x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Chisinau - Divergente pe frontiera

Chisinau - Divergente pe frontiera

de Vitalie Calugareanu    |    17 Ian 2007   •   00:00
Chisinau - Divergente pe frontiera

Presedintele Romaniei s-a aflat ieri intr-o vizita de lucru inopinata la Chisinau. Un comunicat de presa al Presedintiei Republicii Moldova, difuzat luni seara tarziu, preciza ca vizita are la baza doua subiecte: detensionarea relatiilor politice dintre cele doua maluri ale Prutului si solutionarea problemei vizelor pentru cetatenii moldoveni.

Presedintele Basescu a fost intampinat in fata Presedintiei de la Chisinau de sute de oameni care scandau: "Jos hotarul de la Prut!", "Vrem un singur presedinte!", "Basescu, presedintele tuturor romanilor!". Dupa discutiile bilaterale, Basescu si Voronin au iesit in fata jurnalistilor zambind si-au anuntat ca cele doua chestiuni care l-au determinat pe Traian Basescu sa viziteze Chisinaul au fost solutionate. Adica Chisinaul va deschide chiar in zilele urmatoare inca doua consulate - la nordul si sudul Republicii Moldova, pentru a satisface toate solicitarile de viza ale cetatenilor moldoveni si ca divergentele de ordin politic dintre administratiile de pe cele doua maluri ale Prutului au fost inlaturate. "Problema vizelor, asa cum o simtim noi, moldovenii, acum cu totii nu mai poate fi tolerata. De aceea, noi am hotarat sa deschidem urgent, in regim temporar, doua birouri consulare la Balti si la Cahul care vor activa in aceste localitati si dupa ce va fi rezolvata problema", a mentionat Vladimir Voronin.

VIZIUNI PE ACORD. Cei doi presedinti au insa, se pare, viziuni diferite asupra continutului Acordului politic moldo-roman si a celui de frontiera. Iata cum comenteaza discutiile asupra acestui subiect presedintele Vladimir Voronin: "Noi am gasit puncte de tangenta si in cazul Acordului politic de baza moldo-roman si eu cred ca in timpul apropiat acest Acord va fi semnat. Cat priveste Acordul de frontiera - noi, moldovenii, suntem succesorii frontierei URSS. Modificari pe aceasta frontiera n-au avut loc si nu ne ramane decat sa confirmam aceasta succesiune pe frontiera noastra moldo-romana". Presedintele Basescu a abordat insa aceasta chestiune dintr-un alt unghi de vedere: "Am discutat despre necesitatea finalizarii negocierilor legate de regimul frontierei, care are, in principal, ca substanta nu neaparat desemnarea frontierelor... Romania are frontierele desemnate inca din 1947, dupa incheierea celui de-al doilea razboi mondial, prin Tratatul de la Paris... Ci mai degraba modul cum se face trecerea frontierei. Din acest punct de vedere trebuie sa gasim solutiile care, pe de-o parte, sa corespunda exigentelor UE, iar, pe de alta parte, sa raspunda nevoilor cetatenilor de pe cele doua maluri ale Prutului de a trece frontiera cu usurinta", a subliniat Basescu.

×
Subiecte în articol: politic frontieră