x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cercetările sociologice arată de ce Vlad Voiculescu nu are șanse la Primăria Capitalei

Cercetările sociologice arată de ce Vlad Voiculescu nu are șanse la Primăria Capitalei

de Ion Alexandru    |    13 Ian 2020   •   09:04
Cercetările sociologice arată de ce Vlad Voiculescu nu are șanse la Primăria Capitalei

Candidatul propus de USR care să reprezinte Alianţa USR-PLUS la alegerile pentru funcția de primar general al Capitalei, Nicușor Dan, a prezentat, ieri,într-o conferință de presă, datele unui sondaj Verifield, din care rezultă nu doar că el ar fi mult mai apreciat ca și candidat al alianței pentru această funcţie, dar și că ar fi singurul candidat al „dreptei” care, sprijinit de toate forțele politice anti-PSD, ar putea-o învinge pe Gabriela Firea la scrutinul din această vară. Mai mult, Vlad Voiculescu, propunerea PLUS, ar ieși abia pe poziția a treia în care fostul ministru tehnocrat ar fi candidat al USR-PLUS, chiar după candidatul PNL, în situația în care, din partea liberalilor, ar candida Rareș Bogdan.

Cercetarea sociologică a fost realizată telefonic, în perioada 3-10 ianuarie 2020, pe un eșantion aleatoriu de 1.024 persoane, conform datelor furnizate de Nicușor Dan. Potrivit acestuia, sondajul confirmă că Opoziția trebuie să desemneze un candidat unic la alegerile locale din București în 2020. Este și opinia explicită a majorității bucureștenilor. “În condițiile în care fiecare săptămână ne aduce o altă catastrofă a administrației Firea – PSD, fac apel la liderii partidelor de opoziție pentru a începe discuțiile pentru stabilirea candidatului unic și programului comun al Opoziției pentru alegerile locale din București în 2020.
Este nevoie de negocieri care să pornească de la datele furnizate de sondajele de opinie, singura metodă științifică de verificare a opțiunii cetățenilor. Este nevoie de cât mai puține gesturi care să divizeze electoratul și militanții partidelor de opoziție, în perspectiva efortului comun care urmează a fi făcut în vara lui 2020”, a precizat, ieri, fostul președinte al USR, actual parlamentar independent, Nicușor Dan.


Cum arată cifrele
Conform acestui sondaj, 61 la sută din respondenți ar prefera ca Opoziția să aibă un candidat comun pentru funcția de primar general al Capitalei, în timp ce 33 la sută sunt de părere că fiecare partid trebuie să aibă candidat propriu.
Alți 6 la sută nu știu sau au preferat să nu răspundă la această întrebare.
Mai departe, în ipoteza unui candidat comun al dreptei, conform sondajului se așteaptă ca acesta să câștige cu 54%.
Nicușor Dan susține că, „în ciuda administrației dezastruoase pe care a condus-o, Gabriela Firea este creditată în continuare cu
35%”. De asemenea, 1% din respondenți consideră că va câștiga un alt candidat, în timp ce zece procente nu au răspuns.
În ceea ce privește votanții anti-PSD, la întrebarea cine ar trebui să fie candidatul unic al „dreptei”, 39 la sută au răspuns că Nicușor Dan, 21 la sută l-ar prefera pe Rareș Bogdan și abia 18 la sută pe Vlad Voiculescu, De asemenea, 15 procente l-ar prefera pe Theodor Paleologu, în timp ce 1% consideră că niciunul dintre aceștia nu este potrivit.
Pentru ipoteza în care partidele de opoziție candidează separat, șansele cele mai mari de a o învinge pe Gabriela Firea le are Nicușor Dan, ca și candidat susținut de Alianța USR – PLUS:32%, față de 33% Gabriela Firea.

Pentru ipoteza în care Alianța USR-PLUS candidează cu Vlad Voiculescu, iar PNL cu Rareș Bogdan, Gabriela Firea câștigă cu 10% diferența: 35% față de 25%, respectiv 24%. Pentru ipoteza în care Alianța USR PLUS candidează separat, votanții partidelor de opoziție îl consideră tot pe Nicușor Dan drept candidatul cel mai potrivit al acesteia – 52% față de Vlad Voiculescu 29%. 

 

Ca și candidat unic, Nicușor Dan ar obține 39% din voturi. Vlad Voiculescu ar lua doar 18 procente

×