x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cătălin Ivan, PSD: Mesajul comisarului Reding este discriminatoriu şi iresponsabil

Cătălin Ivan, PSD: Mesajul comisarului Reding este discriminatoriu şi iresponsabil

de Mediafax    |    02 Sep 2012   •   11:28
Cătălin Ivan, PSD: Mesajul comisarului Reding este discriminatoriu şi iresponsabil

Seful delegatiei PSD din Parlamentul European, Catalin Ivan, condamna declaratiile recente ale comisarului european Viviane Reding privind sansele de aderare ale Romaniei la Schengen, apreciind ca mesajul acesteia este "nu doar discriminatoriu, ci si iresponsabil".

"Din pacate, constat ca doamna Reding continua sa se manifeste tot mai mult ca un reprezentant al partidului popularilor europeni, si tot mai putin ca un comisar al UE. Consider ca este o mare greseala din partea acesteia sa trateze inclusiv subiectul Schengen intr-o nota politicianista, intrucat face un mare rau tarii noastre. Un comisar european nu are voie sa se joace cu astfel de declaratii, data fiind gravitatea situatiei", subliniaza Ivan, intr-un comunicat remis duminica agentiei MEDIAFAX.

Europarlamentarul PSD considera ca mesajul transims sambata de Viviane Reding este "inacceptabil", din cel putin doua motive.

"In primul rand, pentru ca sugereaza ca s-ar avea in vedere o decuplare a Romaniei fata de Bulgaria in ceea ce priveste procesul de aderare. Or, o astfel de discriminare este total nejustificata, in conditiile in care Romania a primit in decursul ultimilor ani, in mod repetat, asigurari ferme din partea tuturor oficialilor si institutiilor europene ca acest lucru nu se va intampla. Cu atat mai mult cu cat tara noastra indeplineste toate criteriile tehnice pentru aderare. O noua schimbare a regulilor in timpul jocului ar fi incalificabila", sustine Ivan.

Al doilea motiv este ca o decuplare a Romaniei de Bulgaria ar fi o decizie care ar produce efecte incalculabile atat la nivelul UE, cat si la nivelul celor doua tari, avand in vedere eforturile si cheltuielile de securizare a granitelor.

"Din acest punct de vedere, consider ca mesajul lui Reding este unul iresponsabil. In plus, ii reamintesc doamnei Reding ca, in calitate de comisar pe Justitie, jurisdictia sa in problema aderarii Romaniei este una limitata. Decizia aceasta se ia in baza angajamentelor convenite initial cu UE - angajamente, de altfel, indeplinite de Romania conform acquis-ului Schengen - care nu au nicio legatura cu Mecanismul de Cooperare si Verificare. Aderarea Romaniei la Schengen reprezinta un obiectiv strategic de o importanta majora pentru noi, iar tara noastra este determinata sa faca toate eforturile necesare pentru a respecta calendarul de aderare in doua etape, convenit cu partenerii europeni", mai spune Catalin Ivan.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, ca a luat nota cu surprindere de declaratiile vicepresedintelui CE Viviane Reding, cu privire la aderarea Romaniei la spatiul Schengen, MAE sustinand ca astfel de abordari creeaza premisele unui tratament discriminatoriu.

"Ministerul Afacerilor Externe a luat nota cu surprindere de declaratiile doamnei Viviane Reding, vicepresedintele Comisiei Europene, cu privire la aderarea Romaniei la spatiul Schengen", se arata intr-un raspuns al MAE roman la o solicitare a agentiei MEDIAFAX.

Ministerul de Externe precizeaza ca aderarea Romaniei la spatiul Schengen reprezinta un obiectiv strategic, asumat prin Tratatul de aderare a tarii noastre la UE, iar in iunie 2011, in cadrul reuniunii ministrilor de interne ai Statelor Membre UE, a fost recunoscut in mod formal faptul ca Romania a indeplinit toate criteriile tehnice, conform acquis-ului Schengen. MAE aminteste ca avizul pozitiv dat de Parlamentul European, in iunie 2011, in favoarea adoptarii unei decizii privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen a consolidat recunoasterea faptului ca tara noastra a indeplinit toate criteriile necesare.

"Ca urmare, data fiind incheierea cu succes a procesului de evaluare tehnica, Consiliul Justitie si Afaceri Interne este forul care adopta decizia politica de aderare a Romaniei la spatiul Schengen", mai precizeaza Ministerul roman al Afacerilor Externe.

MAE sustine ca "declaratia vicepresedintelui Comisiei Europene este cu atat mai surprinzatoare cu cat Comisia Europeana este gardianul respectarii si implementarii nediscretionare si nediscriminatorii ale Tratatelor UE si ea este chemata sa asigure acest lucru". MAE aminteste ca, de altfel, prin vocea presedintelui Jose Manuel Barroso, Comisia Europeana a recunoscut indeplinirea de catre Romania a tuturor conditiilor prevazute de acquis-ul Schengen.

"De asemenea, tocmai avand in vedere atributiile Comisiei Europene, este si mai surprinzatoare invocarea conexiunii intre Mecanismul de Cooperare si Verificare si aderarea la spatiul Schengen. Astfel de abordari din partea unui inalt oficial european creeaza premisele unui tratament discriminatoriu fata de un Stat Membru care si-a indeplinit toate obligatiile, conform legislatiei europene. Cum a precizat si Comisia Europeana in nenumarate randuri Mecanismul de Cooperare si Verificare reprezinta un proces separat, iar autoritatile romane sunt pe deplin angajate in respectarea recomandarilor acesteia", arata Ministerul roman al Afacerilor Externe.

Comisia Europeana urmareste in continuare foarte atent situatia politica din Romania, dupa "un fel de puci parlamentar", afirma vicepresedintele CE, Viviane Reding, precizand ca nu ar fi surprinsa daca integrarea Romaniei in Schengen ar fi amanata, conform unui interviu acordat Le Monde.

"Mentinem o supraveghere atenta (a situatiei din Romania) dupa lupta politica teribila din iulie si august. Am putut cere oprirea unui fel de puci parlamentar. Am putut evita raul cel mai mare gratie actiunilor determinate a numerosi actori, intre care Comisia Europeana, Parlamentul European, state europene, dar si FMI. Derivele cele mai grave au putut fi limitate datorita Mecanismului de control si verificare pe care l-am creat. Speram ca toti actorii politici de la Bucuresti vor putea depasi disensiunile pentru a pregati campania electorala din octombrie. Tinerele democratii din Est trebuie sa realizeze in scurt timp ceea ce vechile democratii au indeplinit in cateva decenii", declara Viviane Reding.

Intrebata daca ea crede ca aderarea Romaniei la Schengen este de actualitate, Reding a raspuns: "Este o decizie care va apartine statelor membre UE, in unanimitate, daca isi vor deschide frontierele, pe baza unei analize politice. Intrebarea esentiala este de a sti daca statul de drept roman ne poate oferi incredere. Spatiul Schengen nu se refera doar la functionarea tehnica a frontierelor, asa cum evalueaza Comisia Europeana. Implica si o buna functionare a justitiei si garantii in acest sens. Din punctul meu de vedere, nu as fi surprinsa daca statele vor decide sa nu integreze imediat Romania" in Schengen.

×