x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Carcoteli la noile declaratii de avere

Carcoteli la noile declaratii de avere

23 Apr 2004   •   00:00

„Spovedania" alesilor in privinta averii lor va fi mai complexa, acestia fiind de acum nevoiti sa isi declare atat bunurile pe care le detin in strainatate, cat si afacerile de peste hotare. La aceste reguli se vor supune si candidatii la functii publice.

Parlamentarii, ministrii, alesii locali si ceilalti demnitari vor fi nevoiti sa isi modifice pentru a treia oara declaratiile de avere, intrucat Guvernul a modificat prevederile Legii 115/1996 privind controlului averilor persoanelor care detin functii publice. Executivul a emis miercuri seara o ordonanta de urgenta prin care se modifica formularul declaratiei de avere, astfel incat vor trebui facute publice depozitele, conturile curente, certificatele de trezorerie, creantele si obligatiile care depasesc 5.000 de euro, in loc de 10.000 de euro. De asemenea, demnitarii vor fi nevoiti sa precizeze si tara in care detin apartamente, case, terenuri sau alte bunuri imobile, iar in privinta bunurilor mobile se va specifica denumirea, marca, numarul de bucati, anul fabricatiei, anul si modalitatea de dobandire. Noile declaratii de avere vor fi depuse in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei.

„Marturisirea" candidatilor

La aceste reguli se vor supune, incepand cu alegerile din acest an, si candidatii pentru functiile publice. Ordonanta ii vizeaza pe aspirantii la functia de presedinte al Romaniei, deputat, senator, primar sau consilier judetean sau local. Acestia isi vor depune declartiile dupa noile norme la Biroul Electoral Central sau la biroul electoral de circumscriptie, o data cu declaratia de acceptare a candidaturii. Declaratiile candidatilor la presedintie se vor publica in Monitorul Oficial, iar cele ale candidatilor la functiile de senator, deputat, consilier judetean, consilier local sau primar se publica pe paginile de internet ale consiliilor judetene, in trei zile de la data depunerii lor.

„O nebunie"

Obligativitatea publicarii declaratiilor de avere pe site-urile consiliilor judetene, nu numai pentru consilieri, ci si pentru candidati, ii cam nemultumeste pe liderii alesilor locali. Vicepresedintele Consiliului Judetean Suceava, Dragos Danubianu, a declarat ca se va crea „o nebunie la nivelul institutiei, unde numai costurile pentru publicarea si mentinerea pe site a declaratiilor consilierilor in functie inseamna deja un miliard de lei. El a spus ca, in conditiile in care in judetul Suceava sunt peste 2.000 de functii de consilieri locali si judeteni, vor exista peste 10.000 de candidati pentru aceste functii pentru care ar trebui sa se publice declaratiile de avere. „Este o nebunie!", s-a plans Danubianu.

„Frectie la picior de lemn"

Presedintele executiv al PD, deputatul Emil Boc, spune ca modificarea legii privind declararea averilor demnitarilor este superficiala, atata timp cat nu vizeaza si colectiile de tablouri si alte obiecte de arta. „Acestea sunt surse importante de tezaurizare a averii si ar fi trebuit declarate. Dar faptul ca legea le ocoleste demonstreaza ca a fost facuta tinand cont de interesele personale ale conducatorilor, nu de interesul general", a comentat Boc. Liderul PD a declarat insa ca in ordonanta au fost incluse o parte dintre amendamentele democratilor la acesta lege, cum ar fi plafonul de declarare a sumelor din conturi si depozite sau a proprietatilor din strainatate. „Atata timp insa cat nu se schimba mecanismul de control, legea ramane ineficienta. In cinci ani, comisia responsabila cu controlul averilor nu s-a sesizat niciodata. E frectie la picior de lemn", a mai spus Boc. In privinta obligatiilor pentru candidati, desi PD sustine in principiu modificarile, Boc spune ca au fost facute „in pripa" si au ca scop „bulversarea pregatirilor pentru campania electorala de la alegerile locale".

