"Mi se pare total ieşită din comun poziţia unor oameni care se află în interiorul Guvernului şi cer capul primului-ministru", a spus, ieri, într-un interviu acordat RFI, vicepreşedintele PDL Cezar Preda referindu-se la declaraţiile din ultimele zile făcute de Elena Udrea despre necesitatea schimbării premierului şi a Guvernului.
Cezar Preda susţine că ce se întâmplă de două săptămâni, încercările lui Traian Băsescu de a găsi înlocuitor pentru Emil Boc fac mai mult rău PDL decât efectele guvernării. "Eu am un prim-ministru, am un Guvern pe care-l susţin şi cu asta merg înainte în reforma statului. Nu ştiu ce să vă spun eu, dacă trebuie să-mi aleg momentele după ce caută domnul preşedinte! Domnul preşedinte să caute, ce problemă am eu? Sunt chestiuni care până la urmă fac mult mai rău partidului decât face efectul guvernării în perioadă de criză. Tot ce se întâmplă de câteva săptămâni face mult mai rău PDL în faţa opiniei publice decât fac efectele guvernării. Dar ăştia suntem noi, oamenii, aşa ne dăm noi cu stângu’ în dreptu’, aşa încercăm noi să ne căţărăm unii peste alţii. Ăsta e românul, ăsta e omul aşa-zis politic român", comentează vicepreşedintele PDL.
El consideră că discuţiile ar trebui să aibă loc în interiorul partidului. "Care e problema unei discuţii democratice în interiorul unui partid cu ceea ce arunci lăturile pe geamurile altora? Trebuie să ne vedem de treaba noastră, am o dezbatere în partid, o fac în partid, am nişte alegeri în partid, trebuie să le ţin fără să fac prea multă vâlvă, şi cu asta basta. Şi dacă am o conducere în partid stabilită de Convenţia democrată, am un preşedinte ales de Convenţia democratic întrunită, atunci văd ce decizie iau şi cu guvernarea, şi cu Guvernul, şi cu primul-ministru", mai susţine Cezar Preda.
Ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, atacată din interiorul partidului pentru declaraţiile referitoare la necesitatea schimbării premierului, a scris ieri pe blogul personal că, în contextul discuţiilor despre recredibilizarea PDL, opinia sa a fost greşit interpretată ca fiind asumarea uneia dintre variante, menţionând că nu poate spune în acest moment dacă trebuie păstrată actuala formulă guvernamentală sau nu. Udrea argumentează că, în contextul în care Cabinetul şi-a asumat măsuri de reformă, "economia s-a echilibrat, dar Guvernul are o cotă de încredere scăzută". "Or, România are acum nevoie mai mult ca niciodată de încredere. Nici unul dintre partidele componente ale majorităţii guvernamentale nu-şi poate permite luxul unei pasivităţi decizionale. În cazul PDL, procesul de recâştigare a încrederii românilor trebuie să înceapă cât mai curând. Presiunea competiţiilor interne, atât în PDL, cât şi în UDMR, este mare. Scopul final este însă mult mai important", punctează democrat-liberala. "Avem mai multe variante la îndemână. Fiecare comportă avantaje şi dezavantaje. Ele trebuie cântărite atent. Această opinie a mea a fost greşit interpretată de presă ca fiind asumarea uneia dintre variante. Adevărul este că nu aş putea spune acum dacă e mai bine sau nu să păstrăm actuala formulă guvernamentală. Pot spune însă că trebuie stabilită o strategie internă clară şi apoi să ne ţinem de ea. În politică, indecizia e un păcat capital. Iar eu spun că, după Congresul UDMR, PDL trebuie să ia o decizie tranşantă. Odată stabilită strategia, toţi trebuie să ne ţinem de ea. Nu există strategii individuale, ci doar un obiectiv comun: recâştigarea încrederii românilor", conchide Udrea.