x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Purtătorul de cuvânt al PSD: Băsescu încearcă să ne oblige să-l mai suspendăm, dar nu o vom face

Purtătorul de cuvânt al PSD: Băsescu încearcă să ne oblige să-l mai suspendăm, dar nu o vom face

07 Aug 2013   •   11:40
Purtătorul de cuvânt al PSD: Băsescu încearcă să ne oblige să-l mai suspendăm, dar nu o vom face
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, susţine că era obligatorie coabitarea între preşedinte şi premier, aceasta având efecte pozitive în economie, el apreciind totodată că, prin acţiunile sale, Traian Băsescu încearcă să oblige USL să-l suspende din nou, dar nu se va întâmpla acest lucru, informează mediafax.ro.

"Pactul de coabitare este obligatoriu în absolut orice stat în care democraţia este forma de guvernare, pentru că atunci când ai un preşedinte ales, un şef al Executivului cu puteri foarte mari, este obligatorie coabitarea dintre cei doi", a declarat Cătălin Ivan miercuri, la RFI.

Purtătorul de cuvânt al PSD consideră că, "în mod normal, conform Constituţiei noastre, preşedintele n-ar fi trebuit să joace niciun rol politic".

"Din păcate, vorbim de Traian Băsescu, care şi-a făcut şi partid, care a fost permanent implicat în luptele politice, de aici cele două suspendări ale sale", adaugă Ivan.

"Era obligatoriu pentru ca România să aibă stabilitate politică, să aibă stabilitate economică, să putem să devenim credibili pentru partenerii externi, să atragem fonduri europene, să atragem investiţii, era obligatorie această coabitare şi la nivel formal, oficializată prin acel pact semnat de către cei doi", precizează social-democratul.

Cătălin Ivan spune că "este o coabitare între primul-ministru şi preşedintele ţării, care a avut şi are efecte pozitive asupra economiei româneşti, se văd rezultatele".

"Chiar dacă nu se semna acel acord de coabitare, ea era obligatorie, pentru că altfel am fi fost permanent într-un război politic, am fi fost lipsiţi de credibilitate faţă de partenerii externi şi situaţia s-ar fi agravat foarte-foarte tare", susţine el.

"Dincolo de atacurile politice ale lui Traian Băsescu, toate în afara Constituţiei, dar încercând cumva să ne oblige să-l mai suspendăm o dată, nu o vom face, pentru că este mai importantă guvernarea şi e mai important să avem rezultate pozitive pentru români, ca economia să crească, să crească nivelul de trai, să atragem fondurile europene (...). Nu-l vom mai suspenda pe Traian Băsescu şi orice război pe care Traian Băsescu îl vrea cu USL se va lovi de un zid", mai declară Cătălin Ivan.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi seară, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV, că pactul de coabitare nu i-a adus câştig de cauză decât lui Traian Băsescu, apreciind că preşedintele a fost "legitimat" şi "reîncărcat", iar acum a trecut la ofensivă faţă de premierul Victor Ponta, el precizând însă că proiectele USL nu ar fi afectate. 

×
Subiecte în articol: coabitare catalin ivan traian basescu