Candidatul independent la alegerile prezidențiale a afirmat, marți, în cadrul dezbaterii organizate de Antena 3 CNN, că nu știe cine este acest domn și cineva „i-a vândut o informație falsă doamnei Lasconi”.
În confruntarea cu Elena Lasconi, candidata USR, aceasta din urmă l-a întrebat: „De ce v-ați întâlnit recent cu Tal Hanan, cunoscut și ca Jorge? Pentru cine nu știe, e un individ care coordonează o echipă foarte mare de hackeri, ferme de troli, de dezinformare, un individ care a manipulat alegeri din peste 30 de țări din lume”.
Mircea Geoană a răspuns,ironic: „Zău că mi-era simpatică doamna Lasconi într-o vreme, zău”. Și a continuat: „Cred că într-un fel armata de furnicuțe s-a apucat să caute diviziile de hackeri. Nu știu cine e domnul acesta. Eu unul cred că cine o sfătuiește, o sfătuiește greșit și-i dă și informații proaste. Dacă are dovezi să le arate, întâlnirea mea cu Jorge cum? Tal Hanan? Eu cred că cineva i-a vândut o informație falsă doamnei Lasconi și ,fiind mai puțin experimentată în ale vieții și politicii, cred că a mușcat cu multă voluptate.
Nu știu cine este, dacă ar arăta o probă, o dovadă, aș putea să mă uit la ea și să-i spun încă o dată. Deci nu-l cunosc pe acest domn, nu știu cine este, întotdeauna auzi în presa din România de personaje care lucrează în alte părți. Absolut, e o invenție, dacă există vreo fotografie e posibil să fie cu altcineva, nu cu acest domn”.
Întebat de jurnalistul Mihai Gâdea la cine se gândește când spune despre „altcineva”, Geoană a răspuns: „M-am gândit că în viața mea și inclusiv recent am avut întâlniri, în Israel, de exmeplu, cu oameni care fac consultanță pentru Bibi Netanyahu, oameni care sunt apropiați de președintele Herzog, deci contacte în Israel am, dar cu acest om sau cu această operațiune niciodată. Nu e niciun fel de legătură, nu știu cine este, iar dacă doamnei Lasconi cineva i-a vândut o informație falsă – știți ce se întâmplă, nu poți mereu în viață să mergi cu consultanții și cu traducătorii, nici măcar la baie, nu e absolut nimic adevărat. Miroase a Petrov”.
Elena Lasconi a prezentat fotografii cu Geoană
Tot marți seară, după răspunsul dat de Geoană, Elena Lasconi a postat pe contul său de Facebook două fotografii din fața sediului Institutului Aspen din București.
„Una dintre fotografii îl arată pe Tal HANAN în fața sediului Institutului Aspen din București, la care Mircea Geoană este președinte fondator. O altă fotografie probează că Mircea Geoană este prezent în același loc, împreună cu apropiata sa, deputat PSD”, a scris Lasconi.
O a treia fotografie este o captură din Google Street View din fața Institutului Aspen.
Mircea Geoană răspunde
După postarea Elenei Lasconi, Mircea Geoană a afirmat în direct la Antena 3 CNN că nu l-a întâlnit niciodată pe Tal Hanan și merge la Aspen frecvent „pentru că eu l-am fondat”.
„Nu l-am întâlnit în viața mea, doamna Lasconi, cine vă bagă prostiile astea în cap? Faptul că mă duc la Aspen, mă duc frecvent, că eu l-am fondat. Nu l-am întâlnit niciodată pe acest om, iar dacă doamna Lasconi se mai lasă intoxicată ca să apeleze la aceste metode, vă spun că trebuie să aveți o ținută inclusiv morală pentru a candida la președinție”, a reacționat Geoană.
Cine este Tal Hanan
Tal Hanan, căruia i se mai spune și Jorge, este un om de afaceri israelian și fost ofițer al forțelor speciale israeliene. Totodată, acesta este șeful unei echipe de hackeri și dezinformare care manipulează alegerile la nivel global, potrivit unei investigații jurnalistice multinaționale care a apărut în 2023 în The Guardian, Le Monde, El Pais și Der Spiegel.
Echipa de hackeri israelieni, autointitulată „Team Jorge”, este acuzată de implicare în manipularea alegerilor din peste 30 de țări prin hacking, sabotaj și diseminare de dezinformare pe rețelele sociale, potrivit The Guardian.
Echipa funcționează de peste două decenii, oferind servicii de manipulare electorală prin metode avansate și greu de detectat.
Conducătorul echipei, Tal Hanan, fost ofițer al forțelor speciale israeliene cunoscut sub pseudonimul „Jorge”, și-a desfășurat activitatea în secret, reușind să pătrundă în structurile electorale din mai multe țări din Africa, America Centrală și de Sud, SUA și Europa.