x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Campanie de 30 de zile

Campanie de 30 de zile

08 Sep 2004   •   00:00

POLITIC

Deputatii au adoptat legile electorale prin care durata campaniei a fost fixata la 30 de zile. Alegerile generale si primul tur al prezidentialelor vor avea loc pe 28 noiembrie, iar al doilea pe 12 decembrie.

Legile electorale au fost adoptate

CAMELIA IONESCU, OANA STANCU

Deputatii au reusit ieri sa termine cele doua legi electorale ramase restante: proiectul de lege privind alegerile Camerei Deputatilor si Senatului si cel privind alegerea presedintelui Romaniei. Cu 208 voturi "pentru" si 42 impotriva, Camera Deputatilor a dat vot final proiectului legislativ privind alegerile generale, iar cel referitor la alegerea presedintelui a primit 210 voturi "pentru", 9 "impotriva" si 15 abtineri.

CANDIDATURA. Astfel, deputatii au decis ca presedintele in exercitiu al tarii poate sa candideze ca independent pe listele unui partid, daca se afla in ultimele trei luni ale mandatului. Deputatii PD si PNL sustin in continuare ca articolul de mai sus excede prevederile articolelor 80 si 84 din Constitutie. De altfel, copresedintele Aliantei D.A., Theodor Stolojan, a anuntat ieri ca parlamentarii PNL si PD vor ataca legea la Curtea Constitutionala. Ei sunt nemultumiti ca seful statului ar putea face campanie pentru partidul pe ale carui liste candideaza.

MINORITATI. Deputatii au mai stabilit ca pot depune candidaturi atat organizatiile apartinand minoritatilor nationale reprezentate in Legislativ, cat si alte organizatii, legal constituite, care intrunesc anumite conditii. De asemenea, conform deciziei deputatilor, cetatenii romani din strainatate vor vota numai in sectiile amenajate in reprezentantele diplomatice.

CAMPANIE. Legea mai prevede ca primarii sunt obligati sa puna la dispozitia alegatorilor, la cerere, listele electorale permanente, pentru consultarea acestora. De asemenea, alegatorii vor putea vota cu buletinele sau cartile de identitate, iar in strainatate cu pasapoartele, si nu cu cartile de alegator. Deputatii au decis totodata ca prefectii si subprefectii care candideaza pentru Parlament sunt suspendati din functie de la data depunerii candidaturii (cu 30 de zile inainte de alegeri) pana la comunicarea oficiala a rezultatelor alegerilor. Conform proiectului adoptat de deputati, perioada campaniei electorale se va scurta de la 45 de zile la 30.
×
Subiecte în articol: politic