x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ce averi au făcut aleşii poporului în ultimul an

Ce averi au făcut aleşii poporului în ultimul an

de Marius Gîrlașiu    |    20 Iun 2016   •   08:10
Ce averi au făcut aleşii poporului în ultimul an

În ultimul an fiscal, politicienii români au pus banii la saltea. Dacă unii dintre ei şi-au sporit considerabil averile, alţii au cam „sărăcit”. Este cazul liderului PSD Liviu Dragnea, căruia divorţul de fosta soţie i-a adus şi câteva pagube materiale. Pe de altă parte, vicepremierii Vasile Dâncu şi Costin Borc sunt printre cei mai avuţi politicieni potrivit ultimelor declaraţii de avere.

Liviu Dragnea a pierdut o parte din avere în urma divor-ţului de fosta soţie, Bombonica Prodana. În urma partajului, aceasta a rămas cu un teren şi o casă în Alexandria, un alt teren în Buşteni, o Dacie Logan şi un autoturism Land Rover. Preşedintele PSD mai are un teren în Turnu Măgurele şi a rămas cu un apartament şi un spaţiu comercial în oraş. Dragnea a rămas după divorţ şi cu un autoturism Skoda Superb. În ultimii patru ani, liderul PSD a investit peste 80.000 de euro şi 460.000 de lei în Hotel Turism din Turnu Măgurele şi a cheltuit peste 12.000 de dolari şi 75.000 de lei din conturi. Şi premierul Dacian Cioloş a avut pierderi în ultimul an, însă a economisit aproape 19.000 de euro. De când a devenit prim-ministru, Cioloş a cheltuit aproape 10.000 de lei, însă conturile sale din stră-inătate au ajuns la peste 79.000 de euro. Dacă în cursul anului 2014-2015 a încasat peste 148.000 de euro de la Comisia Europeană, în 2015-2016 pre-mierul a încasat „doar” 102.200 de euro de la CE, o indemni-zaţie de 12.300 de euro de la Banca Mondială şi 22.700 de lei de la Guvern. Împreună cu soţia sa, Valerie, Cioloş mai deţine o casă cu un teren de un hectar la Mărişelu în judeţul Cluj şi un apartament de 144 mp şi o casă de 92 mp în Bucureşti.

Bogații și „săracii” Cabinetului

În schimb, vicepremierii Vasile Dâncu şi Costin Borc par cei mai înstăriţi membri ai Guvernului. În anul fiscal 2015, Borc a primit salarii de peste 3,5 milioane de lei de la firma EcoGest, parte a grupului industrial Lafarge. Prin comparaţie, fostul secretar al  liderului ţărănist Corneliu Coposu a încasat de la Guvern doar 6.313 lei. Celălalt vicepremier, Vasile Dâncu, a obţinut în 2015 dividende de peste 2,2 milioane de lei din vânzarea acţiunilor pe care le deţinea la IRES şi a încasat 60.000 de euro după ce a vândut un teren împădurit din apropierea Capitalei. La polul opus, ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, pare cel mai „sărac” membru al Cabinetului. Curaj şi-a trecut în declaraţia de avere locul de veci moştenit în cimitirul Bellu - şase metri pătraţi, restul proprietăţilor, casa şi alte patru terenuri intravilane fiind pe numele soţiei.

Blaga și Gorghiu au împrumutat PNL

Potrivit declaraţiilor de avere, liderii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga au împrumutat partidului câte 45.000 de lei pentru campania electorală de la alegerile locale. Aceeaşi sumă a virat-o în conturile PNL şi prim-vicepreşedintele Teodor Atanasiu. Cei trei îşi vor recupera banii la toamnă, în lunile octombrie-noiembrie. Averea Alinei Gorghiu s-a rotunjit după mariajul cu Lucian Isar. Acesta deţine două apartamente, un automobil Audi Q7 şi bijuterii în valoare de 83.000 de euro.

Din câte-mi spunea mai ieri, intenţia lui (n.r. - Dacian Cioloş) e să rămână în ţară măcar vreo câţiva ani, chiar dacă unii ar vrea să-l vadă plecat sau măcar vândut străinilor. Dorian Filote, secretar de stat la Cancelaria premierului

×