x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Campanie cu Fecioara Maria

Campanie cu Fecioara Maria

de Gabriela Antoniu    |    27 Mai 2008   •   00:00
Campanie cu Fecioara Maria

SIBIU ● Lipsa banilor le dă idei preoţilor-candidaţi
Valentin Sicoe şi Vasile Muntean, doi preoţi care candidează pentru Consiliul Local Sibiu, folosesc în campania electorală icoane cu Iisus Hristos, Fecioara Maria şi Sfîntul Ioan Botezătorul.



SIBIU ● Lipsa banilor le dă idei preoţilor-candidaţi
Valentin Sicoe şi Vasile Muntean, doi preoţi care candidează pentru Consiliul Local Sibiu, folosesc în campania electorală icoane cu Iisus Hristos, Fecioara Maria şi Sfîntul Ioan Botezătorul.

Preoţii care folosesc icoanele electorale participă la alegeri ca independenţi şi susţin că iconiţele îi ajută pentru că ei nu-şi pot permite afişe electorale mari , potrivit ediţei de ieri a cotidianului Sibiu Standard, citat de Rompres. "Votaţi Preot Vasile Muntean. Candidat independent Consiliul Local Municipal Sibiu. Poziţia 18‘‘ este mesajul tipărit pe spatele unei iconiţe cu Iisus Hristos. La iconiţele împărţite de preotul Valentin Sicoe diferă doar numele candidatului şi poziţia pe listă. "Icoana nu este folosită ca o batjocură. Eu le-am dat iconiţe oamenilor să meargă cu ele la vot, să le lumineze Dumnezeu mintea‘‘, explică preotul Vasile Muntean. Preotul slujeşte la Biserica "Sf. Ilie‘‘. Acest preot candidat îl critică în mod indirect pe primarul Klaus Johannis, cu care ar putea să lucreze în următorii patru ani dacă reuşeşte să ajungă consilier local. "Eu aş vrea ca primarul să ţină cont de ce spun oamenii, nu se poate ca 90% dintre sibieni să aibă străzi neasfaltate şi milioane de euro să fie cheltuiţi pe focuri de artificii‘‘, a spus părintele Muntean. Şi părintele Valentin Stroe susţine că icoanele electorale sunt folosite pentru binele oamenilor. "Icoana este obiectul nostru de muncă. Noi considerăm că facem un lucru bun, că ne facem cunoscuţi. Oamenii s-au arătat cît de cît interesaţi să ne asculte. Au fost şi mulţi cărora nu le-a căzut bine că Biserica s-a implicat în campanie‘‘, a afirmat preotul Sicoe. Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale nu interzice folosirea simbolurilor religioase în timpul campaniei electorale.

PERMISIUNE CONDIŢIONATĂ. Biserica Ortodoxă Română le permite preoţilor să candideze pentru un mandat de consilier local, cu condiţia să fie candidaţi independenţi şi să obţină acordul episcopului din zonă, după cum a decis Sfîntul Sinod la începutul lunii martie. Dacă se constată că, pe parcursul mandatului, preoţii-consilieri locali nu mai dau dovadă de o conduită morală, ei vor fi obligaţi să demisioneze, altminteri riscînd să fie caterisiţi. Săptămîna trecută Episcopia Slatina a decis suspendarea a doi preoţi pe motiv că aceştia candidează la alegerile din iunie ca reprezentanţi ai unor partide, un al treilea preot fiind "sub lupa‘‘ reprezentanţilor Episcopiei, după ce a fost acuzat că face politică în biserică.

×
Subiecte în articol: politic