x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ciolacu: Nu cred că vom avea un Consiliu extraordinar JAI, că l-am avea degeaba

Ciolacu: Nu cred că vom avea un Consiliu extraordinar JAI, că l-am avea degeaba

de Redacția Jurnalul    |    13 Dec 2022   •   11:42
Ciolacu: Nu cred că vom avea un Consiliu extraordinar JAI, că l-am avea degeaba

„Nu cred că vom avea un Consiliu extraordinar JAI, că l-am avea degeaba, pentru că Austria își menține poziția de a vota împotriva aderării României la Schengen”, spune președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, lider al PSD.

„Cred că România trebuie să aibă o strategie eficientă și de învingători. Locul României este în Spațiul Schengen. Vom vedea în perioada următoare cum... Poate de data aceasta o să ne coordonăm pașii mult mai bine. Vedem cu ce vești o să vină președintele României după data de 15 decembrie, după Consiliul European. Din câte știu eu, în acest moment, nu e pe ordinea de zi, dar un membru poate ridica această problemă. Nu cred că vom avea un Consiliu extraordinar JAI, că l-am avea degeaba. Între timp Austria își menține poziția de a vota împotriva aderării României”, spune Marcel Ciolacu.

El a refuzat să comenteze declarațiile președintelui Klaus Iohannis.

„Nu comentez eu reacția președintelui. Mi-aș fi dorit ca în prag de sărbători să aducem o veste bună românilor și repet, să fim mai aplicați și să ne coordonăm mai bine pașii. Haideți să nu scoatem din context refuzul Austriei, total nejustificat, pentru că nu a existat până acum de la Cancelarul Austriei sau de la ministerul de Interne o justificare plauzibilă în ceea ce privește acest vor și trebuie să vedem exact ce s-a întâmplat. Eu cred că a fost doar un interes meschin, intern, în alegerile interne din Austria, ceea ce nu se face la nivelul UE, unde totuși trebuie să găsim solidaritatea între state și nu interesele mici, de grup, de partid și electorale. UE s-a creat pentru cu totul și cu totul altceva”, adaugă Ciolacu.

Președintele Klaus Iohannis a declarat luni seara că va ridica problema extinderii spațiului Schengen în Consiliul European din această săptămână.

„Sunt hotărât să duc lucrurile mai departe până când România devine membră a spațiului Schengen. Nu va fi simplu. Acum, miercuri și joi, probabil și vineri, vom aveam o întrunire a Consiliului European și cu certiitudine voi ridica această problemă în Consiliul European. Va fi o dezbtare, vor fi probabil diferite opinii, dar un nou vot va fi doar atunci când se întrunește iar Consiliul JAI și, din datele pe care le avem în acest moment, este greu de crezut că în așa puține zile va exista o schimbare de opinie la partea austriacă”, a spus Iohannis.

El susține că discuțiile cu Austria vor continua.

×
Subiecte în articol: Marcel Ciolacu jai