x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cine vrea capul lui Tănase

Cine vrea capul lui Tănase

de Andreea Dumitrache    |    06 Mai 2015   •   09:07
Cine vrea capul lui Tănase

La un an și jumătate după ce puterea de atunci, USL, l-a pus pe Stelian Tănase la conducerea Televiziunii Române, puterea de acum vrea să-l dea jos. Oficial, social-democrații îi reproșează președintelui managementul defectuos. În 2014, TVR a avut pierderi de aproape 20 de milioane de euro. Neoficial, liderii PSD sunt deranjați și de politica editorială.

Zece minute. Atât a durat ședința comisiilor de cultură din Senat și Camera Deputa¬ților în care ar fi trebuit să se discute raportul de activitate pe 2014 al conducerii televiziunii publice. Legea audio-vizualului prevede că respin-gerea acestui raport duce la demisia Consiliului de Admi-nistrație și, implicit, a preșe-dintelui-director general al TVR. Cum la dezbateri, însă, au venit doar parlamentarii din arcul puterii, cvorumul de lucru n-a fost îndeplinit. Așa că votul s-a amânat pentru săptămâna viitoare. Liberalii, care l-au și propus în 2013 pe Stelian Tănase la șefia TVR, au anunțat că vor boicota lucrările comisiilor. Nici măcar pre-ședintele comisiei de Cultură din Camera Deputaților, Gigel Știrbu, n-a venit să conducă ședința. În lipsa unui cvorum de şe-dinţă, PSD nu a reuşit să grăbească demiterea lui Stelian Tănase şi a întregului Consiliu de Administraţie, aşa cum intenţionau iniţial.

UDMR, influență decisivă
Deși puterea are o majoritate confortabilă în Parlament, la comisii majoritatea e sensibilă, așa că rămâne de văzut cum se vor poziționa cei de la UDMR. Potrivit unor surse parlamentare, premierul Victor Ponta va vorbi în zilele următoare cu președintele UDMR. Ieri, parlamentarii Uniunii au boicotat alături de liberali ședința comisiilor de cultură. Situația s-a repetat și la comisiile de buget-finanțe care ar fi trebuit să avizeze execuția bugetară a TVR. Vicepreședintele Comisiei de Cultură, Mădălin Voicu, a declarat pentru Jurnalul Național: „Mă miră foarte tare poziția UDMR. În general, lucrurile astea se întâmplă când opoziția vrea să negocieze ceva, vrea să obțină alte funcții, suntem obișnuiți cu comportamentul liberalilor”. Surse parlamentare au declarat pentru Jurnalul Național că PNL a cerut schimbarea Laurei Georgescu de la șefia CNA.

Avertismentul lui Orban

Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat pen-tru Jurnalul Național: „Nu suntem de acord cu decapitarea lui Stelian Tănase, doar pentru că așa vrea PSD-ul. Vom boicota toate lucrările comi-siilor, până când vor fi de acord să dezbatem și rapoartele de activitate pentru celelalte instituții: CNA, Radioul și Agerpres”.
Parlamentarii puterii spun, însă, că e prioritară discuția pe șefia TVR, deoarece televiziunea publică are pierderi mari, în timp ce celelalte instituții sunt pe profit. În locul lui Stelian Tănase ar urma să vină Claudiu Brânzan, susținut de PSD. Teoretic, mandatul preşedintelui TVR este de 4 ani, însă este demis dacă Parlamentul nu aprobă un raport anual de activitate.
 

×
Subiecte în articol: stelian tanase tvr