PNL cere explicatii

Seful campaniei electorale a PNL, senatorul Gheorghe Flutur, a cerut ieri explicatii Guvernului in legatura cu modificarea procedurilor si a formularelor de inscriere pentru candidati in alegerile locale. Flutur a spus ca s-a creat o „nebunie generala", pentru ca s-au lansat tot felul de de zvonuri si idei privind necesitatea cazierului si declaratii de avere a candidatilor. El a solicitat Guvernului sa precizeze calendarul electoral si „ce mai are de gand sa schimbe" pana in 8 mai, cand incepe campania electorala. Liderul deputatilor PRM, Lucian Bolcas, crede ca largirea sferei celor care trebuie sa isi declare averea va ascunde faptul ca pana acum nu s-a facut un control eficient si „va muta atentia de la marcanti oameni politici la o plevusca nesemnificativa, creand o falsa imagine de lupta anticoruptie". UDMR se declara insa de acord cu orice modificare care inaspreste regulile declararii averilor, dupa cum sustine vicepresedintele executiv al Uniunii, Laszlo Borbely. Partidul Umanist sustine modificarile aduse legii, a declarat purtatorul de cuvant al PUR, Bogdan Pascu. „Cine a ales sa intre in politica inseamna ca nu are nimic de ascuns. Daca averea a fost dobandita legal, un politician nu trebuie sa se teama de declararea ei", a spus Pascu.

Monica Iordache


Impozitarea averilor ilicite, nereglementata

Ministrul Justitiei, Cristian Diaconescu, anunta in urma cu aproximativ trei saptamani ca pentru mai buna transparenta asupra bunurilor si veniturilor demnitarilor, magistratilor si functionarilor publici urmeaza sa se ia masuri pentru imbunatatirea sistemului de control al averilor acestora prin modificarea Legii nr.115/1996, completata prin Legea nr.161/2003. El, ca si premierul Nastase, anuntau instituirea unui sistem de taxe fiscale si impozite diferentiat si progresiv asupra bunurilor mobile si imobile cuprinse in declaratia de avere, ajungand pana la 90% taxare a averii care depaseste veniturile declarate. Numai ca acesta masura nu este cuprinsa in ordonanta de urgenta data ieri de Guvern.


Afacerile in strainatate vor fi declarate

Una dintre cele mai importante modificari ale Legii 115/1996 este obligativitatea pentru demnitari de a-si declara, pe langa proprietatile din strainatate, si afacerile din afara tarii. Daca sunt actionari la societati comerciale romane sau straine, alesii vor fi nevoiti sa dezvaluie denumirea firmei, a numarului de parti sociale sau de actiuni detinute si a valorii acestora. Va fi obligatorie si precizarea participarii la fonduri mutuale. Pana acum, conform formularului de declarare a averii, demnitarii au raspuns cu „Da" sau „Nu" daca sunt asociati sau actionari la societati comerciale, daca valoarea actiunilor sau a partilor sociale depaseste echivalentul a 10.000 de euro.


Guvernul a luat-o inaintea IPP

Noile masuri ale Guvernului privind afacerile din strainatate ale demnitarilor vin dupa ce Institutul pentru Politici Publice (IPP) a semnat, la inceputul acestei luni, un contract cu o agentie de „intelligence economic", in baza caruia parlamentarii romani vor fi verificati daca au business-uri in afara tarii. Rezultatele acestor verificari vor fi facute publice in campania electorala. Coordonatorul proiectului, Adrian Moraru, arata ca institutia ii va da in vileag si pe partenerii lor, pentru ca electoratul sa afle in ce combinatii lucreaza alesii si care sunt „increngaturile" afacerilor lor. Vor fi date publicitatii si datoriile firmelor la care deputatii si senatorii sunt actionari majoritari. Agentia partenera a IPP ii va da in cercetare pe toti deputatii si senatorii Romaniei, chiar daca se declara curati ca lacrima.

×
Subiecte în articol: politic avere