x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Chiuariu propune un "Executiv monocefal"

Chiuariu propune un "Executiv monocefal"

17 Feb 2010   •   00:00
Chiuariu propune un "Executiv monocefal"

Deputatul liberal Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, propune, într-un proiect de revizuire a Constituţiei, un "Executivul monocefal", respectiv ca primul-ministru să fie unicul şef al Guvernului şi unicul responsabil pentru realizarea politicii interne şi externe a ţării.



"Guvernul va fi singurul reprezentant al puterii executive, format din maxim 15 miniştri cu portofoliu", propune Tudor Chiuariu, explicând procedura de desemnare a primului-ministru şi formarea Guvernului, respectiv programul de guvernare.

"Preşedintele Curţii Constituţionale îl însărcinează cu formarea Guvernului pe primul-ministru propus de partidul politic care are majoritatea absolută a mandatelor din Parlament, sau, dacă nu există un asemenea partid, de coaliţia guvernamentală care însumează o asemenea majoritate. Dacă nu există un partid politic care să deţină o asemenea majoritate şi nu se formează o asemenea coaliţie guvernamentală în zece zile de la anunţarea oficială a rezultatelor alegerilor, preşedintele Curţii Constituţionale îl desemnează pe candidatul propus de partidul care a obţinut cele mai multe mandate în Parlament", susţine Chiuariu, citat de Mediafax.

Potrivit iniţiatorului, primul-ministru desemnat se va prezenta în Parlament cu o listă de membri ai Guvernului şi un program de guvernare, în zece zile de la desemnare.

"Dacă pe parcursul mandatului, Guvernul doreşte să aplice politici noi, altele decât cele menţionate în programul de guvernare pentru care a primit votul de învestitură, trebuie să se prezinte în Parlament, pentru un nou vot de învestitură, asupra noilor politici propuse. Neîntrunirea votului majorităţii absolute a deputaţilor şi senatorilor asupra noilor politici conduce la demiterea Guvernului", propune Chiuariu.

Totodată, liberalul arată că miniştrii sunt numiţi şi eliberaţi din funcţie de către primul-ministru, iar Guvernul să aibă maxim 15 ministere/miniştri cu portofoliu.

"Guvernul e actualmente construit pe criterii clientelare care-l condamnă la ineficienţă şi risipă. Multe dintre instituţiile post-decembriste au fost create pentru anumite persoane sau pentru a satisface anumite interese particulare. Limitarea prin Constituţie a numărului de ministere/a miniştrilor cu portofoliu este necesară, pentru ca ministere să nu mai fie inventate pentru persoane, ca în cazul Ridzi sau Udrea", explică Tudor Chiuariu.

Tudor Chiuariu, deputat PNL şi fost ministru al Justiţiei, a lansat, astăzi, în dezbatere publică proiectul său pentru revizuirea Constituţiei, intitulat "Constituţia Libertăţii".

Proiectul va fi supus spre dezbatere Biroului Politic, Delegaţiei Permanente şi Congresului Partidului Naţional Liberal. (V.A.)

×
Subiecte în articol: politic