În perioada următoare, Guvernul urmăreşte să disponibilizeze 20,000 de salariaţi din sectorul bugetar şi alte câteva zeci de mii din societăţi cu capital majoritar de stat şi vrea să "uşureze" acest lucru prin modificarea legislaţiei muncii, limitarea dreptului la negociere colectivă şi a dreptului la grevă, a declarat, astăzi, deputatul PSD, Ioan Cindrea.
El a anunţat că Departamentele PSD au început să lucreze la moţiunea de cenzură.
"Considerăm, că această lege, Codul Muncii, nu poate să fie obiectivă şi rupe echilibrul dintre angajatori şi salariaţi. (...) Categoric, vom depune o moţiune de cenzură, ne bazăm pe votul parlamentarilor PSD, PNL, PC, dar şi pe votul altor parlamentari din grupul minorităţilor, UDMR şi chiar din rândul PDL, având în vedere că acolo există reprezentanţi ai sindicatelor şi ai patronatelor, care vor avea de ales în a reprezenta interesele unui grup minoritar de interese economice şi politice sau interesele majorităţii", a spus şeful Departamentului de Politici Sociale şi Ocuparea Forţei de Muncă din PSD, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, departamentele PSD au început să lucreze la textul moţiunii de cenzură.
Ioan Cindrea a prezentat şi câteva din modificările aduse noului Cod al Muncii cu care nu sunt de acord social-democraţii.
"Noi considerăm că este nedemocratică aprobarea unei legi de o astfel de importanţă - Codul Muncii, fără acordul partenerilor sociali. O astfel de lege nu poate să fie asumată de Guvernul Boc dacă nu are acordul total sau a majorităţii partenerilor sociali", a argumentat Cindrea.
El a afirmat că noul proiect de lege duce la creşterea instabilităţii salariaţilor români pe piaţa muncii prin extinderea 'nejustificată' a contractelor de muncă pe perioadă determinată, prin posibilitatea desfacerii contractelor de muncă pe perioada când acestea sunt suspendate, dar şi prin simplificarea procedurilor în cazul concedierilor colective.
Cindrea mai afirmă că, prin noul Cod al Muncii, se restrâng drepturile constituţionale de negociere colectivă, se încearcă limitarea dreptul la grevă, dar şi creşterea timpului de muncă, fapt care ar putea avea 'efecte distrugătoare asupra capacităţii de muncă a salariaţilor'.
"Extinzând timpul de lucru, din calculele noastre efectul este contrar invers. Se vor reduce locurile de muncă de pe piaţa, între 15-20%, fiindcă salariaţii care sunt pe funcţii vor lucra suplimentar", a mai spus deputatul PSD.