x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Camera Deputaţilor a decis: Ţiganii rămân romi

Camera Deputaţilor a decis: Ţiganii rămân romi

de Carmen Vintila    |    05 Apr 2011   •   13:55

Deputaţii au respins astazi cu 229 de voturi “pentru”, 31 “împotrivă” şI 16 abţineri propunerea legislativă a deputatului PDL, Silviu Prigoană, privind terminologia oficială utilizată pentru etnia ţiganilor, Camera Deputaţilor fiind Cameră decizională. Prigoană propusese folosirea termenului de ţigan în locul celui de rom în documentele oficiale din România. Totodată, prin acest proiect, deputatul PDL dorea evitarea confuziei care se face la ora actuală în spaţiul UE cu denumirea de român.

Deputatul PSD, Mădălin Voicu, a recunoscut că există carenţe în comportamentul civic al unor etnici romi, dar, asemenea majorităţii colegilor săI a considerat că termenul ţigan este unul peiorativ. La rândul său, deputatul liberal, Mihăiţă Calimente, a propus să nu le mai spunem ţigani, nici romi ci indoeuropeni. “Aşa cum populaţia de culoare din Statele Unite poartă denumirea de afroamericani, şI această populaţie ar putea purta denumirea, pentru toată Europa, de indoeuropeni”, a spus Calimente.

Preşedintele comisiei pentru drepturile omului, Nicolae Păun, nu a mai luat cuvântul în plen, dar, atunci când comisia a decis respingerea proiectului, a recunoscut că denumirea de rom poate crea un anumit disconfort între populaţia majoritară, cea română, şI cea minoritară, romă, atunci când un cetăţean român se află în Europa. Păun a susţinut atunci că înlocuirea denumirii de rom cu cea de ţigan nu a fost una prea fericită pentru că de cele mai multe ori acest cuvâ!nt este folosit în sens peiorativ. “ Când nu sunt cuminţI copiilor li se spune că sunt daţI la ţigani, se mai spune că te îmbraci ca ţiganul, mănânci ca ţiganul, vorbeşti ca ţiganul, miroşI ca ţiganul”, a exemplificat Păun.

×