x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cioloș către Ponta: Acuzațiile tale, Victor, mi se par deplasate, prezența mea la Deveselu, determinată de funcția de premier

Cioloș către Ponta: Acuzațiile tale, Victor, mi se par deplasate, prezența mea la Deveselu, determinată de funcția de premier

13 Mai 2016   •   07:48
Cioloș către Ponta: Acuzațiile tale, Victor, mi se par deplasate, prezența mea la Deveselu, determinată de funcția de premier

Premierul Dacian Cioloș i-a răspuns joi seară fostului prim-ministru Victor Ponta, afirmând că invitațiile la ceremonia de inaugurare a scutului antirachetă de la Deveselu au fost făcute de Ambasada SUA la București și nu de prim-ministru.

Anterior, Ponta își exprimase nemulțumirea că foști miniștrii ai Apărării și ai Afacerilor Externe nu au fost invitați la eveniment și îi ceruse premierului Dacian Cioloș să își ceară scuze "pentru această gafă impardonabilă".

"Am văzut acuzele complet gratuite pe care mi le aduce Victor Ponta. (...). Doresc să precizez că invitațiile la ceremonie precum și conținutul acesteia au avut ca actor principal Ambasada SUA (SUA fiind deținătorul acestei facilități de apărare de la Deveselu), desigur în consultare cu Ministerul Apărării și cu celelalte instituții guvernamentale cu atribuții în domeniu. În consecință, gazda evenimentului nu am fost eu așa încât invitarea participanților nu cădea în sarcina mea ca prim-ministru. Îmi pare rău ca neinvitarea la eveniment a cauzat nemulțumiri unora, probabil îndreptățite, dar acuzațiile tale, Victor, cu tot respectul, mi se par deplasate. Am cerut Ministerului Apărării să clarifice condițiile organizării ceremoniei, ca să nu existe ambiguități", a scris Cioloș pe Facebook.

Premierul a adăugat că el personal nu are niciun merit în acest proiect "asumat de SUA, cu sprijinul României", și că s-a aflat la ceremonie pentru că deține "vremelnic" funcția de premier.

"Să fim clari: este un proiect asumat de SUA, cu sprijinul României, care va beneficia alături de celelalte state aliate din zonă de acest sistem de apărare. La realizarea lui și-au adus contribuția începând cu 2008, în multe cazuri determinantă, mai mulți lideri politici cu funcții în stat, militari, experți care merită cu toții felicitări și mulțumiri pentru acest proiect, esențial pentru securitatea României. Cunosc personal meritul mai multora dintre aceștia, dar nu îndrăznesc să-i menționez eu pentru a nu face greșeala de a supăra pe cineva prin omisiune. Personal nu am niciun merit în acest proiect, iar prezența mea azi la Deveselu a fost determinată de funcția pe care, vremelnic, o ocup în stat", adăugat Cioloș.

Victor Ponta i-a transmis joi lui Dacian Cioloș că așteaptă "scuzele cuvenite" de la acesta pentru că nu i-a văzut la ceremonia de la Deveselu pe cei care "chiar au avut o contribuție" la realizarea scutului antirachetă.

"Este prima dată când nu e cazul să îl mai iert pe Dacian Cioloș, pentru că în acest caz mitocănia este prea evidentă (și credeam că nu îl caracterizează)! Având în vedere faptul că el, personal, și Guvernul său nu au absolut niciun merit legat de proiectul de la Deveselu, dar și faptul că aliații NATO și cei americani știu foarte bine cu cine au luat decizii și cu cine au lucrat din 2011 până acum, era absolut normal să invite la momentul de inaugurare pe cei care chiar au o contribuție la asta!Și sper că domnul Cioloș nu suferă de boala numită 'Iohannită' — adică să îți asumi ce fac alții doar pentru că tu ești total incapabil să faci ceva! Dacă pe Băsescu, pe Gabi Oprea și pe mine nu îi dă voie Iohannis să ne invite (după ce a fost prins că a furat o casă, nici eu nu vreau să mă afișez cu el, că mă compromit), cel puțin pe Mircea Dușa, Titus Corlățean și Bogdan Aurescu era de bun simț să îi văd la ceremonie! Dacian, aștept cu încredere ca pentru această gafă total impardonabilă să îți prezinți scuzele cuvenite! Să nu mă dezamăgești, te rog!", a scris Ponta pe rețeaua de socializare.

Sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu a fost inaugurat, joi, în prezența secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, a premierului Dacian Cioloș și a altor înalți oficiali.

×