto: LIVIU SOVA/AGERPRES FOTO / wikipedia

Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu consideră că intenţia liberalilor de a solicita invalidarea mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea "reprezintă, din punct de vedere politic, o greşeală". 

'Din punct de vedere politic mi se pare o greşeală. Mi se pare că PNL, în loc să constate că linia pe care s-a înscris de aproape doi ani de zile, discursul pe care l-a avut, i-a dus la un rezultat catastrofal şi să tragă concluziile în urma acestei maniere de a face politică, continuă în acelaşi stil. Se pare că s-a lipit de ei aşa de mult marca PDL, a pierdut PNL adevăratele valori liberale şi este un partid care probabil, mai mult sau mai puţin din umbră, văd că este condus în stilul PDL, cu maniera PDL", a afirmat Tăriceanu duminică, la Digi 24. 



El a precizat că nu doreşte să analizeze din punct de vedere juridic un astfel de demers, şi a explicat că la aceste alegeri nu s-a constatat "niciun fel de iregularitate în privinţa desfăşurării procesului electoral". "De ce nu s-a cerut suspendarea lui Dragnea în mandatul pe care tocmai îl încheie? Dacă nu e valabil acum şi e valabil pentru celălalt (n.r. mandat), trebuia aplicat atunci. (...) Este importanţa şi semnificaţia votului politic, pe care cred că PNL nu o înţelege şi nu o putem eluda. În momentul în care 47% din alegători au dat votul în cunoştinţă de cauză, nu cred că a invoca acum din partea PNL astfel de lucruri îi va face să câştige câtuşi de puţin. Cred că este un demers care este impropriu", a apreciat Tăriceanu. 



Copreşedintele ALDE a spus că nu a discutat cu Liviu Dragnea despre această temă. 

Întrebat despre votul parlamentarilor ALDE în cazul în care această propunere, după ce va trece de Comisia de validare a mandatelor, va fi supusă votului plenului Camerei Deputaţilor, Tăriceanu a răspuns că subiectul va fi discutat în cadrul ALDE, însă i se pare anormal demersul PNL. "O să discutăm, nu ştiu să vă spun. Mi s-ar părea anormal să scoatem de la naftalină un articol care trebuia să fi funcţionat până acum, pentru că articolul a fost valabil tot anul 2016, tot anul 2015, de la referendum încoace tot a fost valabil şi văd că n-a fost invocat", a mai spus el. 
 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat definitiv, pe 22 aprilie, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani, în dosarul "Referendumul". 

În regulamentul Camerei Deputaţilor, se arată referitor la validarea mandatelor deputaţilor, că se constituie la începutul legislaturii, în prima şedinţă, o comisie de validare a mandatelor, compusă din 30 de deputaţi, care să reflecte configuraţia politică a Camerei Deputaţilor, aşa cum aceasta rezultă din constituirea grupurilor parlamentare. În termen de 4 zile de la constituirea sa, comisia de validare trebuie să întocmească un raport motivat referitor la nominalizarea deputaţilor pentru care se propune validarea, invalidarea sau amânarea validării. 

Comisia analizează dosarele deputaţilor aleşi în baza dosarelor primite de la Biroul Electoral Central. 

"Comisia de validare propune invalidarea alegerii unui deputat în cazul în care constată încălcarea prevederilor legale privind condiţiile de eligibilitate şi în cazul în care există o hotărâre judecătorească de condamnare, rămasă definitivă, privind săvârşirea de către respectivul deputat a unor infracţiuni legate de derularea procesului electoral", se arată în alineatul 3 de la Art 7 al Regulamentului Camerei Deputaţilor. 

De asemenea, în Regulament se arată că raportul este aprobat de către Comisia de validare cu votul majorităţii membrilor acesteia, plenul Camerei se întruneşte în şedinţă, de drept, în a 5-a zi de la constituirea Comisiei de validare, pentru dezbaterea raportului acesteia. În cazul deputaţilor pentru care a fost propusă invalidarea mandatului, Camera Deputaţilor dezbate şi se pronunţă prin vot pentru fiecare caz în parte, se mai menţionează în Regulament. 

Sursa: Agerpres

×