x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică CCR: Revizuirea Constituţiei se va face pe actuala lege a referendumului. Pragul de 30%, valabil abia peste un an

CCR: Revizuirea Constituţiei se va face pe actuala lege a referendumului. Pragul de 30%, valabil abia peste un an

26 Iun 2013   •   10:20
CCR: Revizuirea Constituţiei se va face pe actuala lege a referendumului. Pragul de 30%, valabil abia peste un an
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images
UPDATE 16:15 - Curtea Constituţională a României a decis că este constituţională modificarea Legii de organizare şi desfăşurare a referendumului prin care a fost scăzut pragul de prezenţă la 30% dacă nu se aplică un an de la data intrării în vigoare. Astfel, revizuirea Constituţiei se va face pe actuala lege a referendumului.

--------------------------------------------------------------


Curtea Constituţională dezbate, în şedinţa de miercuri, sesizarea PDL, UDMR şi PPDD asupra proiectului de lege privind reducerea la 30% pragului de prezenţă la referendum.

Pe 29 mai, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a anunţat că PDL, UDMR şi PPDD vor ataca la Curtea Constituţională proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum. Toader a făcut acestă precizare după ce proiectul de lege a fost adoptat de plen cu 221 voturi "pentru", 73 "împotrivă" şi 2 abţineri, notează Mediafax.

Mircea Toader a arătat că atrage atenţia că, dacă această lege de reducere a pragului de prezenţă la referendum va fi pusă în aplicare, orice primar din România va putea fi schimbat de 25% dintre cetăţenii de acolo şi acest lucru se poate întâmpla şi preşedinţilor consiliilor judeţene, ceea ce nu este normal. "Noi, împreună cu UDMR şi PPDD, vom ataca legea la Curtea Constituţională", a spus Toader.

Camera Deputaţilor a adoptat, cu 221 voturi pentru, 73 împotrivă, şi două abţineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum.

Iniţiativa legislativă, semnată de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Bogdan Ciucă, modifică Legea referendumului în sensul reducerii pragului de prezenţă la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar şi introducerea condiţiei unui vot de 25% din alegători pentru validarea rezultatelor.

Camera Deputaţilor este for decizional în legătură cu acest proiect.

Pe ordinea de zi a CCR se află și legea privind aprobarea Memorandumului de înţelegere încheiat între statul român şi Rompetrol.

×